“Allied Sky” – spektakl na nebu

 

U petak, 28. kolovoza, nad Europom i sjevernoameričkim kontinentom održana je NATO aktivnost pod nazivom „Allied Sky“ – ova jednodnevna misija u trajanju od 12 sati zamišljena je kao demonstracija NATO solidarnosti, jačanje spremnosti i prilika za obuku radi poboljšanja interoperabilnosti zrakoplovnih posada SAD-a i država članica NATO saveza. Iznad ukupno 30 država članica NATO-a u Europi, SAD i Kanadi letjelo je sve skupa 6 strateških bombardera B-52 Stratofortress iz sastava US Air Force, kojima su se iznad određenih zemalja pridružile i tamošnje nacionalne zračne snage. Tako je 20 NATO-članica – Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Turska i Ujedinjena Kraljevina – sudjelovalo s ukupno oko 80 borbenih aviona.

Jedna od potencijalnih ruta barem jednog od 4 B-52 nad Europom (Izvor: The Aviationist/ADSBExchange)

Iznad Europe letjela su 4 američka bombardera B-52, dio redovnih misija Bomber Task Force (BTF) u Europi, dok su iznad sjevernoameričkog kontinenta letjela još 2 takva aviona, inače u sastavu 5. bombarderskog krila (5th Bomb Wing) iz Zrakoplovne baze Minot (savezna država Sjeverna Dakota).

Dva B-52 iznad Kanade (Photo: RCAF)

Dva B-52 Stratofortress preletjela su kanadski Ontario i Quebec u pratnji dva lovca CF-188 Hornet iz sastava Royal Canadian Air Force (RCAF). No, bitno je interesantnije bilo u Europi.

Četiri B-52 stigla su 22. kolovoza ove godine u bazu RAF-a u Fairfordu (UK), i od tamo su u petak ujutro poletjeli radi sudjelovanja u „Allied Sky“.

Pod nazivom „Allied Sky“ krije se najnovija inačica rutinskih BTF misija koje se u Europi provode od 2018. godine, s više od 200 naleta u koordinaciji sa NATO saveznicima i partnerima. Sjedinjene Američke Države posebno napominju kako su BTF misije dugo planirane i nisu odgovor na bilo koje trenutno političko događanje u Europi.

Mješavina borbenih aviona nad Europom

Iako su u pratnji američkog bombardera nad Europom prevladavali lovci F-16, bila je ovo dobra prilika da se vide i MiG-21 te MiG-29, kao i novi F-35 kojeg pojedine zemlje tek uvode u uporabu. U zraku su se našli i lovci Eurofighter Typhoon, kao i F-18 Hornet. Jednako različite su bile i reakcije na dotičnu NATO aktivnost – dok su pojedina ministarstva obrane, oružane snage i ratna zrakoplovstva „Allied Sky“ uvrštavali u javnosti vrlo zanimljivo događanje, pa su shodno tome i sami izvještavali, pojedine – posebno one velike NATO zemlje – tom su događaju pridavale više marginalnu, ili gotovo nikakvu važnost. No pogledajmo kako je to izgledalo u petak nad Europom.

Danski F-16 u pratnji

Portugal i Danska pratili su američki B-52 svojim borbenim lovcima F-16, baš kao i Belgija koja je digla dva F-16 iz sastava 10. taktičkog krila smještenog u Zrakoplovnoj bazi Kleine-Brogel. U Poljskoj su društvo američkom bombarderu radili MiG-29 i F-16, dok je Slovačka angažirala svoje borbene avione MiG-29, baš kao i Bugarska.

Španjolska je za potrebe „Allied Sky“ u zrak digla 2 aviona F-18 Hornet.

Ujedinjena Kraljevina je B-52 na njegovom odlasku iz Fairforda, kao i prilikom povratka u bazu, pratila s 2 borbena aviona Typhoon FGR4 iz sastava RAF-a. No, RAF i Francusko ratno zrakoplovstvo već su 27. kolovoza održali zajedničku vježbu s američkim strateškim bombarderima – RAF-ovi borbeni avioni EF Typhoon i francuski Mirage 2000 uvježbavali su dopunu gorivom s RAF-ovim avionom Voyager KC.Mk 2 i francuskim C-135FR, te letenje u formaciji s B-52. Nije objavljeno gdje se ta vježba odigravala, ali se pretpostavlja da je to bilo negdje iznad Baltičkog mora, gdje ove europske NATO države trenutno zajedno rade air-policing.

Francuz i Amerikanac nad Estonijom (Photo: EDF)

Zabavljena vlastitim operacijama u Libanonu i Sahelu, Francuska nije pridavala posebnu pažnju NATO aktivnosti „Allied Sky“. No zato je ostalo zabilježeno da je u petak navečer američki B-52 preletio Estoniju u društvu francuskih borbenih aviona Mirage 2000-5. Oni su u Estoniji angažirani u sklopu NATO air policinga nad Baltikom, a bazirani su u estonskoj zrakoplovnoj bazi Ämari, zajedno s njemačkim Eurofighterima. Drugi dio baltičkog air-policinga, avioni Eurofighter Typhoon iz sastava RAF-a, pratili su B-52 nad Litvom.

Poput Francuske, ni Njemačka nije posvetila posebnu pažnju ovoj jednodnevnoj NATO manifestaciji. Njemački Luftwaffe krajem prošloga tjedna imao je dvije velike aktivnosti – zatvaranje trilateralne vježbe MAGDAYS, u kojoj je osim njemačkog sudjelovalo i izraelsko te mađarsko Ratno zrakoplovstvo (izraelsko s nedavno u Njemačku pristiglim borbenim avionima F-16 Barak, te mađarsko s JAS-39 Gripen). Uz to, u petak, 28. kolovoza, Luftwaffe je uvježbavala i dopunu gorivom u zraku – po prvi puta je novi višenamjenski tanker A330 iz baze Eindhoven „tankao“ gorivom borbene avione Eurofighter 2000 – radi se o začetku praktičnog djelovanje u okviru projekta Multinational Multi Role Tanker Transport Fleet (MMF), koji je pod okriljem EDA-e pokrenut u srpnju 2016. godine.

Češki JAS-39 Gripen

Češka: par lovaca JAS-39C Gripen iz sastava 211. taktičke eskadrile pratili su američki bombarder od ulaska u češki zračni prostor kod Velvara pa do slovačke granice. No B-52 privremeno stacioniran u engleskom Fairfordu ponovno će se vratiti u Češku, i to sudjelovanjem na vježbi „Ample Strike 2020“, koja počinje upravo danas i traje do 19. rujna. U vježbi sudjeluje oko 700 pripadnika ratnih zrakoplovstava SAD-a, Češke, Njemačke, Estonije, Litve, Mađarske i Slovačke. Dva borbena aviona JAS 39 Gripen iz sastava Mađarskih zračnih snaga pratila su B-52 i tijekom leta kroz zračni prostor Mađarske.

Rumunjski MiG-21 LanceR

Rumunjska je za pratnju strateškom bombarderu organizirala čak 6 svojih lovaca, i to MiG-21 LanceR iz 71. Zrakoplovne baze u Campia Turzii i F-16 Fighting Falcon iz 86. ZB u Borcei. U rumunjskom zračnom prostoru prelet je koordiniran s Komponentom zračnih operacija Rumunjskog ratnog zrakoplovstva i USAFE (US Air Force Europe).

U Italiju je strateški bombarder B-52 ušao u petak kasno poslije podne oko 18 sati na području južno od Pesara, te se zaputio prema Rimu praćen borbenim zrakoplovima Eurofighter iz sastava 4. borbenog krila iz Grosseta i dva F-35A iz sastava 32. krila iz Amendole. Priliku da lete s F-35 nisu propustili ni Nizozemci, koji su B-52 prepratili sa svoja dva borbena aviona F-35, s kojima su intenzivno vježbali cijelog proteklog tjedna. No najviše se tu iskazala Norveška sa čak 4 komada Royal Norwegian Air Force F-35 Lighting II za potrebe praćenja američkog bombardera. Norvežani su dolazak B-52 u Europu dobro iskoristili, pa je samo dva dana po dolasku američkih bombardera u Fairford već u Norveškoj bila održana vježba u kojoj su B-52 letjeli u formaciji s F-16 i F-35 iz sastava Norveških kraljevskih zračnih snaga.

Kako su Norvežane vidjeli piloti američkog bombardera?

Incidenti kao nužnost?

Lijep pogled na Grčku

Grčka je presretanje i pratnju kroz svoj zračni prostor radila svojim F-16 borbenim avionima – ukupno 4 F-16C Blk 52+ pratila su B-52 širom i uzduž Grčke, a u sklopu NATO zaštite zračnog prostora i nad Sjevernom Makedonijom. Ova vrsta aktivnosti grčkom Ratnom zrakoplovstvu poslužila je kao predah, ali i dodatno uvježbavanje presretanja koje uvelike prakticiraju i na upadima turskih borbenih aviona u grčki zračni prostor. Prema priopćenju Glavnog stožera grčkih Oružanih snaga, prilikom ulaska u zračni prostor iznad Atene dogodio se i mali incident, kada su primijećeni turski lovci koji pokušavaju pratiti američki B-52. Tursko Ratno zrakoplovstvo time je pokazalo „provokativno, neetičko, piratsko i anti-savezničko ponašanje“, stoji u priopćenju grčkog Glavnog stožera, zbog čega ih je, sukladno planiranim procedurama, otjerao kvartet grčkih aviona F-16.

Dopuna gorivom iznad Turske

No čini se kako NATO nije imao problema s ovakvim „neetičnim“ ponašanjem turskog Ratnog zrakoplovstva, jer su Turci dobili posebnu povlasticu – tijekom preleta B-52 turskim zračnim prostorom, 2 turska tankera KC-135R dopunjavala su ga gorivom, dok su ga još 2 F-16 dopratila do Egejskog mora.

Manji incident dogodio se i u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, gdje su 2 ruska borbena aviona Su-27 Flanker presrela američki B-52. „Ruski piloti letjeli su na nesiguran i neprofesionalan način,“ priopćio je potom Pentagon, dok je američki general Jeff Harrigian, zapovjednik američkih Zračnih snaga u Europi, izjavio: „Djelovanja poput ovoga povećavaju mogućnost sudara u zraku i nepotrebna su, nisu u skladu s dobrim zrakoplovnim praksama i međunarodnim pravilima leta“.
——————-

——————-

A Hrvatska?

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također se uključilo u NATO aktivnost „Allied Sky“, i to s najmanje 3 MiG-a 21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona, od čega bi po dva dočekala i ispratila američkog zračnog gosta, dok bi treći MiG iz pratnje fotografirao i snimao cijeli događaj. Zapovjednik 191. ELA-e, pukovnik Zvonimir Milatović, izjavio je da se radi o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti ‘krilo uz krilo’ s još legendarnijim bombarderom B-52.

„Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih Zračnih snaga“,

rekao je pukovnik Milatović, dodavši da se ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja:

„Najčešće mete koje presrećemo su ili lovački avioni drugih zemalja, ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor“.

Ovo je zasigurno bila dobra prilika za sudjelovanje HRZ s partnerima, pogotovo u godini kada su gotovo sve iole veće aktivnosti otpale zbog epidemije koronavirusa – ali i kada je zbog starosti i istrošenosti hrvatskih MiG-ova sve manje zajedničkih zrakoplovnih aktivnosti s NATO partnerima. Za razliku od prošlogodišnjih vježbi s američkim partnerima iz Nacionalne garde Minnesote, ili vježbi s RAF-om 2018. i tadašnjih aktivnosti s Izraelskim ratnim zrakoplovstvom, ove godine se HRZ, a posebno ELA, još nisu mogli pohvaliti ovakvim djelovanjima. Nažalost, kako vrijeme ide, barem privremeno smanjenje razine aktivnosti za hrvatsku borbenu eskadrilu sasvim je izvjesna perspektiva.
——————-

——————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.