TAKRAD – radijska zvijer za pregršt zadaća

 

Pet godina je trebalo da od prvog prototipa domaćeg vojnog radio-uređaja dođe do isporuke prvih takvih uređaja za Oružane snage RH. Još 2018. na vježbi „Velebit 18“ prezentiran je prvi prototip naprednog taktičkog radija pod nazivom TAKRAD, kojeg su zajedničkim snagama osmislili, projektirali i izradili RIZ Profesionalna elektronika i Impel Grupa. Nakon tih „prvih mačića“, u Ministarstvu obrane formiran je projektni tim koji zajedno sa spomenutim tvrtkama sudjeluje u razvojnom procesu, usporednim testiranjima TAKRAD-a s drugim sličnim ali renomiranim radio uređajima, kao i u provedbi više ciklusa testiranja u postrojbama Oružanih snaga RH. Rezultat tih 5 godina rada prezentiran je jučer u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji pred visokim gostima – ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom GS OS RH admiralom Robertom Hranjem, sa suradnicima. Zadovoljstvo RIZ-ovim uređajem rezultirat će i višegodišnjim okvirnim sporazumom za nabavu radio uređaja TAKRAD u vrijednosti od nešto više od 16 milijuna eura, kako bi se 2026. ispunio NATO Cilj sposobnosti – opremanje brigade srednjeg pješaštva komunikacijskom i informacijskom opremom i sustavima, odnosno opremanje vojnika radio uređajem koji će mu osim same kvalitetne komunikacije omogućiti i prijenos podataka o bojištu.

Stvaranje tzv. situacijske svijesti kod vojnika koji sudjeluju u određenoj zadaći – što je jučer u Petrinji i zorno demonstrirano na omanjoj vježbi – osnovna je prednost TAKRAD-a pred postojećim radio uređajima koji se koriste u OS RH i omogućuju tek glasovnu komunikaciju. Ili kako je to plastično pojasnio brigadir Vedran Vejić, voditelj Odjela za razvoj komunikacijskih i elektroničkih sustava u MORH-u,:

Brigadir Vedran Vejić

„Prijašnji uređaji koje smo mi do sada koristili nisu bili uređaji koji mogu prenijeti podatke do vojnika nego su uglavnom bili za glasovnu komunikaciju, što naravno nije dovoljno prema Ciljevima sposobnosti. Uređaj mora biti sposoban prenijeti informacije do vojnika i od vojnika. Vojnik uz to što vidi i može unijeti u sustav, također može imati senzore koji prate njegove… dakle rad srca i sve ostale elemente, tako da može automatski prenijeti tu informaciju dalje. To do sada nismo imali, to je zahtjev Cilja sposobnosti. Uređaj mora bit – da citiram Cilj sposobnosti – za vojnika fizički i psihički nezahtjevan. To znači lagan, mali, da ga vojnik ne osjeti, a da ga vrlo jednostavno koristi. Mislim da je to uređaj već sada postigao, a bit će i bolji u budućnosti“.

Za razliku od dosadašnjih radio uređaja, TAKRAD će nositi ne samo zapovjednik nego i svaki pojedinačni vojnik koji sudjeluje u nekoj zadaći ili operaciji. Budući je svaki uređaj može komunicirati i sa nizom integriranih te vanjskih senzora (GPS, akcelerometar, pulsmetar, dozimetar…), preko njega će se moći i pratiti lokacija svakog tako opremljenog vojnika ili vozila, kao i stanje njihova zdravlja, streljiva i goriva, a imat će ugrađen i tzv. „Man Down Mode“. Radi se o automatskoj dojavi o ugroženosti vojnika temeljem niza senzora koji prate rad srca i drugih vitalnih organa. Uz sve to, TAKRAD je jednostavan za korištenje – sam uređaj ne zahtijeva nikakve dodatne radnje, nego se komunikacija ostvaruje pomoću posebnom dugmeta ugrađenog na pušku, tako da vojnik ne mora skidati ruku s puške da bi ostvario komunikaciju. Kako navode iz Ministarstva obrane, cijena pojedinog uređaja trebala bi iznositi oko 6.300 EUR, dok bi taktički terminal za prikaz situacije, koji se ne takav uređaj spaja, trebao bi koštati još oko 1.300 EUR.

Zapovjednik satnije koja je sudjelovala u demonstracijskoj vježbi, poručnik Ante Validžić

„Radio uređaj TAKRAD je uistinu moderan uređaj i on je u potpunosti prilagođen svim NATO standardima. Ono što je ključno za reći je da on radi u NATO vojnom frekventnom području i da je prilagođen svim NATO standardima i ono što je već naglašeno – on je već tzv. „Software Defined Radio“, odnosno softverski definiran radio, što znači da se može bez problema, bez izmjene hardvera, prilagoditi svakoj situaciji, a to je ono što je najvažnije jer omogućava nam interoperabilnost sa savezničkim snagama ukoliko ova brigada, ili bilo koji njen dio, bude upotrijebljen u operacijama pod rukovodstvom NATO-a. Uređaj sam je jako… imali ste ga priliku vidjeti… malen, onako ne izgleda impresivno, nije ni predviđen da bude impresivan, nego da uistinu, evo, naše vojnike prati gdje god oni idu i da izdrži sve ono što oni mogu izdržati. To mora izdržati radio-uređaj, i da im bude pouzdan pratitelj. To smo za sada postigli, on je vrlo robustan, vrlo kvalitetan, i izvana, kažem, ne izgleda impresivno, ali iznutra je uistinu zvijer koja može uistinu puno toga odraditi“,

napominje brigadir Vejić.

Odnedavno je 40-ak ručnih TAKRAD-a na testiranju u Petrinji, gdje će vojnici isprobati sve tehničko-taktičke značajke kako bi se do svibnja u konačnici definirali svi taktički zahtjevi prije ikakve veće isporuke Oružanim snagama, dok su 4 mobilne inačice ugrađene u BOV Patria. Prva veća isporuka ovih radio uređaja očekuje se već do kraja ove godine – prvih 270 TAKRAD uređaja bit će isporučeno pripadnicima bojne iz sastava srednje pješačke brigade:

TAKRAD je za svakog vojnika, a ne samo zapovjednika

„Trenutno prema raspoloživim sredstvima koji su u Financijskom planu Ministarstva obrane, mi možemo otprilike jednu bojnu godišnje opremati tim tempom, tako da bi do kraja ’26. godine bez problema opremili brigadu i druge postrojbe – specijalne snage i Mornaricu, nešto manja količina koja im je potrebna za njihove Ciljeve sposobnosti. A nakon toga ne stajemo nego krećemo s opremanjem ostatka Oružanih snaga, što znači sve ono što je isporučeno brigadi možete pomnožiti puta tri da bi nam trebalo za ostatak. Ja sam rekao otprilike jedna bojna godišnje – ove godine ćemo malo manje od jedne bojne, dogodine ćemo morati opremit tu bojnu do kraja i drugu bojnu. Ali iako je brigada definitivno prioritetni Cilj sposobnosti, ne možemo čekati 4 godine da opremimo brigadu kako bi opremali ostatak Oružanih snaga. Ipak moramo jedan dio polako uvoditi i druge postrojbe, prvenstveno našu 2. Gardijsku brigadu, ali i ostalih postrojbi OS. Zbog toga je to povećanje – znači Cilj sposobnosti plus polako uvodimo i ostale“,

kaže brigadir Vejić. U planiranom financijskom dijelu to znači: za ovu godinu izdvojeno je 2,6 milijuna eura, sljedeće 2024. – 3,3 milijuna eura, 2025. godine – 4 milijuna eura, te 2026. – 6,3 milijuna eura. Ukupno će opremanje TAKRAD-om Ministarstvo obrane koštati 16,2 milijuna eura, no tu nije kraj. Naime, prema najavi brigadira Vejića,

„Radio-uređaj TAKRAD je samo jedan segment kompletnog komunikacijskog sustava.  On je radio-uređaj vojnika, no ako nemate kompletan komunikacijsko-informacijski sustav od zapovjednog mjesta brigade pa prema dolje informacija ne može doći do vojnika. Zato planiramo i sve ostale sustave. Naravno da ono što kupujemo i planiramo za opremanje brigade – određenu količinu uređaja – planiramo i za komunikaciju od brigade prema nadređenom, bilo to naše zapovjedništvo, hrvatsko, u Hrvatskoj u slučaju nekakve operacije, bilo nekakvo drugo, prvenstveno NATO zapovjedništvo. (…) Planiramo ove godine imati natječaj za potpisivanje okvirnog sporazuma za podatkovni radio uređaj i za sustav upravljanja bitkom ili BMS. To je ono što uistinu trebamo imati u brigadi ako je mislimo deklarirati i imati spremnu za operaciju. 16 milijuna eura—to je samo za TAKRAD… A ovo drugo… Pa ukupno kad se zbroji, oko 50 milijuna eura recimo u 4 godine da bi trebalo za to. Plus-minus…“.

Proizvođači TAKRAD-a zadovoljno trljaju ruke – posao s Ministarstvom obrane donijet će im nova radna mjesta, ali i mogućnost izlaska na nova tržišta. Zadovoljan je i ministar obrane Mario Banožić jer se nastavlja opremanje vojske novim sredstvima, a izbori su pred vratima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.