Činovi naprijed, zapovjednici stoj!

 

U petak, 22.ožujka, predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović donio je odluke o promaknućima 3 brigadna generala u general-bojnike, te po jednog brigadira u brigadnog generala i pukovnika u brigadira. U kratkom priopćenju poimence se navode promaknuti časnici i časnica:

Michael Križanec, novi general-bojnik

U čin general-bojnika zrakoplovstva promaknut je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. U čin general-bojnika pješaštva promaknut je zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin. U čin general-bojnice pravne struke promaknuta je načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadna generalica Gordana Garašić. U čin brigadnog generala intendantske službe promaknut je načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Jozo Matković. U čin brigadira prometne službe promaknut je voditelj Odsjeka prometne službe, Zapovjedništvo Zapovjedništva za potporu pukovnik Mihael Pintarić”.

No ono o čemu još uvijek nema novosti je imenovanje novih zapovjednika na upražnjena mjesta.

Generala Jurkovića nema tko zamijeniti (Photo: MORH/J.Kopi)

Nakon što je general-pukovnik Siniša Jurković 19. ožujka preuzeo dužnost glavnog inspektora obrane, njegovo dotadašnje mjesto zamjenika načelnika GS ostalo je upražnjeno. Jednako je i s mjestom zapovjednika HKoV-a na koje ni nakon gotovo mjesec dana još nije imenovan nasljednik generala Tihomira Kundida. Iako se na prvi pogled poslovi na tim dužnostima samo-obavljaju po inerciji, ostavljanje ključnih mjesta upražnjenima ostavlja dojam nereda u sustavu. Dok je ranije popunjavanje zapovjednih mjesta bilo uvelike otežano odnosom između vrhovnog zapovjednika Milanovića i tadašnjeg ministra obrane Marija Banožića, pitanje je gdje je sada zapelo budući da je dosadašnja suradnja između Banožićevog nasljednika Anušića i vrhovnog zapovjednika bila dobra i konstruktivna. Izbori s time nemaju nikakve veze, politička trgovina još i manje, problem je, dakle, negdje u sustavu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.