Hrvatska i Slovenija – bilateralna, regionalna, EU i NATO suradnja

 

Tri je čaroban broj, a ja ću u prosincu treći puta ove godine doći u Hrvatsku“, rekao je pred hrvatskim novinarima slovenski ministar obrane Karl Erjavec. Prvi ovogodišnji posjet Karla Erjavca Hrvatskoj bio je u travnju ove godine, kada je predvodio delegaciju na vojnoj izložbi „ASDA 2019“, drugi put – posjetio je Ministarstvo obrane i kolegu Damira Krstičevića danas, a treći put Erjavec će posjetiti Zadar i Zemunik u prosincu ove godine. Tada će se okupiti ukupno četiri ministra obrane (Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Bugarske), kako bi potpisali dokument o dostizanju inicijalne sposobnosti oko ustrojavanja Multinacionalnog središta za  obuku helikopterskih posada za provedbu specijalnih zračnih operacija (MSAP).

Današnji posjet Karla Erjavca MORH-u obilovao je pohvalama obrambenim odnosima Slovenije i Hrvatske, kao i zahvalama domaćinu Krstičeviću na gostoljubivosti i razumijevanju značaja bilateralne suradnje. Tako raznježeni Erjavec nije se dao navući na novinarsko pitanje o slovenskim prijetnjama blokade hrvatskog ulaska u Schengen jer to „nije obrambena tema“, a ni on više nije ministar vanjskih poslova (u čijem mandatu je Hrvatska dobila nekoliko jakih šamara). Umjesto toga, Erjavec je najavio da će i četvrti put doći u Hrvatsku, i to u ožujku sljedeće godine. Tada će se, naime, u Zagrebu održati neformalni sastanak ministara obrane zemalja članica Europske unije (4. i 5. ožujka 2020. godine), i to u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

Ocjenjujem da je Hrvatska, što se tiče sudjelovanja i predsjedanja, na području sigurnosne i obrambene politike vrlo dobro pripremljena. Tu ocjenu lako dam jer sam bio ministar obrane u trenutku kada je Slovenija prvi put predsjedala Vijećem EU. Naravno da EU na području obrambene i sigurnosne politike čekaju brojni izazovi. Znamo da ima dilema treba li EU imati svoju vojsku, znamo da se suočavamo s novim ugrozama kao što su hibridne i kibernetičke prijetnje, ali radujem se i što će Slovenija predsjedati Vijećem EU u drugoj polovici 2021. godine, što će biti vrlo brzo“,

rekao je slovenski ministar obrane, najavivši usput i slovensko predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom (CEDC), također sljedeće godine. „To je,“ istaknuo je Erjavec, „važno za regionalnu suradnju, i tada će glavne teme biti civilno-vojna suradnja, žene, mir, sigurnost i, naravno, pitanje stabilnosti zapadnog Balkana“.

Erjavec je prvi slovenski ministar obrane koji je posjetio hrvatskog kolegu nakon punih 5 godina. Zadnji put je to napravio Roman Jakič 2014. godine, da bi njegova nasljednica Andreja Katič u Hrvatskoj bila prošle godine na izvanrednom sastanku A5 inicijative upriličenom povodom dolaska tadašnjeg američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u RH, te 2017. na vježbi „Štit 17“ na Rtu Kamenjak kod Pule. Upravo su zajedničke vježbe i obuke jedan od brojnih projekata suradnje između Hrvatske i Slovenije, a ministar Krstičević potvrdio je da će to biti i nadalje, pa čak i u većem broju od dosadašnjeg.

„Ove godine u 4., 5. mjesecu mi smo imali jednu međunarodnu vježbu ‘Immediate Response’. Tom vježbom je Hrvatska obilježila 10 godina članstva u NATO-u i Slovenija je sudjelovala s jednom mehaniziranom satnijom. Tom vježbom smo pokazali partnerstvo, interoperabilnost dvije vojske. Ono što je najbitnije, po prvi put je formirana multinacionalna bojna koja je nakon dijela završetka vježbe otišla u Mađarsku, gdje smo isto testirali vojnu pokretljivost i što to znači prelazak državne granice. Tu smo se dogovorili da ćemo imati dosta vježbi i sljedeće godine upravo sa ciljem jačanja sposobnosti i jedne i druge vojske, i sa ciljem jačanja interoperabilnosti između jedne i druge vojske“,

rekao je Krstičević. Ovogodišnji plan bilateralne suradnje obuhvaća čak 61 zajedničku aktivnost, od čega je većina i realizirana. Zajedničke aktivnosti raspravljane su i danas, kako bi bile uvrštene u program suradnje za narednu godinu. Tako će se u narednoj godini nastaviti školovanje slovenskih dočasnika i časnika na Hrvatskom vojnom učilištu, kao i upućivanje slovenskih dočasnika na visoku dočasničku izobrazbu u RH. Kao moguće novo područje u hrvatsko-slovenskoj suradnji spomenuta je mogućnost zajedničkog korištenja obučnih kapaciteta i poligona, kako bi se racionalizirali i smanjili troškovi, posebno u području logistike. Zanimljivo je pritom da se u priopćenju slovenskog Ministarstva obrane navodi da je hrvatski ministar Krstičević istaknuo mogući projekt suradnje na području razmjene kapaciteta za odmor pripadnika obje vojske, koji bi uskoro mogao krenuti u realizaciju. O tome, primjerice, u priopćenju MORH-a, kao i na izjavama dvojice ministra nakon sastanka, nije bilo spomena.

Hrvatsko-slovenski dvojac razgovarao je i o suradnji u području obrambene industrije, koja se lagano počela jačati. Ministar Krstičević nije propustio podsjetiti na veliki posao opremanja Slovenske vojske tkaninom za odoru. Sredinom ove godine, taj posao vrijedan 3,4 milijuna eura, dobila je čakovečka tvrtka Čateks, koja će tkaninom opskrbljivati Slovensku vojsku do 2022. godine. S druge strane, Erjavec je podsjetio na ovogodišnji sajam „ASDA 2019“, na kojem je predvodio delegaciju predstavnika 11 slovenskih kompanija s područja obrambene industrije. Obećao je da će u narednim godinama Slovenija i nadalje aktivno sudjelovati na vojnim sajmovima „ASDA“ u Splitu, gdje je ta država ove godine po prvi put imala svoj nacionalni izložbeni blok.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.