Azimov: remont Mi-171Sh otvoreno pitanje između Rusije i Hrvatske

 

Gostujući jučer (ponedjeljak, 13. studenog) u emisiji „1 na 1“ HRT-a, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov govorio je o temama o kojima su razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom njenog nedavnog posjeta Ruskoj Federaciji. Azimov je tako pohvalio priličnu otvorenost hrvatske predsjednice i volju za jačom suradnjom između Rusije i Hrvatske, no također je rekao kako su nakon susreta na najvišem nivou ostala 3 otvorena pitanja. Jedno je – otvaranje ruskog kulturnog centra, drugo – osiguravanje nove zgrade za smještaj ruskog veleposlanstva, a treće – remont helikoptera Mi-171 Sh. Veleposlanik Azimov o ovom otvorenom pitanju rekao je sljedeće:

„Još nisam govorio o trećem otvorenom pitanju koje sada dobiva prilično veliku važnost. Stvar je u tome da vam je ruska strana prije 10 godina, zbog duga Sovjetskog Saveza prema bivšoj Jugoslaviji, ustupila deset helikoptera Mi-171Sh. To je nova generacija helikoptera koje, usput rečeno, za potrebe u Afganistanu od Rusije kupuje i SAD. I nakon 10 godina ti su helikopteri stali. Nužan im je hitan remont. Objavljen je tender na kojem je pobijedila ruska strana jer je ponudila najnižu cijenu.

Polazimo od toga da će u skoro vrijeme biti potpisan ugovor. Zato što samo Rusija može osigurati zajamčen, učinkovit i kvalitetan remont tih helikoptera. Ni jedna druga zemlja, kojoj god se hrvatska strana obratila, nema originalne rezervne dijelove. Ponovit će se neugodno iskustvo hrvatske strane s helikopterima Mi-8 i sa zrakoplovima kada su se obraćali zemljama koje nemaju originalne rezervne dijelove. Samo Rusija to može obaviti. Osim toga, ni jedna druga zemlja nema dozvolu ni licencu za remont tih helikoptera. Stoga bih htio u najskorije vrijeme riješiti to pitanje.

I siguran sam, da se vratim na vaše pitanje (o eventualnom pritisku na Hrvatsku zbog odluke o remontu koje je Azimovu postavio urednik Romano Bolković, op.a.) da nema nikakvog pritiska treće strane što se tiče potpisivanja rusko-hrvatskog ugovora za remont tih helikoptera.“

Prošloga se tjedna navršila godina dana otkako je saborski Odbor za obranu dao zeleno svjetlo za „pokretanje postupka javne nabave usluge remonta 10 helikoptera Mi-171Sh“. Predstavnik Ministarstva obrane, državni tajnik Tomislav Ivić, saborskim je zastupnicima objasnio kada pojedinim helikopterima ističu resursi, ali i da to ne znači da je MORH stjeran pred zid zbog zakašnjelog pokretanja postupka nabave. No kako se vidi iz prakse, već 6 mjeseci svih 10 helikoptera Mi-171Sh tužno stoji u 91. ZB na Plesu, a kraj ove trakavice se ne nazire.

ZTC u potrazi za partnerom

Još sredinom kolovoza ove godine Ministarstvo obrane službeno je potvrdilo za RTL televiziju da je odabran podisporučitelj za provedbu remonta. Naime, već u startu je Ministarstvo obrane taj posao prepustilo Zrakoplovno-tehničkom centru iz Velike Gorice, kao ovlaštenom predstavniku naručitelja (Ministarstva obrane), koji je potom trebao pronaći partnera s kojim će obaviti remont 10 helikoptera.

ZTC je krajem prošle godine poslao poziv na adrese 13 potencijalnih partnera: Russian Helicopters („Вертолеты России“, Rusija), ATS (Rusija), AO SPARC (Rusija), Motor Sich (Ukrajina), DK UKRSPECEXPORT (Ukrajina), Ganja (Azerbajdžan), WZL-1 Lodz („Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 1 S.A.“, Poljska), LOM Praha (Češka), LOTN Trenčin („Letecké opravovne Trenčín“,  Slovačka), AviaBaltika (Litva), Helisota (Bugarska), TEREM (Bugarska), te ORSHA („OJSC ‘Orsha Aircraft Repair Plant’“ ,Bjelorusija). Pozitivno je odgovorilo 12 pozvanih potencijalnih partnera, nakon čega je ZTC izvršio preliminarni pregled pristiglih inicijalnih ponuda da bi u siječnju 2017. prema Ministarstvu obrane dostavio svoju inicijalnu ponudu. Uslijedili su pregovori, te je početkom ožujka 2017. ZTC dostavio Ministarstvu obrane novu ponudu. Temeljem zahtjeva Ministarstva obrane tijekom travnja 2017. dostavljeni su i dodatni upiti koje je ZTC proslijedio gospodarskim subjektima: LOM Praha, ORSHA Bjelorusija, te INVEST SKI LIMITED Pritom je LOM Praha tada navodno odbacio mogućnost sudjelovanja, za INVEST SKI LIMITED se čulo kako nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju, dok se zavod ORSHA nije javio. Audit je tijekom svibnja iz nekog razloga proveden u proizvodnim kapacitetima samo dva deklarirana podizvođača – JSC „Russian Helicopters“ iz Rusije i državne kompanije „Ukrspecexport“ iz Ukrajine s Konotopskim zrakoplovno-remontnim zavodom „Aviakon“ iz Ukrajine.

Rezultati audita

Auditom ruske tvrtke na Dalekom Istoku utvrđeno je da posjeduju sposobnost za provedbu remonta helikoptera Mi-171Sh, da su poslovno povezani sa proizvođačem ovih helikoptera AO“U-UAZ“ od kojih su Mi-171Sh nabavljeni sada već daleke 2007. godine, te da su u postupku ishođenja Certifikata ruskih vojnih zrakoplovnih vlasti kao i dobivanja kompletne remontne dokumentacije od proizvođača ovih helikoptera. Zaključeno je da se time dostižu traženi uvjeti Ministarstva obrane da radove provodi ovlaštena/certificirana tvrtka za ove poslove i da ih upisuje u dokumentaciju ovih helikoptera, što se u konačnici potvrđuje kao ovlašteni servis.

Auditom ukrajinske tvrtke utvrđeno je da oni imaju određene sposobnosti za provedbu remonta helikoptera Mi171Sh, ali ne posjeduju kompletnu i odobrenu dokumentaciju za izvršenje remonta ovog tipa helikoptera, kao ni Certifikat nacionalnih zrakoplovnih vlasti. Budući se tvrdilo da oni navedene dokumente u skoroj budućnosti teško mogu pribaviti rezon je vodio zaključku da bi takav servis helikoptera bio neovlašten, s mogućim naknadnim problemima.

Igor V. Čečikov, zamjenik generalnog direktora Russian Helicoptersa

Nakon praktičnog isključenja većine pozvanih ponuđača, tijekom lipnja 2017. održani su i pregovori s tvrtkama Russian Helicopters-Rusija i UKRSPECEXPORT-Ukrajina, gdje je raspravljano o uvjetima iz dokumentacije za nabavu. U tijeku pregovora navodno su bile prezentirane i nekakve vrijednosti usluge remonta za obje tvrtke na koje se ZTC naslanjao, te se  neslužbeno čulo o tome da je Russian Helicopters-Rusija dostavio jeftiniju ponudu – pa su s predstavnicima te kompanije onda i nastavljeni daljnji pregovori. Treba podsjetiti kako su još prošle godine predstavnici Russian Helicoptersa slali poruke o svojoj želji i namjeri da remontiraju hrvatske helikoptere, pri čemu su obećavali i osnivanje svojevrsnog centra za remont i modifikacije helikoptera tipa Mi-171 u Hrvatskoj.

Odluka je donesena?

Potvrdu o uspješnom kraju pregovora Ministarstvo obrane dalo je u odgovoru na pitanje novinara RTL-a, što je onda i bilo objavljeno 12. kolovoza 2017. godine:

„Nakon dostavljene ponude od strane ZTC d.d. za odabira partnera (podisporučitelja) za provedbu remonta, u MORH je izvršen odabir na osnovu kriterija navedenih u dokumentaciji za nadmetanje, a odabrana je ponuda ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje predmeta nabave sukladno tehničkoj specifikaciji i iskazao prihvatljivu cijenu u okvirima odobrenih financijskih sredstava. Za predmetnu uslugu za razdoblje 2017. – 2019. planirano je ukupno 206.943.143,20 kuna, a za završetak remonta sukladno pregovorima planirano je 20 mjeseci.“

Punih 6 mjeseci prizemljeno je svih 10 Mi-171Sh

U kolovozu je, dakle, kako je i potvrđeno RTL-u, donesena konačna odluka o odabiru, te je navodno pripremljena i odluka Vlade o osiguravanju financijskih sredstava u 2018. i 2019. godini za provedbu ovog posla. Temeljem analize ponude, remont 10 helikoptera Mi-171Sh trebao je navodno pripasti ZTC-u s podizvoditeljem Russian Helicopters iz Rusije, a cijeli posao procijenjen je na 206.943.143,20 kn. No od tada do danas nije potpisan ugovor i iz upućenih se strana moglo čuti o promjenama niza okolnosti ovoga posla/slučaja.

Na nedavnoj press-konferenciji povodom godinu dana na čelu Ministarstva obrane, ministar Damir Krstičević je na pitanje o remontu Mi-171Sh rekao tek:

„Taj natječaj je u tijeku. Postupak je u tijeku, cijeli proces je vrlo složen. Čim budemo odlučili dobit ćete pravovremenu informaciju. Vodimo računa o sigurnosti, i vodimo računa i u tom postupku o hrvatskim nacionalnim interesima.“

Susret Krstičevića i Azimova u svibnju 2017. (Photo: MORH/J.Kopi)

U kontekstu ovog „otvorenog pitanja“ između Rusije i Hrvatske vjerojatno treba gledati i posljednji u nizu sastanaka ruskog veleposlanika Azimova s hrvatskim ministrom obrane Krstičevićem. Zanimljivo je da MORH o tome nije objavio ništa, iako je o dosadašnja dva sastanka (02. veljače i 30. svibnja) redovito izvješćivao. Zato je Veleposlanstvo Ruske Federacije kratko objavilo da je:

„31. listopada ove godine održan prijateljski susret ruskog veleposlanika A.S.Azimova s potpredsjednikom Vlade RH, ministrom obrane D.Krstičevićem, tijekom kojeg su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.“

Posljednji put Mi-171Sh poletio je na proslavi Dana OS RH 28. svibnja 2017.

Samo 4 dana ranije, 27. listopada, u GS OS RH održan je oproštajni posjet vojnog izaslanika Ruske Federacije brigadira Sergeja Molodkova, koji je svom domaćinu kontraadmiralu Marileu Staničiću, načelniku Uprave za planiranje, zahvalio na „gostoprimstvu tijekom godina uspješne suradnje“, te je „prenio pozitivne utiske ministra obrane Ruske Federacije o nedavnom posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ruskoj Federaciji.“ U priopćenju GS OS RH kaže se još da je Molodkov Oružanim snagama RH poželio „uspješnu nabavu nove vojne tehnike“, što u kontekstu prizemljenih Mi-171Sh i najave nabave helikoptera Black Hawk ima čak i određeni ironični prizvuk.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.