Anušić i Kundid na Kosovu

 

Ministar obrane Ivan Anušić i načelnik GS OS RH general Tihomir Kundid danas su boravili na Kosovu – posjetili su pripadnike 40. HRVCON-a u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo, te su se sastali sa zapovjednikom KFOR-a, general-bojnikom Özkanom Ulutaşom, zapovjednikom Regionalnog zapovjedništva Zapad, pukovnikom Francescom Ferrarom, kao i s kosovskim ministrom obrane Ejupom Maqedoncijem. Hrvatski kontingent na Kosovu trenutačno broji 149 pripadnika i pripadnica, koji su razmješteni na tri lokacije – u kampu „Film City u Prištini, kampu „Villaggio Italia u Peći, te na APOD Slatini između Prištine i Kosovske Mitrovice. Hrvatski gosti obišli su hrvatske vojnike na lokacijama u Prištini i Peći.

Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ispratio sam vas u Hrvatskoj kad ste odlazili na Kosovo. Hrvatska je ponosna na vas i vi ste najbolje što Hrvatska ima. Hrvatski vojnik gdje god je došao u misiju, pokazao je kvalitetu i primjer je drugim vojnicima. Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati“,

poručio je ministar obrane Anušić. U istom tonu bio je i načelnik Glavnog stožera, general-pukovnik Tihomir Kundid, kojemu je ovo bio prvi međunarodni posjet otkako je na ovoj dužnosti. „Vjerujem da se uspješno nosite sa svim zadaćama. Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju“, rekao je general Kundid, uručivši potom Zlatnu medalju brigadnom generalu Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.

U kampu „Film City u Prištini ministra Anušića i generala Kundida primio je zapovjednik KFOR-a, general-bojnik Özkanom Ulutaş. Razgovarali su o najnovijim sigurnosnim događanjima, a zapovjednik KFOR-a izvijestio je goste o aktivnostima KFOR-a pod njegovim mandatom UN-a i pozdravio dugogodišnje i vrijedne doprinose hrvatskih vojnika misiji i regionalnoj stabilnosti.

Osim s hrvatskim vojnicima, Anušić i Kundid sastali su se u kampu „Villagio u Peći i sa zapovjednikom Regionalnog zapovjedništva Zapad (RC-W), pukovnikom Francescom Ferrarom. Pukovnik Ferrara istaknuo je doprinos hrvatskog osoblja svakodnevnim naporima Regionalnog zapovjedništva KFOR-a Zapad, dok je general Kundid naglasio profesionalnost hrvatskih vojnika i njihovu predanost potpori aktivnostima KFOR-a kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje za sve zajednice na Kosovu.

U Prištini su se general Kundid i ministar Anušić sastali s ministrom obrane Kosova, Ejupom Maqedoncijem, te sa zapovjednikom kosovskih snaga sigurnosti, general-pukovnikom Bashkimom Jasharijem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra obrane, Shemsi Syla, direktor Uprave za obavještajno-sigurnosne poslove, general-bojnik Gëzim Hazrolli, načelnik stožera KSS brigadni general Ilir Qeriqi, hrvatska veleposlanica na Kosovu Danijela Barišić, kao i drugi visoki dužnosnici i vojni dužnosnici obiju zemalja. Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u zemlji i regiji, službi hrvatskih postrojbi u okviru KFOR-a, obrambenim kapacitetima Kosova te vojnim pravcima na kojima bi se mogla povećati suradnja Kosova i Hrvatske. Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Kosova usmjerena je na prijenos iskustava iz raznih funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanja Republike Kosovo euroatlantskim i regionalnim organizacijama te inicijativama. Ujedno se razgovaralo i o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Oružane snage RK (OSRK) te njihovom jačanju.

Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo, podržavamo vaše pravo na neovisnost. Svoje znanje i iskustvo, budući da je RH članica EU i NATO-a i svih ostalih integracija, stavit ćemo vam na raspolaganje kako bi Republika Kosovo što lakše prebrodila sve prepreke i ostvarila željena članstva“,

rekao je ministar Ivan Anušić.

Ministar Ejup Maqedonci istaknuo je da Kosovo i Hrvatska dijele dugu zajedničku prošlost kao prijatelji, saveznici i partneri, a odnosi između dviju zemalja nastavit će se razvijati u skladu s „našim ciljevima mira, stabilnosti i sigurnosti“. Maqedonci je zahvalio svom hrvatskom kolegi na dosadašnjoj potpori u području obrane, školovanja i obuke vojnika KSS, te ga je zamolio za potporu naporima za članstvom Kosova u Jadranskoj povelji.

 

Photo: KFOR, Ministarstvo obrane Republike Kosovo

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.