General Šerić na konferenciji europskih kopnenih zapovjednika

 

Prošloga tjedna, od srijede 6. srpnja pa do petka 8. srpnja, u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu održana je 30. godišnja konferencija zapovjednika europskih kopnenih vojski, pojačana i zapovjednicima iz SAD-a i Kanade, što je i do sada bio slučaj. Na konferenciji je sudjelovao i zapovjednik Kopnene vojske SAD-a, general James C. McConville, koji je na Twitteru objavio kako je ova konferencija „mjesto za poboljšanje već bliskih odnosa između zapovjednika kopnenih snaga u Europi“, te ujedno „olakšava suradnju na širokom spektru vojnih inicijativa“. Zamjenik zapovjednika Kanadske kopnene vojske, general Conrad Mialkowski također je na Twitteru objavio da ovakvi susreti „unapređuju sigurnosnu suradnju, zahvalujući dijalogu između savezničkih viših vojnik čelnika“. Uz američkog i kanadskog  generala, ova jubilarna konferencija okupila je zapovjednike kopnenih snaga iz više od 40 zemalja, uključujući tu i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, generala Borisa Šerića, o čijem sudjelovanju ni MORH ni OS RH nisu objavili baš ništa.

Kao i na većini vojnih te političkih događanja zadnjih nekoliko mjeseci, tako je i na ovoj konferenciji glavna tema bila ruska agresija na Ukrajinu pod nazivom „Susret s izazovom bitke velikih razmjera u Europi: zajedno smo jači!“. Zato i ne čudi da je vojno izaslanstvo iz Ukrajine, predvođeno privremenim vršiteljem dužnosti zapovjednika Kopnene vojske Ukrajine generalom Alexanderom Pavlyukom, bilo među glavnim sudionicima konferencije. General Pavlyuk u svom je govoru predstavio europskim i američkim kolegama trenutnu sigurnosnu situaciju na ukrajinskoj bojišnici, kao i na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine te uzduž državne granice, kako s Rusijom tako i s Bjelorusijom.

Ukrajinski zapovjednik Kopnenih snaga održao je i bilateralne radne sastanke sa zapovjednikom US Army, zapovjednikom Kopnenih snaga SAD u Europi i Africi, zapovjednikom Oružanih snaga Švedske i v.d. načelnika Glavnog stožera Kopnene vojske Kanade, s kojima je razgovarao o pitanjima usuglašavanja vojne suradnje i zajedničke obuke postrojbi Kopnene vojske OS Ukrajine. Napomenimo kako to sve dolazi u vrijeme kada je već započeo i masivni program obuke ukrajinskog ljudstva u Velikoj Britaniji, čije su prve faze ondje i bile predstavljene svjetskoj javnosti.

Svi sudionici konferencije potvrdili su sveobuhvatnu podršku Ukrajini što je, kako je zaključio general Alexander Pavlyuk, još jednom potvrdilo nepromjenjivu želju Ukrajine da ide ukorak s kompletnim civiliziranim svijetom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.