USS Mount Whitney (LCC-20) na remontu u Rijeci

 

Zapovjedni brod USS Mount Whitney (LCC-20)

Još smo 12. rujna prošle godine mogli čuti da je u konkurenciji šest velikih mediteranskih brodogradilišta upravo Viktoru Lencu iz Kostrene dodijeljen posao remonta američkog ratnog broda USS Mount Whitney (LCC-20), inače zapovjednog plovila američke Šeste flote. Nakon što se ovaj brod jučer usidrio ispred Viktora Lenca, danas će ući u riječko remontno brodogradilište, gdje će onda nizom pripremnih radova započeti konkretno izvođenje ovog velikog te vrijednog posla. Prema najavama, posao bi trebao trajati idućih šest mjeseci, s mogućnošću izvođenja i dodatnih zahvata u trajanju od još mjesec dana. Tijekom tog vremena na USS Mount Whitneyu bit će angažirano ukupno od 300 do 480 ljudi iz Viktora Lenca, s kojima će biti i dio posade ovog vojnog plovila (inače smješten na manjem, unajmljenom brodu, koji se nalazi u brodogradilištu).

Oproštaj s talijanskom lukom Gaeta, 10 siječnja, prije kretanja put Hrvatske

Oproštaj s talijanskom lukom Gaeta, 10 siječnja, prije kretanja put Hrvatske

Nakon što 19. siječnja LCC-20 uđe u riječki suhi dok, u Viktoru Lencu planiraju izvesti kompletan remont i dokovanje broda, uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, te radovi na izmjeni čelične strukture oplate i palubnih kućica. Pri tome, najveći će pojedinačni posao biti izvođenje preinake postojećeg elektro-energetskog sustava broda – instalacija tri nova generatora, elektro-energetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme – uz preuređenje sistema preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, sistema dojave požara i drugog. Kako su napomenuli u Viktoru Lencu: “Visoka složenost ovog projekta iziskivat će da veliki dio brodogradilišnih resursa bude zauzet većim dijelom 2015. godine“. Od toga bi oko tri mjeseca početnih radova, koji su započeti danas, trebala biti obavljena u suhome doku, dok ostatak posla ne traži takav režim za spomenuto plovilo.

USS Mount Whitney napušta suhi dok u Viktoru Lencu, 9. studenog 2011. godine

USS Mount Whitney napušta suhi dok u Viktoru Lencu, 9. studenog 2011. godine

Ovo je ukupno drugi put da je USS Mount Whitney na održavanju u Rijeci, budući je i 2011. godine tu prošao opsežne radove na izričito zadovoljstvo naručitelja. Dok se ukupna vrijednost ovogodišnjih radova na američkom ratnome brodu procjenjuje na oko 21 milijuna USD, treba napomenuti kako će tijekom njegova remonta Viktor Lenac ipak imati kapaciteta za provođenje i drugih poslova. Dok je ukupan prošlogodišnji prihod ovog brodogradilišta Branko Mataija, rukovoditelj prodaje u brodogradilištu i glavni koordinator ovog konkretnog projekta, procijenio na oko 48 milijuna eura – jasno je da će i profesionalno vrlo zahtjevan remont broda USS Mount Whitney za brodogradilište Viktor Lenac itekako doprinijeti stabilnome poslovanju u 2015. godini. Navodno će tu ponešto sredstava biti raspoloživo i za daljnje investiranje u modernizaciju proizvodnih kapaciteta ovog hrvatskog brodogradilišta.

Kakvo je plovilo taj USS Mount Whitney?

Posljednji trenuci broda USS Coronado, kojeg su 2012. potopili bombarderi B-52

Posljednji trenuci broda USS Coronado, kojeg su 2012. potopili bombarderi B-52

Za početak, nije to baš standardni ratni brod. Naime, riječ je o flotnom zapovjednome brodu, što stvarno nije česta vrsta plovila. Od donedavna ukupno četiri aktivna američka broda ovakve namjene – USS La Salle (LPD-3/AGF-3), USS Coronado (LPD/AGF-11), USS Blue Ridge (LCC-19) i USS Mount Whitney (LCC/JCC 20) – američka Ratna mornarica posljednjih je godina ostala na njih samo dva, budući je USS La Salle povučen iz službe u ožujku 2005. godine i onda potopljen tijekom flotnih vježbi 11. travnja 2007. godine, a USS Coronado je iz službe povučen 25. veljače 2005. godine, a onda 12. rujna 2012. i potopljen u sklopu vježbe Valiant Shield 2012 (da bi sada služio kao umjetni koraljni greben blizu Marijanskih otoka).

Oba danas aktivna američka flotna zapovjedna broda – USS Blue Ridge (LCC-19) i USS Mount Whitney (LCC/JCC 20) – pripadaju klasi Blue Ridge (ukupno dva plovila), namjenski planiranoj te građenoj za zapovijedanje amfibijskim desantnim operacijama, da bi kasnije ona bila prilagođena i za flotno zapovijedanje. Kod njih se na trup načelno usporediv s onim velikih nosača zrakoplova nastavlja velika, ravna i relativno prazna paluba, s nadgrađem punim komunikacijskih sustava. Treba napomenuti i relativno visoku vršnu brzinu ovih brodova, za koje se nastojalo da sa svoja dva kotla i jednom turbinom (22.000 konjskih snaga) budu u stanju normalno pratiti desantne snage pri plovidbama iznad 20 čvorova brzine.

USS Mount Whitney i plovilo gruzijske Obalne straže P-24 Sokhumi, nedaleko luke Batumi, studeni 2013. godine

USS Mount Whitney i plovilo gruzijske Obalne straže P-24 Sokhumi, nedaleko luke Batumi, studeni 2013. godine

Nakon narudžbe u ljeto 1966. godine, USS Mount Whitney se krenulo graditi u siječnju 1969. godine. Porinuće ovog broda je bilo 8. siječnja 1970. godine, da bi on 16. siječnja 1971. bio i primljen u službu. Brodograditelji iz Newport News Shipbuilding & Drydock Company (Newport News, savezna država Virginia) su tu sagradili plovilo od 18.400 bruto-registarskih tona, ukupne dužine od 189 metara, maksimalne širine od 33 metra i preko 9 metara gaza. Pri tome, na ovome plovilu služi ukupno preko 300 ljudi, dok se spominje i ukupno raspoloživ smještaj i za više od 1000 ljudi. Ujedno, USS Mount Whitney je prvo plovilo američke Ratne mornarice koje je na temelju prilagodbe svojih kapaciteta bilo u stanju primiti i stalno baziranje žena. Tijekom 2004. godine je USS Mount Whitney postao prvo plovilo američke ratne mornarice na kojem je provedena integracija civilnih pomoraca (Civil Service Mariners – CIVMAR, iz US Military Sealift Command) u inače vojnu posadu, da bi onda brod bio prebačen na dužnost zapovjednog plovila američke Šeste flote, s matičnom lukom u Italiji. Od veljače 2005. godine je talijanska luka Gaeta ishodišna točka djelovanja ovog plovila.

Prikupljanje optičkih kablova prije otiskivanja put Rijeke, talijanska luka Gaeta, 10. siječnja 2015. godine

Prikupljanje optičkih kablova prije otiskivanja put Rijeke, talijanska luka Gaeta, 10. siječnja 2015. godine

Osnovna oprema broda USS Mount Whitney su napredni zapovjedni i komunikacijski sustavi. Dok je u vrijeme početaka njegove vojne službe tu bio naglasak na radijskoj komunikaciji (zato i velika čista paluba – da se smanje interferencije s antenskim instalacijama), danas je tu težište na satelitskim linkovima i računalnoj tehnologiji. Brodski sustavi mogu primati, obrađivati i odašiljati goleme količine kodiranih podataka na HF, UHF, SHF, i EHF frekvencijskim područjima, čime se omogućava i masovna obrada kritički važnih podataka u stvarnome vremenu. To zapovjednicima združenih flotnih sastava daje sposobnost upravljanja zrakoplovnim, mornaričkim i kopnenim postrojbama na jedan integriran i efikasna način. Svemu tome daje struju brodski elektro-energetski sustav, za kojeg se navodi kako je sposoban proizvoditi do 7.500 kW struje, a kojim će se detaljno baviti majstori u Viktoru Lencu tijekom idućih mjeseci.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.