Ban i Rosić – novi prvi dočasnici

 

Čn Dario Rosić, zapovjednik HKoV-a general Mate Ostović i čn Dominik Ban

Hrvatska kopnena vojska od jučer ima novog prvog dočasnika – umjesto dosadašnjeg, časničkog namjesnika Dominika Bana, na to je mjesto imenovan časnički namjesnik Dario Rosić. Svečana primopredaja dužnosti održana je jučer, 12. svibnja, u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, uz nazočnost zapovjednika HKoV-a general bojnika Mate Ostovića i drugih visokih časnika. Novi prvi dočasnik HKoV-a, čn Dario Rosić, ima “apsolutnu potporu i podršku na dužnosti koju preuzima kako od zapovjednika HKoV-a, tako i od svih djelatnika Zapovjedništva HKoV-a“, rekao je u kratkom obraćanju general Ostović.

Što se tiče dosadašnjeg prvog dočasnika HKoV-a, čn Dominika Bana, on ide na novu dužnost prvog dočasnika OS RH, koju je do sada obavljao čn Davor Petek. Časnički namjesnik Ban punih je 12 godina proveo na dužnosti prvog dočasnika najjače i najveće grane u OS RH, sudionik je Domovinskog rata u koji je dobrovoljno pristupio s tek navršenih 17 godina života. General Ostović poželio je čn Banu puno sreće na novoj dužnosti prvog dočasnika OS RH, što je čast svim pripadnicima HKoV-a.

petekKako smo već pisali, dosadašnji prvi dočasnik OS RH, čn Davor Petek, priprema se za preuzimanje nove dužnosti prvog dočasnika (Command Senoir Enlisted Leader) pri NATO Zapovjedništvu za operacije (Allied Command Operations – ACO) u belgijskom Monsu. Time je Petek postao i prvi predstavnik OS RH na takvom mjestu, koje je do sada bilo rezervirano isključivo za pripadnike Oružanih snaga SAD-a. Odluku o Petekovom imenovanju donio je vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi (SACEUR-a) general Philip M. Breedlove, a objavljena je početkom ožujka ove godine.

Na svečanoj večeri prigodom zatvaranja Konferencije prvih dočasnika kopnenih vojski Europskih zemalja (CEANCO), održanoj 22. travnja ove godine, prvi dočasnik OS RH čn Davor Petek odlikovan je medaljom OS SAD “Sergeant Morales Medal”. Medalju dodjeljuje Zapovjedništvo Američke kopnene vojsku za Europu (USAREUR) dočasnicima koji su svojim radom, zalaganjem i doprinosom značajno doprinijeli razvoju vojnika i dočasnika, kako u vojskama svojih zemalja, tako i u vojskama zemalja koje se nalaze u području djelovanja USAREUR-a.

Petek bi, inače, novu dužnost u ACO-u trebao preuzeti 19. lipnja, na službenoj ceremoniji u okviru SHAPE-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.