OH-58D: skup poklon za stajanje u hangaru

 

Photo: MORHSvih 16 helikoptera OH-58D, poredanih u 2 reda na zadarskome suncu – bio je to jučer najljepši prizor u 93. ZB u Zemuniku. Ostatak prezentacije uvelike je nalikovao na onu s kraja srpnja, osim što nije bilo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a tadašnjeg ministra obrane Josipa Buljevića zamijenio je novi, Damir Krstičević. Baš kao i prvi puta, hvalilo se istinsko savezništvo i strateško partnerstvo RH i SAD-a, a američka veleposlanica u RH Julieta Valls Noyes spomenula je i izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji bi, kao iskusan poslovni čovjek, zasigurno mislio kako je Hrvatska sklopila dobar posao s nabavom ovih helikoptera. „Vi ste naši istinski strateški partneri“, ponovio je i zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a Michael Carpenter, koji se trenutno nalazi u Hrvatskoj. Carpenter je dodao kako je ovaj posao važan zbog interoperabilnosti NATO-a, kao i zbog smjernica sa summita u Walesu, te je ujedno i važna sposobnost u vojnom smislu i u potpori civilnoj zajednici.

Photo: MORH

Školski AGM-114 Hellfire

Baš kao i u srpnju, prezentaciju je vodio brigadir Davor Tretinjak, koji je predstavio projekt uvođenja helikoptera OH-58D u operativnu uporabu. Ni tu nije bilo novih momenata, pa je visoko društvo nakon prezentacije na stajanci u vojarni Zemunik razgledalo svih 16 OH-58D Kiowa Warriora, kompletnu opremu, te tri simulatora (CMT, EMT, CAAET) za obuku pilota i tehničara. Iako su ovoga puta bile izložene i vođene protuoklopne rakete AGM-114 Hellfire, ipak je bila riječ tek o školskim primjercima, koji su u Hrvatsku stigli s pošiljkom prvih pet letjelica u srpnju ove godine. Makar se jučer govorilo da je cjelokupna oprema stigla u Zemunik kada i preostalih 11 letjelica, neslužbeno se već i ranije nagađalo o tome kako će dio opreme i naoružanja stići naknadno.

————————————

————————————

Otvoreni natječaji za posao u Hrvatskoj

Photo: MORH

Kad će konačno ta obuka?

Iako su u srpnju bili spomenuti i neki rokovi, već je neko vrijeme primjetno da su prekoračeni, te je upitno hoće li cijeli projekt uvođenja OH-58D u operativnu uporabu u OS RH biti okončan na vrijeme. To se prije svega tiče obuke, za što je po ugovoru odgovorna američka strana. Obuka zrakoplovno-tehničkog osoblja, kao i prvih 8 pilota trebala je početi do kraja godine, no tvrtka I3 (Integration Innovation Inc.) iz Alabame kasni s regrutiranjem američkih instruktora. Posljednje je obećanje da obuka počinje najkasnije do kraja siječnja, do kada bi prvih 5 američkih instruktora trebalo doći u Zadar. No ono što dodaje novu sumnju ovim planovima je oglas tvrtke I3 od 18. studenog, kojim se i dalje traže piloti-instruktori.

Traži se predstavnik...

Traži se predstavnik…

Prije 15-ak dana, točnije 28. studenog, tvrtka Textron Systems (članica grupacije Textron Inc., čiji je jedan od 5 velikih segmenata i Bell Helicopter) objavila je oglas u kojem traži predstavnika za održavanje OH-58D u Hrvatskoj. Taj budući predstavnik bit će lociran u Zagrebu tijekom narednih godinu dana, uz opciju naknadnog produljenja radnog razdoblja na još 6 mjeseci. Tijekom trajanja posla u Hrvatskoj on će biti odgovoran za kompletno održavanje, dijagnostiku, rješavanje kvarova i popravak, kao i za ukupnu podršku obuci i djelovanju tehničara HRZ-a, te sve vrste redovnih provjera i održavanja opreme. Istoga dana Textron Systems objavio je oglas i za predstavnika za održavanje OH-58D u Tunisu, koji je opremu i naoružanje za svoje Kiowe kupio kroz Foreign Military Sales (FMS) program, a 24 helikoptera nabavio kroz program Excess Defence Articles (EDA).

Upravo o problemima s početkom obuke na OH-58D ministar obrane Krstičević namjerava razgovarati ovih dana sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD Michaelom Carpenterom, ne bi li 16 sada hrvatskih Kiowa konačno izašlo iz zemuničkog hangara i vinulo se u visine. Jer čak i kada su dobivene kao „poklon“, Kiowe su za Hrvatsku ipak preskupe da bi skupljale prašinu u ZB Zemunik.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.