“Đuro Đaković” i revizija tenkova M-84

 

Samo tjedan dana po objavi Plana javne nabave Ministarstva obrane RH, jučer se i poduzeće „Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.“ pohvalilo svojom ulogom u postupku revizije tenkova M-84 iz sastava Hrvatske kopnene vojske. Kako navodi konzorcij iz Slavonskog Broda:

Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., tvrtka u sastavu grupacije Đuro Đaković, sklopila je s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske ugovor o usluzi Generalne revizije tenka M-84 u vrijednosti od 10 milijuna kuna. Tenkovi na kojima se provodi Generalna revizija bit će isporučeni tijekom četvrtog kvartala 2018. godine. Ovim ugovorom ostvaruje se kontinuitet u provođenju Generalne revizije tenkova iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske“.

Vizija opsežne modernizacije iz Đure Đakovića

Ponešto detaljniji po tom pitanju bio je brigadir Ivica Devčić, načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH, koji je napomenuo kako su spomenutu reviziju prošle 2017. godine prošla ukupno 4 tenka, što je MORH koštalo 9.994.500,00 kuna, dakle, oko 2,5 milijuna po komadu. Time je postupak revizije od 2013. do kraja 2017. prošlo ukupno 30 tenkova HKoV. Samo nekoliko dana kasnije, u petak 2. veljače ove godine, predstavnici Đure Đakovića bili su i na potpisivanju godišnjih ugovora s domaćom industrijom za potrebe obrambenog sektora RH. Tada je član uprave poduzeća Darko Grbac izrazio svoje zadovoljstvo „tajmingom“ ovog ugovora, kojeg se 2018. s MORH-om sklopilo po četvrti put. „Generalna revizija tenkova je dugi proces, zahtijeva višemjesečne pripreme, ispitivanja, itd., i upravo to ugovaranje u siječnju, veljači, na početku godine, će nam omogućiti lakšu proizvodnju i lakše organiziranje“, napomenuo je Grbac.

Revizija tenkova i ograničenja

Nakon što je između 1984. do 1991. Đuro Đaković proizveo ukupno oko 700 tenkova M-84 (od čega je njih 149 izvezeno u Kuvajt), danas je tu naglasak na održavanju i modernizaciji postojećih primjeraka. Prema izvorima iz poduzeća, spomenuta revizija jednog M-84, s temeljitim rastavljanjem, traži prosječno oko 6.500 radnih sati (tri do šest mjeseci rada u postojećim uvjetima), a Đuro Đaković navodi posjedovanje kapaciteta za reparaciju ukupno do 20 tenkova godišnje. Naravno, u postojećim uvjetima to je tek teorijski kapacitet, kojeg među ostalim obuzdavaju i raspoloživa sredstva obrambenog proračuna.

Damir Krstičević i Darko Grbac potpisuju novi ugovor o reviziji tenkova 2. veljače 2018. godine

Ministarstvo obrane je u spomenutu reviziju tenkova krenulo 2013. godine, kada je bila ugovorena revizija prvih 10 primjeraka – od čega se u 2014. uspjelo obaviti njih tek 9, za ukupno oko 25 milijuna kuna. Budući da izgleda kako su tu na vidjelo došla tehnička ograničenja u Slavonskome Brodu, za 2015. godini se onda planiralo reviziju samo 5 tenkova (ne bi li se sklopilo obnovljenu satniju) – što naznačava i ritam daljnjih radova, u razdoblju od 2016. do početka 2018. godine. Pri tome, usprkos ilustracijama iz Đure Đakovića, koji vijesti o nastavku revizije tenkova prati slikom primjerka s brojnim unapređenjima, izgleda da je opseg ugovorenih radova zapravo bitno skromniji. Naime, odvojenih oko 2,5 milijuna kuna po komadu, za četiri tenka M-84 u 2018. godini, taman bi bilo dovoljno za nabavu 4 primjerka njihovih borbenih stanica Kongsberg Protector 12,7 mm (koje su u prvom navratu hrvatskih nabava navodno koštale 3.035.714 kuna po komadu, a u drugome navratu nabave malo skromnijih 2.413.793 kuna po komadu).

Kako stoji Đuro?

Dok Ministarstvo obrane RH ugovaranjem dodatnih radova objektivno ide na ruku opstanku domaće proizvodnje oklopnih sredstava, manje su veseli aktualni poslovni podaci same „Grupacija Đuro Đaković“. Kao prvo, tu je neuspio pokušaj dokapitalizacije čitave grupacije u listopadu prošle godine, gdje je uprava Društva obustavila postupak kada pod čudnim okolnostima ipak nije bio postignut zacrtani prag uspješnosti izdanja novih dionica. To je sredinom studenog produbilo neslaganje s Vladom RH (posebice s Goranom Marićem, ministrom državne imovine), a onda je sredinom prosinca 2017. dovelo i do smjene u upravi društva – gdje je nakon tri i pol godine na funkciji predsjednika uprave iz Đakovića otišao Tomislav Mazal. Nastavak priče je na red došao već 4. siječnja ove godine, kada Vlada RH usvaja „Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“. Tu se kaže da niz poduzeća vezanih uz temelje obrambenog sustava RH, među njima i „Đuro Đaković Holding d.d.“, više „ne predstavljaju društva od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“.

O ovoj je odluci 17. siječnja bilo govora i u Hrvatskome saboru, u Aktualnom prijepodnevu na početku njegove 7. sjednice. Tada je Pero Ćosić (HDZ) pitao ministricu gospodarstva Martinu Dalić o planovima za tvrtke od strateškog značaja i zašto je s njihova popisa skinut Đuro Đaković. „Način upravljanja vlasništvom nije povezan s bilo kakvim popisom ili klasifikacijom u nekoj uredbi. Iz svih primjera rada Vlade, vidljivo je da se rukovodimo gospodarskom dobrobiti. Nalazi li se Đuro Đaković na popisu ili ne, nije bitno. Đuro Đaković je trenutno u jednoj ne baš komotnoj gospodarskoj situaciji. Nova uprava mora učiniti sve napore u pronalasku strateškog partnera i proširenju kruga kupaca i partnera, te smanjiti troškove“, odgovorila je Dalić. Pri tome ona nije ušla u objašnjavanje situacije gdje se RH već tijekom listopada 2017. bila spremna odreći većinske vlasničke pozicije, u okviru nesuđene i mutne dokapitalizacije. Današnji okviri te „ne baš komotne situacije“ jasno se vide i u Kvartalnom izvješću s kraja siječnja 2018. godine, gdje se navodi da je konzorcij iz Slavonskog Broda u razdoblju od siječnja do prosinca 2017. godine ostvario ukupne konsolidirane prihode u visini od 547,3 milijuna kuna, a ukupne konsolidirane rashode u visini od 573,5 milijuna kuna (dakle, minus od 26,2 milijuna kuna).

Sami izvori iz Slavonskog Broda to navode ovako: „Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u razdoblju 1 – 12 2017. godine gubitak u poslovanju od 27,1 milijuna kuna, što je negativna marža dobiti od 4,9 %. EBITDA je poboljšan u odnosu na prethodnu godinu za 8,5 milijuna kuna, dok je ostvareni gubitak manji za 7,9 milijuna kuna“. Ukupan poslovni prihod konzorcija „Đuro Đaković“ manji je za oko 40,79 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu (smanjenje za 7,05 posto). Manje prihode su ostvarili segment Obrane (9,7 posto, odnosno oko 3,9 milijuna kuna) i segment Industrije i energetike (43,5 posto, odnosno 166,1 milijuna kuna). Od toga, na sastavnicu „ĐURO ĐAKOVIĆ Specijalna vozila d.d.“ tu u 2017. godini otpada prihod od 294.824.869 kuna i rashod od 300.182.226 kuna, odnosno gubitak od 5.357.357 kuna (uz EBITDA od 11.639.271 kuna). Kako navode u Slavonskom Brodu, razlog ovakvim poslovnim rezultatima grupacije krije se u dovršetku nekoliko velikih projekata (investitori HEP, Janaf), uz istovremeni izostanak ugovaranja tolike količine novih poslova – među ostalim i onog o opremanju težim oružnim kupolama hrvatskih vozila Patria AMV CRO.

Teretni vagoni tipa Uacns

Za razliku od toga, segment Transporta zabilježio je rast prihoda za 140,4 milijuna kuna (124,1 posto) radi ugovaranja izvoza većih količina vagona na tržišta Europske unije. Posebno je to bitno za sastavnicu „Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.“, čiji se minus izgleda ne veže primarno na njenu vojnu proizvodnju:

ĐĐ Specijalna vozila d.d. su u drugoj polovici godine pokrenula proizvodnju novog tipa vagona Uacns. Radi otežane likvidnosti kod proizvodnje ovih vagona došlo je do kašnjenja isporuka dobavljača. Posljedica toga je otežan proces proizvodnje, veliki utrošak prekovremenih sati, veća potrošnja materijala od planirane što je dovelo do kašnjenje u isporukama vagona, te ostvarenja gubitka u proizvodnji od 5,3 milijuna kuna. S obzirom da je proizvodnja ovoga vagona sada u potpunosti usvojena, u budućnosti se ne očekuju gubici na ovom tipu vagona, a društvo očekuje narudžbe i u budućnosti“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.