Raste proračun, rastu i narudžbe

 

Pod budnim okom premijera Andreja Plenkovića, predstavnici 26 hrvatskih tvrtki potpisali su jutros redovite godišnje ugovore s Ministarstvom obrane o nabavi vojne opreme i naoružanja za potrebe OS RH. Spomenuti predstavnici potpisali su ukupno 35 ugovora u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, što je oko 45 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. No ministar obrane Damir Krstičević najavio je da se na ovome neće stati:

„Za 2 mjeseca imat ćemo ugovore vrijedne još dodatnih 200 milijuna kuna. Ovo je dokaz koliko Ministarstvo obrane brine o razvoju hrvatske industrije. U ovoj 2018. godini Ministarstvo obrane će sa hrvatskim tvrtkama sklopiti ugovore vrijedne gotovo pola milijarde kuna“.

Danas potpisanim ugovorima osigurava se osobna oprema za pripadnike OS RH,  ali i usluge nužne za normalno funkcioniranje obrambenog sustava. „Ovim putem ugovaramo nabavku borbene opreme, obuće, odjeće, usluga i radova – svega potrebnog za redovito i učinkovito funkcioniranje obrambenog sustava i poboljšanje uvjeta  života naše Hrvatske vojske“, rekao je Krstičević, dodavši da su sredstva koja se nabavljaju ovim putem od domaćih proizvođača svojom kvalitetom u samom svjetskom vrhu, baš kao i hrvatski vojnik. O kakvim se to proizvodima radi, premijer Plenković mogao se i osobno uvjeriti na prigodno organiziranom taktičko-tehničkom zboru, na kojem su ga dočekali i brzinski upoznali sa svojim radom renomirani hrvatski proizvođači vojne opreme.

Danas potpisanim ugovorima Ministarstvo obrane za potrebe OS RH nabavlja 52.951 komad odjevnog predmeta borbene odore, 7.830 kišnih odjela, 94.110 pari čarapa, 3.259 vesti i 177 vatrogasnih odjela, kao i 17.283 pari obuće – od toga 7.436 pari vojničkih čizama, potom još 151.515 komada donjeg rublja, 12.845 dijelova službene i svečane odore, 1.273 kape i šešira, 170 časničkih torbi, 1.000 kaciga, 200 jurišnih puški VHS-D2 i 80 jurišnih puški VHS-K2, 25 komada pištolja XDM-9 4.5 i dr. „Taj vojnik mora biti kvalitetno naoružan, opremljen, odjeven i obuven. Mora imati ispravnu tehniku i kvalitetne uvjete za život i rad – od vojarne, od prehrane do čistoće. To su sve stvari koje ovim ugovorima osiguravamo“, pojasnio je Krstičević, stavljajući potpis i na ugovore kojim se osiguravaju usluge prehrane, pranja i čišćenja, dopunskog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezgode, gradskog linijskog prijevoza (za područje Zagreba i Zagrebačke županije). Tu je još i održavanje ZLIN Z242L sa m/d i p/d za avione, održavanje ZTMS i TMS u ZTC d.d., generalna revizija tenkova M84, te održavanje stacionarnih radarskih sustava i MOL-ova.

U tvrtkama domaće vojne i obrambene industrije zaposleno je više od 5.000 ljudi, a ovakvim potpisivanjem ugovora na samom početku godine pruža im se sigurnost i pomoć u planiranju godišnje proizvodnje. Ovim ugovorima obuhvaćene su tvrtke KROKO Proizvodnja i razvoj, Čateks, Odjeća, Šešir, URIHO, Varteks PRO, HEMCO, Konfeks, Krojostil i Štefičar (okupljene u Zajednicu ponuditelja koja je s MORH-om sklopila ugovor o nabavi borbenih odora), potom Borovo, Jelen Profesional i INKOP Obuća (okupljene u Zajednicu ponuđača obuće), te Galeb, Jadran – Tvornica čarapa, Mako, Skiplet, VIS Promotex, Čarlijana pletački obrt, Pleter-usluge, Croatia osiguranje, Agencija Alan, ZTC, Đuro Đaković Specijalna vozila, HS Produkt, ZET, Šestan-Busch i Pomorski centar za elektroniku (PCE).

MORH je pojačano počeo raditi i na promoviranju domaćih proizvođača na svjetskom tržištu, a prilika se pruža i kroz Stalnu strukturiranu suradnju EU (PESCO) i kroz Europski obrambeni fond, u koji se Hrvatska uključila krajem prošle godine, prepoznavši mogućnosti za jačanje nacionalnih sposobnosti, obrambene suradnje i europskog krila NATO-a. „Tu zagovaramo pravednu geografsku zastupljenost i pristup sredstvima za srednje i malo poduzetništvo, i to je velika prilika za našu obrambenu industriju i gospodarstvo općenito. Na vama je, dragi gospodarstvenici, da tu priliku iskoristite“, pozvao je ministar Krstičević prisutne proizvođače. I premijer Andrej Plenković uvjeren je da kroz PESCO hrvatska vojna i obrambena industrija ima dodatnu priliku na međunarodnom tržištu: „Mi smo izvukli nekoliko područja – zaštitu od kibernetičkih napada, pitanja logistike, pitanja razmjestivosti snaga, sudjelovanje u zaštiti od prirodnih katastrofa – to su dobro izabrane niše od 17 područja Stalne strukturirane suradnje u kojima Hrvatska želi biti među onima koji upravo predvode daljnje jačanje ove suradnje na razini Europske unije“.

A što kažu gospodarstvenici?

Gordana Odor iz vukovarskog Borova pohvalila se da je to poduzeće od 2013. godine proizvelo 80.000 pari obuće za razna ministarstva, i niti za jedan par obuće nije došla ikakva reklamacija. „Nadajmo se da će sinergija između ministarstava i proizvođača biti i ubuduće ovako kvalitetna, jer to je naša snaga, jedino tako možemo potaknuti domaću proizvodnju, dobro planirati proizvodnju, zapošljavati nove ljude i osigurati stabilnost proizvodnje“. Borovo je u 2018. nositelj opremanja obućom OS RH, a do kraja godine trebali bi isporučiti oko 7.500 pari vojničkih čizama.

HS Produkt godišnje ostvari preko 100 milijuna dolara izvoza, i time je najveći domaći vojni proizvođač. „Kao što nam je prije bilo bitno da razvijemo pušku i pištolj, tako nam je sada bitno da uđemo u tu novu industrijsku revoluciju, i upravo u tome imamo potporu Ministarstva obrane i Vlade, jer smo prešli onaj segment visoke tehnologije koji je za budućnost, kako nas tako i bilo kojeg proizvođača, vrlo bitan,“ kaže Željko Pavlin, direktor HS Produkta. Ovaj ugovor s MORH-om za 2018. obuhvaća 200 pušaka VHS-D2, 80 pušaka VHS-K2, 25 pištolja XMD-9 4.5, te još neku dodatnu opremu. „Količine nisu velike, ali nabava je kontinuiran proces. Znači, mi tijekom godine potpišemo ne jedan takav ugovor, nego je još i mogućnost da se potpišu dodatni ugovori tijekom godine. Ono što je za nas bitno je da se određeni niz godine planski radi sustav modernizacije Hrvatske vojske s našim naoružanjem, i nadamo se da će kompletna Hrvatska vojska u vrlo skorom periodu prijeći i koristiti naše naoružanje“, optimističan je Pavlin.

Iako je ovim ugovorom obuhvaćeno oko 1.000 komada kaciga namijenjenih isključivo za međunarodne misije, Alojzije Šestan je jako zadovoljan „tajmingom“ potpisivanja ugovora s MORH-om: „Meni sada u ponedjeljak dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na preuzimanje i na potpisivanje novog ugovora. Ukoliko nemam ugovor s vlastitom vojskom teško bih prošao na međunarodnom tenderu“. Iz potpuno drugog razloga, „tajmingom“ je zadovoljan i Darko Grbac iz „Đure Đakovića“ „Generalna revizija tenkova je dugi proces, zahtijeva višemjesečne pripreme, ispitivanja, itd., i upravo to ugovaranje u siječnju, veljači, na početku godine, će nam omogućiti lakšu proizvodnju i lakše organiziranje“. Na nedavnoj prezentaciji plana nabave Ministarstva obrane u 2018. godini moglo se čuti kako je od početka projekta revizije tenkova pa do danas taj proces prošlo ukupno 30 tenkova iz sastava OS RH. Ove godine za taj veliki posao MORH je izdvojio 9 milijuna kuna.

Za proizvođača kaciga iz Preloga dobar je potez bio i nedavni posjet ministra obrane Damira Krstičevića hrvatskim vojnicima na sjeveru Europe: „Posjet našeg ministra g. Krstičevića Litvi je donio jedan novi iskorak, jednu novu mogućnost. Naime, nama su se jučer javili iz Estonije, mole nas – temeljem razgovora s našim ministrom – da dođemo hitno gore promovirati naše proizvode, poglavito naše kacige, i ide tender na 6 tisuća.“ Osim Estonije, ponuda Šestan-Buscha trenutno je i na tenderima u Litvi, Singapuru i Iraku, a željno iščekuju i MUP-ov natječaj za oko 2.000 kaciga za hrvatske policajce, planiran za ožujak ove godine.

S rastom MORH-ovog proračuna rastu i planovi opremanja Oružanih snaga. Iako je omiški Galeb u zadnjih godinu dana napravio ogroman proboj na međunarodno vojno tržište, godišnji ugovor s MORH-om od velike je važnosti, smatra direktor Galeba Stjepan Pezo: „Vrijednost ugovora je 5,2 milijuna kuna – to je javni podatak, dostupan vjerojatno već danas na web-stranici Ministarstva. To je nama važan segment posla. Mi smo se profilirali kao proizvođač koji ulaže u razvoj proizvoda s dodatnom vrijednošću, koji mogu zadovoljiti razne zahtjeve – i termoregulaciju u ljetnim uvjetima i u zimskim uvjetima, negorivih proizvoda, proizvoda specijalnih namjena, itd. Potrebe su takve da bi količine mogle biti još i veće, ali mislim da bi za ovu godinu vojnici sigurno trebali biti zadovoljni“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.