Banožićeve muke po Bradleyu

 

Danas je u Hrvatskom saboru održana 10. sjednica Odbora za obranu, na kojoj je prvenstveno bila riječ o Godišnjem izvješću o obrani u 2020. godini, dokumentu kojeg je Vlada usvojila na svojoj prvoj sjednici nakon godišnjeg odmora, odnosno na 72. po redu sjednici održanoj 19. kolovoza. Današnju raspravu na saborskom Odboru obilježio je odlazak ministra obrane Marija Banožića na sjednicu Vlade, pa je nakon nepunih sat vremena obrazlaganje stanja u obrani tijekom prošle godine i odgovaranje na brojna pitanja članova Odbora spalo na prilično beskorisnog državnog tajnika Branka Hrga.

U narednim ćemo se danima baviti pojedinim dijelovima današnje sjednice Odbora za obranu, s koje smo za danas izabrali dio o projektu nabave Bradley oklopnih vozila. Taj se projekt vuče već godinama, još iz mandata ministra Damira Krstičevića, i iako je skupio američke dozvole, nikako da dođe u fazu svog hrvatskog odobravanja – najprije načelno na nadležnom saborskom Odboru, a potom vjerojatno i konkretnije na Vladi. U Godišnjem izvješću o obrani u prošloj godini tom su projektu bile posvećene pune dvije rečenice u dijelu o opremanju HKoV-a borbenim vozilom pješaštva:

„Radi ojačavanja oklopno-mehaniziranih sposobnosti Hrvatske vojske, a povezano sa zahtjevima za dostizanje NATO ciljeva sposobnosti, intenzivirane su pripremne aktivnosti za opremanje s borbenim vozilima pješaštva. Prije donošenja odluke provest će se procedura u skladu sa zakonom“.

Danas je ministar Banožić na zastupničko pitanje o sudbini projekta Bradley dao pomalo iznenađujući odgovor, dovodeći u pitanje njegovu realizaciju.

Ja sam iz tog razloga i bio u Americi i obilazio sam, znači, dio koji je bio vezan za Bradley vozila, i određene varijante koje su bile predložene u prvim prijašnjim pregovorima da bi bile isporučene kroz donaciju Republici Hrvatskoj, odnosno kako bi se Bradley kao materijalni resurs ponašao unutar američke vojske u idućem razdoblju i kako bi se to odrazilo s obzirom da je to investicija otprilike nešto manja nego što su višenamjenski borbeni avioni. Mi ćemo uistinu – ako uđemo u taj projekat – na takav način to i morati plaćati godinama. Znači, ja ne želim doć’ do situacije da Bradley vozila za nas budu proizvod koji ćemo za 10 godina reć’ – ‘gle, to je materijalni resurs koji je istekao u drugim vozilima pa se on više neće koristiti’“,

slikovito je objasnio Banožić probleme koji ga trenutno muče. Drugi je dio problema taj da se o vozilima Bradley razgovara s najvećim hrvatskim strateškim partnerom:

(…) moramo razmišljati da je riječ o američkim saveznicima s kojima imamo jako dobar odnos, s kojima su već započeti određeni projekti, i na taj način trebamo izvući afirmativno rješenje za Hrvatsku. To je ono što ja vidim. Najlakše je reć’ nekome – ‘e gledaj, to nas ne zanima, to je prastara tehnologija’. Mi s Amerikancima imamo izvrsne odnose kao saveznicima, izvrsno funkcioniramo, i iz pozicije Bradley vozila moramo izvući ono što će Amerika imati u budućnosti i to primjenjivati kod nas kao zapadnu tehnologiju“.

Iako su Sjedinjene Američke Države (State Department i Kongres) već okončale najveći dio zakonske procedure oko projekta Bradley za RH, U Hrvatskoj ta procedura na najvišoj razini još nije ni započela. Na nižoj razini, odnosno na razini Ministarstva obrane i OS RH, na tom se projektu počelo raditi zadnjih 5 godina, odnosno u vrijeme mandata Damira Krstičevića koji je još 2019. imao vrlo konkretan plan o nabavi i modernizaciji tih vozila, a stručna skupina OS RH je u SAD-u pregledala i izabrala 84 vozila M2A2 Bradley ODS za Hrvatsku. Uz niz optimističnih najava, konkretan pomak vidio se u proračunu za ovu godinu, gdje je za „opremanje borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama“ rezerviran 161 milijun kuna. Prema MORH-ovom Provedbenom planu za razdoblje 2021.-2024., objavljenom početkom ove godine, u lipnju ove godine trebao se sklopiti ugovor s Vladom SAD-a o donaciji i remontu vozila – kako bi krajem sljedeće godine ta vozila bila isporučena Hrvatskoj, da bi cijeli posao remonta i zaprimanja operativnih vozila u OS RH bio gotov u prosincu 2028. godine. Kako stvari stoje, ne samo da taj sporazum još nije potpisan, već hrvatski ministar obrane sada i javno dovodi u pitanje ukupnu realizaciju čitavog tog projekta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.