F-16: vikend zračne igre i iracionalni optimizam

 

Jutros iza 10 sati iz Zagreba su put Nizozemske poletjela dva aviona F-16 iz sastava Zračne nacionalne garde Minnesote, i time zaključila svoja dva i pol dana boravka u 91. zrakoplovnoj bazi na Plesu. Vikend je za pripadnike 148. Fighter Winga iz Dulutha, kao i za pripadnike HRZ-a, bio vrlo radni, što su u subotu itekako mogli čuti i građani Zagreba te Velike Gorice, ali i drugih dijelova Hrvatske.

Odlazak transportnog aviona ANG Minnesote za Nizozemsku

Dolazak F-16 u Zagreb u pratnji HRZ-a

Kao što smo već pisali, dva aviona F-16 Zračne nacionalne garde Minnesote (ANG) sletjela su u 91. ZB u petak, 5. travnja, oko 16:40 sati. Samo koji sat ranije, na Pleso je sletio i transportni avion Lockheed C-130, također iz sastava ANG Minnesote, dovezavši opremu i popratno osoblje za glavne zvijezde programa. Tako je američka ekipa u petak poslijepodne dočekala ne samo svoje pilote, nego i hrvatske novinare pozvane na „doček“ samo koji sat ranije, iako se već danima unaprijed znalo za ovaj događaj.

Dva F-16CM Block 50, predvođena brigadirom Chrisom Blomquistom, zapovjednikom 148. Fighter Winga, ušla su u zračni prostor Republike Hrvatske na području Istre. Istodobno se u Zagrebu pripremao dežurni borbeni dvojac aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona HRZ-a, koji se potom na području Kvarnera susreo s američkim kolegama i dopratio ih do 91. ZB. Osim novinara, američke pilote dočekao je zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić i zapovjednik EBA-e, pukovnik Christian Jagodić.

Američka prethodnica u očekivanju aviona

Od Minnesote preko Nizozemske do Zagreba

Domaćini i gosti: zapovjednik HRZ general Mikić sa zapovjednikom 148. Fighter Winga, brigadirom Blomquistom

Posjet američkih pilota organiziran je u sklopu obrambene suradnje Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote, i to kao uzvratni posjet nakon što je u svibnju prošle godine ministar obrane Krstičević posjetio 133. Airlift Wing bazu Nacionalne garde Minnesote. Tada su domaćini organizirali da ministar Krstičević leti u američkom borbenom zrakoplovu F-16, u sklopu promotivnih aktivnosti oko hrvatskog izbora aviona i ulaska u „obitelj korisnika F-16“. „Sada potpuno razumijem nestrpljenje naših pilota da sjednu u kokpite naših F-16, to je izuzetno iskustvo i novo poglavlje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo,“ komentirao je Krstičević u svibnju 2018. svoje iskustvo u F-16, pozvavši Zračnu gardu Minnesote u uzvratni posjet. A prilika se, evo, ukazala početkom ovoga travnja, i to zahvaljujući zrakoplovnoj vježbi u organizaciji NATO-a i RNIAF-a (Royal Netherlands Air Force) koja je upravo u tijeku u Nizozemskoj.

„Mi ondje provodimo vježbu ‘Frisian Flag’. Odradili smo svoj prvi tjedan, a imamo zadaća i tijekom njenog zadnjeg tjedna. Vraćamo se onamo u ponedjeljak, da nastavimo s tom vježbom. Ondje je velik broj zrakoplova, pa i tijekom vikenda, a mi se nadamo krenuti kući za oko tjedan i pol (u SAD, op.a.)“,

rekao je brigadir Blomquist.

U ovoj vježbi sudjeluje preko 50 letjelica i borbenih aviona iz 7 različitih zemalja (Nizozemska, Njemačka, Francuska, SAD, Poljska, Švicarska, UK), a kao posebna atrakcija ove je godine najavljeno sudjelovanje 179. borbene eskadrile (179th Fighter Squadron), odnosno 148. Fighter Winga iz Dulutha, Minnesota. Njihovih 10 aviona F-16 stiglo je iz Minnesote u nizozemsku zrakoplovnu bazu Leeuwarden u petak i subotu, 30. i 31. svibnja, a osim samih letjelica došlo je i ukupno 24 pilota te još 160 ljudi za potporu. Nizozemski novinari, za koje je bio upriličen dan otvorenih vrata na vježbi „Frisian Flag“, primijetili su da je „ ova jedinica iz sastava Zračne nacionalne garde Minnesote, koja ima usku suradnju s Hrvatskom, godinama željela doći u Europu, ali su ih zadaće i vrlo gusti raspored ometali u tom naumu. Ali ove godine  179. eskadrila ima tzv. ‘godinu off’, pa je dva tjedna u Europi napokon postalo moguće“. Tako je Zračna nacionalna garda Minnesote, u plan posjeta Europi i Nizozemskoj, uplanirala i vikend u Hrvatskoj.

Po dolasku u Zagreb, i zapovjednik 148. Fighter Winga, brigadir Blomquist, istaknuo je važnost ovog susreta:

Brigadir Chris Blomquist, zapovjednik 148. Fighter Winga (u razgovoru s generalom Mikićem)

„Želio bih reći kako smo iznimno sretni da smo opet ovdje u Hrvatskoj. I, po prvi put ikada smo mogli sa sobom dovesti i naše F-16, iz savezne države Minnesota i njene Zračne nacionalne garde, koji su i borbeni zrakoplovi Zračnih snaga Sjedinjenih Država. Ja sam ovdje bio već više puta, tijekom proteklih 20 godina. Bio sam ovdje oko 1999., a naša savezna država je partner s Hrvatskom od 1996. godine. Ono što želimo je pomoći Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu da postane koliko je god moguće modernije i koliko je god moguće bolje uvježbano. I dovoženje F-16 je zaista gesta kojom pokazujemo koliko cijenimo tu suradnju s Hrvatskom i njenim Oružanim snagama“.

Suradnja, a ne ponuda

No nepunih godinu dana nakon Krstičevićevog posjeta Minnesoti, situacija je prilično drugačija. Prošle godine izabrani F-16 (izraelski Barak) danas je zaboravljena opcija, a i izjave povodom dolaska pripadnika 148. Fighter Winga bile su umjerenije. Tako su domaćini, general Mikić i pukovnik Jagodić, insistirali na dugogodišnjoj obrambenoj suradnji, a ne na promociji borbenog aviona, kao povodu 3-dnevnog boravka Amerikanaca na Plesu.

SAD i RH – prijatelja dva

„Ovo je nastavak dugogodišnje suradnje koju mi imamo, plodonosne suradnje sa Zračnom gardom Minnesote. Kolege su do sada bile tu više puta dugi niz godina, i sad je ovo prvi puta da su došli s avionima. I mi im zahvaljujemo na tome, i jako mi je drago što ćemo imati priliku uvježbavati sve ono što smo do sada pričali, o čemu smo pričali, što smo dogovarali, sad sa stvarnim avionima u stvarnom svijetu“,

rekao je pukovnik Jagodić, nadovezavši se tako na izjavu zapovjednika HRZ-a Mikića kako se ne radi o iznenadnoj, već o pomno planiranoj aktivnosti. Mikić je najavio i aktivnosti koje će provoditi pripadnici Zračne garde Minnesote i HRZ-a tijekom vikenda.

„Tijekom ova dva dana mi ćemo imati zajednička uvježbavanja, znači sa ova 2 F-16 koja su tamo iza nas. Ona će se uglavnom sastojati od uvježbavanja taktika, tehnika i procedura prema NATO standardima. Mogu reći da će pored toga biti još održano nekoliko radionica. One će se odnositi uglavnom na održavanje zrakoplovne tehnike i provođenje zračnih operacija“,

najavio je Mikić, a američki zapovjednik dodatno potcrtao:

„Nadamo se provesti i ponešto obučnih aktivnosti s Hrvatskim zrakoplovstvom, sutra (u subotu, 6. travnja, op.a.), kada ćemo letjeti zajedno, vaši MiG-ovi i naši F-16. Ja ću to vjerojatno izvesti u dva navrata, a i piloti će dobiti priliku razgovarati i skupa letjeti, te izvesti niz raznih manevara u zračnome prostoru. Dakle, ovo je vrlo važno i za nas, i za Zrakoplovne snage SAD. Dio naše nacionalne strategije je dolaziti u Europu, biti s našim NATO partnerima, i mi uživamo biti ovdje. Veselimo se ovom posjetu“.

U subotu, 6. travnja, MORH je priopćio da su „piloti Eskadrile borbenih aviona s dva MiG-a 21 i piloti 148. Fighter Wing-a s dva zrakoplova F-16 na prvom zajedničkom letu uvježbavali taktičko presretanje i temeljne manevre zračne obrane iznad Slavonije, dok su se tijekom drugog leta kroz razne formacije upoznavali s ljepotama Republike Hrvatske letjevši iznad Kvarnera, Zadra, Like i Plitvičkih jezera“. S obzirom na puno tišu nedjelju, ona je izgleda bila rezervirana za radionice, kako pilota, tako i tehničara.

Oprez glavu čuva

“Povijesni dan” ispred MiG-a, a ne F-16 (Photo: MORH/T.Brandt)

U subotu, uoči početka zračnih igara hrvatskih i američkih pilota, te van dohvata novinara, 91. ZB i njene goste posjetili su i hrvatski ministar obrane Krstičević i veleposlanik SAD-a Kohorst. Obojica su, prema MORH-ovom priopćenju, ponovila ono što smo već do sada čuli u više navrata. Tako je Kohorst izjavio: „Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione“, dok je Krstičević govorio o „povijesnom događaju koji je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva“ RH i SAD. MORH je nadalje podigao atmosferu nazivom priopćenja – „Kadeti s američkim avionima F-16“, te izjavama kadeta o „ovakvom zrakoplovu“ koji je „zadnja stepenica i vrhunac u karijeri vojnog pilota“.

To, s jedne strane, samo govori o malom broju stranih letjelica u bazi na Plesu – ovo je, podsjetimo, prvi ovakav posjet (borbenih nadzvučnih aviona!) nakon prošlogodišnjeg dolaska izraelskog Ratnog zrakoplovstva s avionima F-16 Barak i RAF-a s EF Typhoon – pa se čini kao da je domaćine lako impresionirati, baš kao što su onomad Indijance oduševljavali staklenim perlicama. S druge strane, ovakva vrsta „pumpanja“ relativno uobičajenog događaja, uz namigivanje prema nabavi sada američkog F-16, ponavlja istu grešku od prošle godine – kada su se puno prije potpisanog ugovora štampali plakati s „hrvatskim“ Baracima i pisale ode hrvatskom „Bljesku“ i „Oluji“ nad Kninom 2020. godine, a odluka o kupovini Baraka proglašavana je „povijesnom“, iako je na kraju povijesna bila samo blamaža.

Pri svemu tome, poučak koji MORH nikako da svlada vrlo je jednostavan: prvo skoči pa tek onda reci „hop“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.