Ugovor o remontu Mi-171Sh još nije potpisan

 

Iako je Vlada RH prošloga tjedna osigurala novac za više nego zakašnjeli posao remonta 10 helikoptera Mi-171Sh, ugovor o remontu još uvijek nije potpisan. To su na upit portala Obris.org potvrdili iz Ministarstva obrane, objašnjavajući kako je to ujedno i razlog zašto nije objavljen misterijom obavijen izbor podisporučitelja remontnih radova. Naime, kako rekoše u MORH-u,

Predsjednik Uprave ZTC Pavao Krpan, zapovjednik HRZ gen. Miroslav Kovač i ministar obrane Damir Krstičević (Photo: MORH/ZTC)

„Trenutno je u tijeku usuglašavanje teksta predmetnog Ugovora između MORH-a i ZTC-a, u svim segmentima i odredbama, kao i nomotehnička obrada, nakon čega će se pristupiti potpisivanju Ugovora te pristupiti samoj realizaciji. Ostale detalje smatramo da u ovom trenutku nije korektno posebno isticati s obzirom da ugovor još uvijek nije potpisan“.

Pomalo je neobično da se još uvijek, sada već više od godinu dana otkako je otpočet proces nabave usluge remonta, radi i usuglašava ugovor između MORH-a i ZTC-a. Kada je u studenom prošle godine državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić saborskim zastupnicima–članovima saborskog Odbora za obranu, obrazlagao razloge za remont helikoptera Mi-171Sh, jasno je bilo rečeno da se MORH odlučio na nastavak suradnje s velikogoričkim ZTC-om. No rečeno je i da je ZTC u stanju obaviti tek negdje do trećine remonta na Mi-171Sh zbog nedostatka određenih sposobnosti i ovlaštenja. Za to je ZTC-u potreban partner ili partneri koji posjeduju odgovarajuće stručne sposobnosti i ovlasti za provedbu remonta na ovom tipu helikoptera. No tko su ti partneri – još uvijek nije službeno rečeno, iako neslužbeno nema mnogo dilema oko činjenice da se radi o ruskom holdingu „Russian Helicopters“.

Jednom kada bude potpisan ugovor, započet će i remont helikoptera. U MORH-u očekuju da remont počne do kraja ove godine, za što je preostalo još 40 dana, uključujući i božićne blagdane. Generalni remont jednog Mi-171Sh traje oko 10 mjeseci, a od početka do kraja ukupnog remonta trebalo bi proteći nešto manje od dvije godine, poručuju iz MORH-a:

„Očekivano vrijeme trajanja remonta je 20 mjeseca, u tri faze, čime će se osigurati dovoljan broj helikoptera od sredine 2018. godine za provedbu svih postavljenih  zadaća. Remont će se provoditi u Hrvatskoj, a određeni agregati (motor, transmisija i dr.) će se slati kod podizvoditelja na remont. Osnovna konstrukcija helikoptera cijelo vrijeme ostaje u Hrvatskoj“.

Podizvoditelj, u ovom slučaju najvjerojatnije „Russian Helicopters“, te će pak dijelove remontirati u jednom od svojih zavoda, i to navodno u „Zrakoplovnom remontnom zavodu 810“ („АО ‘810 авиационный ремонтный завод’“) u gradu Čita. No ovakav tempo izvođenja radova mogao bi postati problematičan negdje krajem prve godine remonta, kada bi se istodobno u samo 3 ZTC-ova hangara moglo nalaziti svih 10 helikoptera – 5 pristiglih iz Rusije koji očekuju sklapanje, te 5 onih rasklopljenih koji tek trebaju otići put Čite. To je doba godine i kada protupožarni zrakoplovi dolaze na redovno održavanje, pa bi gužva u velikogoričkom zavodu mogla biti poprilična.

Jedan od 3 hangara u ZTC-u

Smještaj u ZTC-u nije jedino što bi moglo ići na račun protupožarnih aktivnosti. Već sada je, prema Vladinoj odluci, izvjesno da će MORH dio financijskih sredstava namijenjenih za remont Mi-171Sh do kraja ove godine uzeti s proračunske stavke A545035 Protupožarna zaštita. Točnije, radi se o 3.790.000,00 kuna koje će, umjesto za troškove protupožarne sezone, biti utrošene za ovogodišnji potencijalni početak radova na helikopterima Mi-171Sh. To možda i ne bi bilo čudno da Sabor upravo ovih dana nije izglasao rebalans proračuna, uključujući i onaj na razdjelu Ministarstva obrane koji je na prvi pogled (u konačnom iznosu) ostao isti kao u planu s početka godine, no djelomično je došlo do pretakanja sredstava među pojedinim stavkama i aktivnostima. Tako je u rebalansu stavka „Protupožarna zaštita“ simbolično porasla – s početnih 79.999.000,00 kn na neznatno viših 81.978.670,00 kuna, gdje onda uopće nije jasno kako se taj rebalansirani porast od 1,98 milijuna kuna potom poklapa s aktualno najavljenim izdvajanjem 3,79 milijuna za remont helikoptera.

Ostatak novca planiranog za financiranje remonta u ovoj godini rezerviran je na aktivnosti A545061 Održavanje materijalnih sredstava i sustava, i to u iznosu od 92.210.000,00 kuna. Pritom treba napomenuti da je ova aktivnost u rebalansu izgubila gotovo 20 milijuna kuna – od prvotno planiranih 312,36 milijuna u rebalansu je smanjena na 292,54 milijuna kuna. Za preostale poslove financirane iz ovoga izvora onda zapravo ostaje tek oko 200 milijuna kuna, budući je preko 31,5 posto ukupno planirane sume sada usmjereno u remont Mi-171Sh. Iako ti rashodi nisu neposredno vidljivi u proračunskim tablicama, njima se postiže Vladin plan – za remont će se 2017. godine platiti 96 milijuna kuna, 2018. – 60 milijuna kuna, te 2019. – 50,943 milijuna kuna, odnosno ukupno – 206.193.143,00 kune.

Međutim, možda je najvažnije pitanje – zašto MORH prvu ratu od čak 96 milijuna kuna plaća avansno, za razdoblje u kojem uopće nije izvjestan početak samih radova. Nije tajna da je Zrakoplovno-tehnički centar na rubu bankrota, te da bi mu dodjela posla remonta Mi-171Sh lako mogla biti neophodna za isplatu dijela ovogodišnjih plaća zaposlenicima i daljnje životarenje. Zahvaljujući potpunom nesnalaženju na tržištu, ali i nezainteresiranosti za dobivanje poslova koji nisu iz MORH-ovog portfelja, ZTC je spao na do sada najniže grane. Nažalost, ni predujam od 96 milijuna kuna teško tu može sam za sebe bilo što promijeniti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.