Izaslanstvo HRZ u bazi Aviano

 

Iz kategorije vijesti “Dogodilo se, ali MORH-u nije bitno” prenosimo prošlotjednu objavu press-službe Zrakoplovne baze Aviano: “Brigadni general Jason Bailey, zapovjednik 31. borbenog krila, poželio je dobrodošlicu zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadnom generalu Michaelu Križancu i njegovom timu tijekom ovotjednog posjeta (08. lipnja, op.a.) zračnoj bazi Aviano u Italiji.
Posjet je bio prilika za američke i hrvatske savezničke partnere da pokažu postupke zapovijedanja i nadzora i razgovaraju s pukovnikom Schiattonijem i čelnicima talijanskog Ratnog zrakoplovstva.
Amerika, Italija i Hrvatska nadaju se da će ovaj posjet otvoriti vrata daljnjoj NATO interoperabilnosti, budućim zajedničkim vježbama između njihovih nacija i budućim potencijalnim prilikama za obuku u ACE vježbama za zajednički razvoj višestrukih sposobnosti zrakoplovstava“.

Dodajmo još jednom da se taj posjet dogodio prošle srijede, 08. lipnja, a hrvatsko izaslanstvo – uz zapovjednika Križanca – činili su predstavnici HRZ i 91. krila Željko Ninić, Eugen Vlašić i Mario Bujanić, uz pratnju vojnog izaslanika SAD-a u Hrvatskoj brigadira Matthewa Dennya.

General Bailey u ožujku je posjetio Zapovjedništvo HRZ na Plesu (Photo: MORH/T. Brandt)

Brigadni general Bailey, zapovjednik 31. borbenog krila Aviano, u ožujku je boravio u Hrvatskoj povodom vježbe “Agile Combat Deployments (ACE) I” tijekom koje Oružane snage SAD-a vježbaju prebaziranje zrakoplova, prateće opreme i osoblja u druge članice NATO-a. Tom prilikom je general Bailey naglasio: “Mi provodimo sve aktivnosti u okviru NATO programa koje štiti jugoistočnu Europu. Ono što činimo doprinosi boljoj obrani NATO-a. Interoperabilnost svjedoči našem bliskom partnerstvu. Čast mi je biti ovdje”. Vježba ACE ima i svoj drugi dio, o čemu se očito razgovaralo i prošloga tjedna u Avianu. Podsjetimo i da je kratkotrajni dolazak američkih lovaca F-16 iz Aviana na Pleso hrvatski premijer Plenković objasnio je kao napore hrvatske vlade u zaštiti hrvatskog zračnog prostora nakon pada bespilotne letjelice Tu-141 na zagrebačko naselje Jarun

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.