General Skroza na čelu FINABEL-a

 

Od prošloga tjedna, brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, na čelu je međunarodne vojne organizacije FINABEL. Početkom prošloga tjedna, od 15. do 17. travnja, Zapovjedništvo snaga Slovenske vojske organiziralo je na Bledu sastanak kopnenih vojski država članica FINABEL-a. Na glavnoj godišnjoj FINABEL konferenciji sudjelovalo je 80 predstavnika vojski iz 25 zemalja, uključujući 15 generala, uglavnom zapovjednika kopnenih snaga zemalja članica FINABEL-a koji su, između ostalog, vidjeli i prigodnu prezentaciju slovenske vojne industrije. Na konferenciji su sudjelovali predavači iz SAD-a i Engleske, a zapovjednici kopnenih snaga sudionici raspravljali su o aktualnoj geopolitičkoj situaciji i izazovima s kojima se susreću kopnene snage država članica. Na marginama konferencije zamjenik načelnika Glavnog stožera Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus prepustio je predsjedanje svom hrvatskom kolegi, brigadnom generalu Valentinu Skrozi. Nakon svečane primopredaje, uslijedila je ceremonija pristupanja nove članice – Bugarske.

FINABEL promiče i omogućuje interoperabilnost kopnenih snaga kroz usklađivanje vojnih koncepata, doktrina i procedura. Tu se pripremaju i preporuke, smjernice te istraživanja za vojne donositelje odluka u skladu sa zahtjevima država članica. Vojni čelnici država članica sazivaju godišnje sastanke. Organizacija surađuje s vojnim strukturama EU i NATO-a i nadopunjuje ih rezultatima svojih studija. Organizaciju su 1953. godine osnovala ministarstva obrane Francuske, Italije, Nizozemske, Belgije i Luksemburga. Danas ona broji 25 država članica, među kojima Slovenija  i Hrvatska, a članstvo je otvoreno svim članicama EU. FINABEL je u početku zamišljen kao forum za promišljanje, razmjenu, te razvoj studija i prijedloga o temama od zajedničkog interesa za razvoj kopnenih vojski članica. Izvorno je struktura uspostavljena s ciljem integracije u području vojne industrije, a sada joj je glavna svrha promicanje i poticanje interoperabilnosti između kopnenih snaga država članica.

Uz čestitke generalu Skrozi, napomenimo da Hrvatska kopnena vojska i nadalje nema zapovjednika. Nakon imenovanja generala Kundida načelnikom GS OS RH, mjesto zapovjednika HKoV-a ostalo je upražnjeno zadnja dva mjeseca. Prijedlozi za novog načelnika HKoV-a i zamjenika načelnika GS-a (koje je također ostalo upražnjeno nakon isteka mandata generala Jurkovića) navodno postoje, no čini se da su se izgubili negdje na relaciji Pantovčak-Krešimirov trg-izborna kampanja.

 

*Photo: Slovenska vojska

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.