Vlada osigurala novac za remont Mi-171Sh

 

Vlada je na današnjoj 66. sjednici osigurala financijska sredstva za kapitalni remont 10 helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ i PZO. Novac za početak posla do kraja ove godine osiguralo je Ministarstvo obrane sa svog razdjela u državnom proračunu, a novac za provedbu posla tijekom 2018. i 2019. godine trenutno je rezerviran u projekcijama proračuna RH. Umjesto financ-ministra Zdravka Marića, na sjednici Vlade bio je prisutan državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić, koji je i obrazlagao ovu, inače 6. točku današnjeg dnevnog reda.

„Ovom odlukom se daje suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH za 2018. i 2019. godinu, a za kapitalni remont helikoptera Mi-171Sh. Ovi su helikopteri iznimno važni za pomoć civilnim strukturama, za hitni medicinski prijevoz, akcije traganja i spašavanja, u protupožarnoj zaštiti, a koriste se i u mirovnim misijama, tako da je njihova operativnost i raspoloživost neophodna za obavljanje zadaća Oružanih snaga. Ministarstvo obrane provelo je postupak nabave za uslugu kapitalnog remonta 10 helikoptera Mi-171Sh, te je u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi donesena odluka o odabiru za sklapanje ugovora s tvrtkom Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica. Ovim se razvijaju sposobnosti za daljnje održavanje helikoptera od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku i za Oružane snage. Ukupna vrijednost usluge kapitalnog remonta helikoptera iznosi 206 milijuna 193 tisuće i 143 kune, a predviđeno je izvođenje radova i plaćanje u 2017. godini – 96 milijuna kuna, u 2018. – 60 milijuna kuna i u 2019. – 50 milijuna 943 tisuće 143 kune. Sva potrebna sredstva u 2017. u ukupnom iznosu od 96 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu za 2017., i projekcijama za 2018. i 2019. godinu na pozicijama Ministarstva obrane.“

Prije nego što je Vlada jednoglasno prihvatila ovu odluku, riječ je nakratko preuzeo i ministar obrane Damir Krstičević:

„Predložena odluka je u funkciji nacionalnih interesa i održavanja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. I kao što vidimo, ovi helikopteri se, njihovim remontom, oni su iznimno važni za pomoć i civilnim strukturama, za hitni medicinski prijevoz, traganje i spašavanje, u protupožarnoj sezoni i navedeno predstavlja i investicije u hrvatsko gospodarstvo i očuvanje deficitarne struke za ovu vrstu poslova. Jer ovaj posao će raditi hrvatska firma Zrakoplovno-tehnički zavod, koji će koristiti usluge podisporučitelja, i time se razvijaju i sposobnosti za daljnje održavanje helikoptera što je od iznimne važnosti za RH, za naše OS i za naš Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici.“

Tu treba razlučiti dvije stvari. Prvo, Vlada je danas dala suglasnost samo za financijska sredstva u 2018. i 2019. godini, u ukupnom iznosu od 110.943.143,20 kuna, i to za 2018. u iznosu od već spomenutih 60 milijuna, a u 2019. u nešto manjem iznosu od 50.943.143,20 kuna. Najveći dio tog iznosa – 96 milijuna kuna – platit će Ministarstvo obrane već do kraja ove godine, i to iz financijskih sredstava rezerviranih za aktivnosti A545035 PROTUPOŽARNA ZAŠTITA i A545061 ODRŽAVANJE MATERIJALNIH SREDSTAVA I SUSTAVA.

Drugo – državni tajnik Tufekčić u svom obrazloženju razišao se s tumačenjem konačne vrijednosti ovoga posla. Naime, Tufekčić je prvo rekao da „ukupna vrijednost usluge kapitalnog remonta helikoptera iznosi 206.193.143,00 kune“, da bi potom u obrazloženju izdvajanja po godinama konačna cifra ispala 206.943.143,00 kune, odnosno 750 tisuća kuna veća od prvobitno spomenute. Ta druga cifra poklapa se i s popratnim Vladinim dokumentom za ovu točku dnevnog reda, ali i sa ponudom ruske tvrtke „Russian Helicopters“, o čemu smo već pisali.

Vlada je danas objavila da je nositelj posla Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice, što je bilo rečeno već i prije godinu dana na sjednici saborskog Odbora za obranu. No proteklih godinu dana izgubljeno je u traženju ZTC-ovog partnera, odnosno podisporučitelja ovog posla. Dok čekamo službenu potvrdu da je riječ o ruskom partneru, treba spomenuti da je prije sjednice Vlade na Markovom trgu viđen ruski veleposlanik Anvar Azimov na, kako su rekli u Vladi, „uobičajenom sastanku“. Potom je na sjednici Vlada usvojila još 3 zaključka o suradnji s Ruskom Federacijom na 3 različita područja.

Prema dosadašnjim neslužbenim informacijama (a tražili smo od Ministarstva obrane i službeno očitovanje) ruska tvrtka „Russian Helicopters“ hrvatske će helikoptere Mi-171Sh remontirati u zavodu АО „810 авиационный ремонтный завод“ u gradu Čita na samom istoku Rusije. Na web stranici „Russian Helicopters“ („Вертолеты России“) kao dio holdinga navodi se i АО „810 авиационный ремонтный завод“, koji radi „popravak i tehničko održavanje svih modifikacija vojnih i civilnih helikoptera tipa Mi-8/17, vojnih borbenih zrakoplova Mi-24, kao i glavnih reduktora VR-14 i VR-24.“ Ovaj hrvatsko-ruski posao remonta Mi-171Sh po mnogo čemu je vrlo kontoverzan, a jedan od glavnih političkih argumenata protiv ruskog izvođača radova bio je taj da Hrvatska ne može sjediti na dvije stolice – kao članica NATO-a s pripadnicima OS RH u Poljskoj i Litvi u sklopu jačanja prednje prisutnosti Saveza na istoku Europe, te kao zemlja istodobno ovisna o ruskom remontu ovih važnih letjelica koje su do nedavno sudjelovale i u NATO-misiji KFOR na Kosovu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.