Hrvatski Mi-171Sh između Rusije i NATO

 

Nakon niza mjeseci i medijskih upita, jučer navečer je Tportal konačno u javnost izašao sa službenom potvrdom Ministarstva obrane RH o dodjeli posla remonta transportnih helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ i PZO. Kako navode iz MORH-a 12. veljače ove godine, a 16. veljače prenosi Tportal:

„Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da je ugovor o remontu deset helikoptera Mi-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om potpisan u studenom 2017. godine sa Zrakoplovno-tehničkom centrom. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi predmetnog remonta je ruska tvrtka Russian Helicopters (AO Vertoljoti Rosiji) iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom. Radovi remonta izvršavat će se u ZTC-u d.d. (konstrukcija, stajni trap, monokok) te u gore navedenim organizacijama održavanja u sklopu JSC Russian Helicopters (AO Vertoljoti Rosiji), gdje će se izvršavati radovi remonta pojedinih agregata helikoptera. Radovi su započeli rastavljanjem prva četiri helikoptera“.

Zadnji let zadnje letjelice na Jarunu

Time je u ozračju opće transparentnosti i ujedno općeg izostanka službenih informacija okončana dilema stara više od godinu dana – sve tamo od 9. studenog 2016. godine, kada je Odbor za obranu Hrvatskog sabora dao svoje mišljenje o ovome poslu. Kako je već u startu bilo izvjesno da ZTC iz Velike Gorice tu treba strane partnere, od kraja 2016. krenuo je posao njihova izbora. Već je bilo jasno kako Ruska Federacija smatra da joj taj posao na neki način pripada, a spomenuti transportni helikopteri ispadali su iz uporabe jedan po jedan, radi isticanja njihovog vremenskog resursa, te je zadnji od njih bio viđen na Jarunu 28. svibnja 2017. godine. No, od remonta ništa – kao ni od jasnih službenih informacija o njegovome tijeku.

Iako su tijekom ljeta i rane jeseni periodično dolazile informacije o tome da je partner odabran, a ugovori samo što nisu, čitava je priča dočekala i kasnu jesen 2017. godine. Dok je 1. HRVCON 13. listopada prošle godine otišao za Poljsku, u okviru NATO ojačane Prednje prisutnosti nedaleko granica Ruske Federacije, pitanje remonta hrvatskih transportnih helikoptera Mi-171Sh sve je više mučilo Anvara Azimova, veleposlanika Ruske Federacije u RH – koji se 31. listopada po treći put u godini (bez objave MORH-a) susreo s ministrom Krstičevićem, da bi onda 13. studenog ovaj problem i definirao u okviru intervjua na HRT:

„Polazimo od toga da će u skoro vrijeme biti potpisan ugovor. Zato što samo Rusija može osigurati zajamčen, učinkovit i kvalitetan remont tih helikoptera. Ni jedna druga zemlja, kojoj god se hrvatska strana obratila, nema originalne rezervne dijelove. Ponovit će se neugodno iskustvo hrvatske strane s helikopterima Mi-8 i sa zrakoplovima kada su se obraćali zemljama koje nemaju originalne rezervne dijelove. Samo Rusija to može obaviti. Osim toga, ni jedna druga zemlja nema dozvolu ni licencu za remont tih helikoptera. Stoga bih htio u najskorije vrijeme riješiti to pitanje“.

Samo tjedan dana kasnije, 21. studenog 2017. godine, i portal Obris.org je iz Ministarstva obrane dobio odgovor kako od posla još nema ništa, kao ni od objave njegovih detalja:

„Trenutno je u tijeku usuglašavanje teksta predmetnog Ugovora između MORH-a i ZTC-a, u svim segmentima i odredbama, kao i nomotehnička obrada, nakon čega će se pristupiti potpisivanju Ugovora te pristupiti samoj realizaciji. Ostale detalje smatramo da u ovom trenutku nije korektno posebno isticati s obzirom da ugovor još uvijek nije potpisan“.

No, kako je tada izgledalo, novce za početak remonta se pripremilo, a možda i isplatilo avansno, čak prije otpočinjanja konkretnih radova.

Ipak remont

Vježbe na ruskoj granici, Litva

Vrijeme promjene je očigledno nastupilo krajem studenog i početkom prosinca, baš u doba četvrte po redu lanjske posjete veleposlanika Azimova ministru Krstičeviću, koju se 28. studenog ponovo prešutilo hrvatskoj javnosti, te odlaska pripadnika OS RH u Litvu, gdje su oni 5. prosinca započeli još jedno sudjelovanje u NATO snagama jačane Prednje prisutnosti. Time je Republika Hrvatska baš u vrijeme aktivnih razgovora sa službenom Moskvom postala jedna od vrlo malog broja zemalja s vojskom na dvije kritične točke uz granice Ruske Federacije, u misijama koje vrlo jasno nerviraju Rusiju.

No, kako se čulo 12. prosinca, tijekom proslave 26. obljetnice HRZ i PZO iz usta odlazećeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnika Miroslava Kovača – mnogo je toga bilo riješeno u dvadesetak dana između 21. studenog i 12. prosinca. Naime, stanje posla remonta Mi-171Sh se tada radikalno promijenilo:

„Kada počinje? Počinje uskoro. Znači, svi su ugovori potpisani. Sad je u fazi primopredaja tih Mi-171Sh u ZTC“.

No, Ministarstvo obrane RH ni tada ništa nije službeno objavilo na ovu temu, kao niti u mjesecima koji su uslijedili. Jedino je 31. siječnja ove godine, tijekom predstavljanja Plana nabave za 2018. i realizacije javne nabave u 2017. godini spomenuto da je proveden postupak nabave usluga za Generalni remont helikoptera 171Sh, uz napomenu da je time jedno izvedeno i nekakvo jačanje vatrene moći. Kada je Tportal upitao o detaljima ove zanimljive konstatacije, odgovor MORH bio je živopisan koliko i nejasan:

„Remontom deset helikoptera Mi-171Sh, kao i remontom ostalih helikoptera posljednjih godina, OS RH je povećao sposobnosti u transportu tereta i osoba. Također, uz zadaće iz područja vojne namjene, predmetni helikopteri namijenjeni su pomoći civilnom stanovništvu, za medicinska zbrinjavanja i sl. Zbog navedenog povećana je cjelokupna sposobnost OS RH u izvršavanju svojih Ustavom i zakonima propisanih zadaća“.

Za očekivati je bilo da čitava stvar čini prilično zadovoljnim njegovu ekselenciju, veleposlanika Anvara Azimova, koji se tog istog 31. siječnja opet u MORH-u susreo s ministrom Krstičevićem (ponovno na sastanku o kojem nije izvijestio MORH, ali ni Veleposlanstvo Rusije na hrvatskome jeziku). Dok su do tada oni tek redovito razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa“, sada je Veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu objavilo napredak odnosa – pa je tako Azimov s Krstičevićem prošao nekoliko praktičnih pitanja bilateralne suradnje“. Hrvatski mediji su za potvrdu ovog razvoja bilateralnih političkih te vojno-industrijskih odnosa Ruske Federacije i Republike Hrvatske morali čekati još gotovo dva tjedna, da bi tek 12. veljače u odgovoru na novinarski upit bile dane službene pojedinosti javnog natječaja za remont hrvatskih helikoptera Mi-171Sh i ulozi Rusije u tom poslu.

Može li se lagodno između blokova?

Dok još nije jasno jesu li barem ostali međunarodni sudionici ovog natječaja za uslugu remonta helikoptera bili o sklapanju spomenutih ugovora obaviješteni revnije i aktualnije od hrvatske javnosti – što je bitno za moguća podnošenja žalbi na odluku – ostaje činjenica da se ovim razvojem stvari Republika Hrvatska našla u prilično neuobičajenom vojno-političkom položaju. S jedne strane, RH je prema Ruskoj Federaciji uvela gospodarske sankcije i na njenim granicama drži vojsku u sklopu NATO eFP (uključivo tu i višecijevne lansere raketa te oklopna vozila), a s druge strane smo tu istu Rusiju uključili u strateški značajan remont jednog bitnog dijela letjelica HRZ i PZO. Ako ništa drugo, za nadati se samo da će taj remont proći bolje nego što su prošli radovi oko hrvatskih helikoptera Mi-8, čiji su motori svojedobno ostali mjesecima zarobljeni na Krimu, u prvim fazama vojnih operacija Ruske Federacije prema za Hrvatsku prijateljskoj Ukrajini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.