Školovanje kosovskih kadeta na HVU

 

Iako je akademska godina već debelo u tijeku, Vlada RH odlučila se na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, 271. u ovom sazivu, upoznati sa sporazumom o školovanju kosovskih kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) od nedavno nazvanom “Dr. Franjo Tuđman“. Iako se ovaj sporazum ni po čemu ne razlikuje od do sada potpisanih takvih dokumenata s BiH ili Crnom Gorom, on je tek sada došao na red. Na jučerašnjoj sjednici Vlade kratko ga je obrazložila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

„Predlažemo donošenje zaključka kojim se Vlada RH upoznaje sa sporazumom potpisanim između Ministarstva obrane RH i Ministarstva za Kosovske sigurnosne snage (KSS) Republike Kosovo o školovanju kadeta Ministarstva za KSS u RH na preddiplomskim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, koje se provode na Hrvatskom vojnom učilištu. Mi u ovoj godini imamo 2 kadeta na tim studijima.“

Ovaj je sporazum potpisan još 9. listopada ove godine u Prištini, i onda još 19. listopada u Zagrebu, temeljem Memoranduma o suglasnosti između MORH-a i Ministarstva za KSS o suradnji na području obrane, sklopljenim 15. lipnja 2012. godine. Sporazumom se reguliraju uvjeti pod kojima se 2 kadeta s Kosova školuju u RH – koji ne odskaču od uvjeta koji vrijede za kadete iz drugih susjednih zemalja na školovanju na HVU.

Pripadnici Vojske SAD-a obučavaju pripadnike KSS-a

Pripadnici Vojske SAD-a obučavaju pripadnike KSS-a

Kao i u dosadašnjim slučajevima, MORH stranim, u ovom slučaju kosovskim kadetima osigurava: (1) iznos upisnine i participacije u troškovima studija, (2) prijavu i odjavu kadeta u RH, (3) smještaj u vojnim lokacijama, (4) prehranu, (5) vojnu odoru, opremu i naoružanje, (6) mjesni prijevoz u mjestu školovanja, (7) obvezne udžbenika i pribor, (8) sportsku opremu jedanput godišnje, (9) korištenje sportskih terena u vojnim lokacijama, te (10) troškove izrade i obrane završnog rada.

Istodobno, Ministarstvo za Kosovske sigurnosne snage svojim kadetima osigurava: (1) naknadu troškova prijevoza prilikom korištenja semestralnog, godišnjeg i/ili ostalih oblika odmora ili iznimnih potreba putovanja u Republiku Kosovo, te (2) mjesečnu novčanu potporu za školovanje i vojnu obuku, sve u skladu s propisima Ministarstva za KSS Republike Kosovo.

Naravno, od kadeta se očekuje i ispunjavanje jednog od osnovnih uvjeta za školovanje u RH, a to je razumijevanje hrvatskog jezika za nesmetano praćenje nastave, vojne obuke i ispunjavanje studijskih obveza.

Izaslanstvo Skupštine Kosova na prezentaciji na HVU

Izaslanstvo Skupštine Kosova na prezentaciji na HVU

Odluci o slanju kosovskih kadeta na školovanje u Zagreb prethodila je iznimno živa bilateralna aktivnost u prvoj polovici ove godine. Tako je 14. svibnja ove godine izaslanstvo Inspektorata obrane KSS-a, na čelu s glavnim inspektorom brigadnim generalom Bashkimom Jasharijem i budućim kadetima, posjetilo HVU, gdje je održana prezentacija o vojnoj izobrazbi, kao i o ustroju, zadaćama i budućem razvoju glavne hrvatske vojnoškolske institucije. Dva mjeseca kasnije, 7. srpnja, HVU je posjetilo izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo, koji su također odslušali istu prezentaciju. Do sada su pripadnici KSS-a na HVU-u polazili razne kraće tečajeve, poput Tečaja obrambene diplomacije, ili pak dočasničke i časničke izobrazbe.

Dolazak 2 kosovska kadeta na školovanje u RH iznimno je značajan za Kosovske sigurnosne snage. Iako, unatoč brojnim najavama, Kosovo još uvijek nije transformiralo KSS u ‘Vojsku Kosova’, taj trenutak se ipak bliži (pa makar i vrlo polagano). Kada se to dogodi, ova dva kadeta biti će prvi pripadnici Vojske Kosova obučeni ne samo za postojeće zadaće KSS-a (pomoć civilnom društvu u slučajevima nepogoda te razminiranje), već prije svega i za prave vojne zadaće.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.