Načelnik GS u zadnji čas

 

Još samo par sati ostalo je do kraja mandata načelnika GS OS RH, admirala Roberta Hranja, a njegov nasljednik još uvijek nije imenovan. Iako je tijekom vikenda bilo dogovoreno da general-bojnik Tihomir Kundid preuzme to mjesto, formalna procedura još uvijek nije provedena. U uvodu današnje 289. sjednice Vlade premijer Plenković najavio je da će Vlada na zatvorenom dijelu sjednice predložiti kandidata za načelnika GS:

„Vlada će danas, sukladno zakonu, a u dogovoru s Predsjednikom Republike, predložiti i novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Riječ je o generalu Tihomiru Kundidu, kojeg ćemo danas i formalno proslijediti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru. Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao – u dogovoru s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane g. Anušićem – Predsjednik Republike i razumijemo da je taj prijedlog želja Predsjednika Republike. Riječ je o časniku Hrvatske vojske i hrvatskom branitelju, pripadniku 2. Gardijske brigade sa kasnije vrlo kvalitetnom karijerom, trenutno je riječ o zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske kojeg mi svi dobro poznamo kao uostalom i sve časnike Hrvatske vojske, čiji doprinos i cijenimo i poštujemo. I zato će ga Vlada predložiti, te na temelju dogovora kojeg je vodio potpredsjednik  Anušić očekujemo da Predsjednik Republike prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnoga čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije. A to će – što se nas  tiče – biti aktualni ravnatelj SOA-e, g. Markić“.

I zaista, ubrzo nakon završetka zatvorenog dijela Vladine sjednice stiglo je i priopćenje o kadrovskim prijedlozima, među kojima je i onaj o kandidatu za načelnika GS OS RH:

„Utvrđen je Prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika  Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja, zbog isteka mandata, kao i Prijedlog za imenovanje generala-bojnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Oba su prijedloga upućena Odboru za obranu Hrvatskoga sabora, radi pribavljanja mišljenja.“

Nakon što Vlada proslijedi službeni prijedlog u Hrvatski sabor, sastat će se Odbor za obranu na kojem bi kandidat, general Kundid, trebao izložiti svoje viđenje razvoja OS RH u narednom 4-godišnjem mandatu. Sjednica Odbora bit će u petak 1. ožujka u 10 sati ujutro, 10 sati nakon završetka mandata načelnika Hranja. Ovako kasna procedura predlaganja i potvrđivanja kandidata za novog načelnika još nije viđena  u modernoj Hrvatskoj, ali tako je to kada istek mandata aktualnog načelnika GS-a dođe baš nekako neočekivano, a ni politička trgovina ne prođe kako je Vlada priželjkivala.

Netom nakon završetka Vladine sjednice priopćenjem se oglasio i često spominjani Predsjednik Republike te vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravlja odluku Vlade RH da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Štoviše, Predsjednik Republike poziva sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OS RH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku GS OS RH admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje OS RH.

S obzirom da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika GS OS RH predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e. Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.