U Zemuniku novo NATO obučno središte

 

Na marginama ovotjednog sastanka ministara obrane NATO saveza, jutros je u Bruxellesu potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga“ (Multinational Special Aviation Program MSAP). Uz nazočnost zamjenice glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, Memorandum su potpisali ministri obrane Bugarske, Mađarske i Slovenije, te Hrvatske kao zemlje-domaćina budućeg centra. Naime, Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga bit će smješteno u Republici Hrvatskoj u 93. ZB u Zemuniku.

Uskoro nove aktivnosti u Zemuniku

Program kodnog imena MSAP ima za cilj kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku osposobiti posade višenamjenskog helikoptera, određene za specijalne zračne operacije, za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga. Očekuje se da će MSAP biti uspostavljen postepeno, korak po korak, uz širenje mogućnosti obuke tijekom vremena. Središte smješteno u 93. ZB u Zemuniku trebalo bi otvoriti svoja vrata do kraja 2019. godine, a u NATO-u očekuju da će ono dodatno doprinijeti prilagodljivosti i spremnosti NATO snaga. Navedenu inicijativu snažno podupire NATO HQ, te Zapovjedništvo za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), koji su iskazali i potporu uspostavi te vođenju tog centra, koji će omogućiti i priključivanje drugih država-saveznica u njegov rad.

Nakon potpisivanja sporazuma, u ime države-domaćina nazočnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević:

„Danas obilježavamo značajan dan za sve nas ovdje okupljene. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o multinacionalnom specijalnom zrakoplovnom programu, čiji će domaćin biti u Hrvatskoj, u prekrasnom gradu Zadru, poduzimamo važan korak ka nabavi i daljnjem razvoju sposobnosti Saveza stvarajući tako multinacionalno obrazovno rješenje kao sveobuhvatan okvir suradnje. Posebne operacijske snage Zrakoplovstva su važan i vrlo prilagodljiv element  u okviru NATO alata za odvraćanje i  obranu“.

Ministar Krstičević se također zahvalio zamjenici glavnog tajnika Rose Gottemoeller i Sektoru za investicije NATO-a i NSHQ-u za njihovu posredničku ulogu te kontinuiranu podršku ovom projektu od samih njegovih početaka.

„Niti jedna saveznica, bez obzira koliko moćna i velika bila, ne može sama rješavati buduće izazove. Stoga, u ovom razdoblju međuovisnosti, kooperativno partnerstvo nije samo opcija, već nužnost. Stoga mi je posebno drago što ovdje svjedočim punom potencijalu naše suradnje, koji će pružiti prostor dodatnoj razmjeni iskustava i multinacionalni razvoj sposobnosti. Ovim našim zajedničkim angažmanom u duhu pravog partnerstva nastojat ćemo povećati mogućnosti za dijeljenje resursa i znanja, te povećati našu interoperabilnost. Multinacionalni pristup u postizanju sposobnosti i inovativna rješenja su u interesu sviju nas“,

zaključio je ministar Krstičević.

Zamjenica glavnog tajnika NATO-a, Rose Gottemoeller, dodala je kako je ovaj aranžman „emblematski inovativni pristup koji NATO saveznici i partneri poduzimaju za unapređenje mogućnosti kolektivne obrane Saveza“.

„Kako se svijet mijenja, tako se i NATO mora nastaviti prilagođavati kako bi zadovoljio sve veće sigurnosne prijetnje. Specijalne snage pokazale su se vrlo vrijednim i svestranim sredstvom za učinkovitu reakciju na ove izazove“,

rekla je Gottemoeller.

 

*Photo: NATO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.