Slučaj Patria: jedna van pogona, nove na vidiku

 

Već je gotovo dva mjeseca prošlo otkako je u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ došlo do nezgode u kojoj je stradalo jedno borbeno vozilo Patria i pripadajući hangar, ali srećom nije bilo ozlijeđenih. Kako je sredinom siječnja izvijestila Nova TV, iako je MORH prešutio cijeli incident, neslužbeno se doznalo da je došlo do ljudske pogreške jer je vojnik prilikom uparkiravanja u hangar zapeo za konstrukciju objekta. Dva dana kasnije, 26. siječnja, Ministarstvo obrane je ipak potvrdilo daa je došlo do oštećenja jedne Patrije tijekom obučnih aktivnosti, te da je „Povjerenstvo iz sastava Oružanih snaga započelo s utvrđivanjem svih okolnosti“ koje su dovele do ovog nemilog događaja. Naravno, „sukladno zaključcima Povjerenstva, bit će poduzete daljnje mjere i radnje“.

Prvog ožujka MORH je objavio i kraj te istrage: „Povjerenstvo u čijem sastavu su pripadnici Hrvatske kopnene vojske utvrdilo je kako je do oštećenja došlo uslijed nepažnje prilikom redovnih obučnih aktivnosti. U tijeku je postupak procjene materijalne štete te će sukladno procjeni štete biti pokrenut odgovarajući postupak za utvrđivanje materijalne odgovornosti pred Vojnostegovnim sudom“. Stegovni je postupak pokrenut protiv 3 pripadnika OS RH, među kojima je i zapovjednik satnije. Neslužbeno, riječ je o sinu visoko pozicioniranog generala.

Iako se na početku cijele priče nagađalo da je najviše stradao hangar, sudeći prema izjavama ministra obrane Marija Banožića koji je prošlog ponedjeljka, 6. ožujka posjetio petrinjsku vojarnu radi demonstracije domaćeg taktičkog radio-uređaja TAKRAD, čini se da je ipak u pitanju prilična šteta na oružnoj stanici vozila. Naime, kako je rekao Banožić: “Dakle, utvrđeno je prije svega način na koji se to događalo… Jedna osoba vam je pod stegovnom mjerom, udaljena je iz službe, odnosno … a ostali su pod određenim postupcima koji će se dalje pokazati… Sama šteta procjenjuje se do 300.000 eura, koliko košta novi… nova stanica, ali u ovome što želimo iskoristiti, ovu suradnju sa također domaćom tvrtkom Đuro Đaković, da se vidi kroz defektažu što se od postojećeg sustava da iskoristiti, odnosno šta je to oštećeno. Tako da ja vjerujem da će taj trošak biti puno manje“. Nakon postupka na vojno-stegovnom sudu, napomenuo je ministar obrane, vidjet će se i tko će nadoknaditi trošak.

No kako se čini, tu se prije svega crno piše vozaču Patrije. Samo koji dan nakon ove Banožićeve izjave, Ministarstvo obrane je za Dnevnik Nove TV potvrdilo da je vozač bio alkoholiziran: „Počinitelj je testiran na alkohol i droge, te mu je utvrđena prisutnost alkohol u organizmu (0,46 g/kg), a testiranje na droge pokazalo je negativan rezultat“. Prisustvujući na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara u petak, 10. ožujka, Mario Banožić ustvrdio je da se nije radilo o konzumiranju alkohola na radnom mjestu: „Bitno je da se to nije dogodilo u vrijeme službe, ali on je morao računati da je u službi svih 24 sata kao hrvatski vojnik“. Ponovno je istaknuo da je u Oružanim snagama za alkohol i za drogue, ili bilo kakav oblik opijata, nulta stopa tolerancije: „Sukladno tome on je, koliko znam, već udaljen iz službe i protiv njega pokrenut stegovni postupak, a naravno da će po lancu zapovijedanja tu bili još nekoliko ljudi“. Kao i svaki puta do sada, sve službeno zabilježene nemile radnje dogodile su se „izvan vremena službe“, iako su posljedice ovdje itekako bile tijekom službe.

Uz sam stegovni postupak, kojim se utvrđuje individualna stegovna i materijalna odgovornost, provodi se i kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti. Istodobno se čeka i prebacivanje oštećenog vozila Patria u Slavonski Brod, kako bi stručnjaci tvornice „Đuro Đaković“ krenuli utvrđivati prave razmjere štete.

U „Đakoviću“, međutim, zadovoljno trljaju ruke – osim ekspertize na oštećenoj Patriji, slavonsko-brodska tvornica uskoro bi od MORH-a trebala dobiti nalog za isporuku dodatnih BOV Patria CRO. Kako je već ranije najavljivao ministar obrane, Ministarstvo planira ove godine pokrenuti nabavu dodatnih vozila Patrija. Riječ je o projektu koji je još prije par godina najavljivao ministar Damir Krstičević, uz obrazloženje kako je kupovina dodatnih Patrija – uz već postojećih 126 vozila – uvjet za postizanje jednog od NATO Ciljeva sposobnosti. Mario Banožić je na Aktualnom satu 17. siječnja saborskim zastupnicima najavio ugovaranje nabave dodatnih BOV Patria, o čemu će zeleno svjetlo od nadležnog saborskog Odbora za obranu zatražiti u četvrtak, 16. ožujka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.