HRZ u SAR vježbi na Kosovu

 

Prvog radnog dana prošloga tjedna, u ponedjeljak 16. svibnja, u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svečano je ispraćen 37. hrvatski kontingent u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo. Time je na neki način obilježena i godinu dana otkako Hrvatska na Kosovu djeluje sa čak jednom satnijom te nešto tehnike, prije svega MRAP-ova kojima je to ujedno i prvo pojavljivanje u nekom hrvatskom kontingentu.

Ispraćaj 37. HRVCON-a na Kosovo (Photo: UPRH/M.Beljan)

Samo 2 dana kasnije, Odnosi s javnošću NATO-operacije KFOR objavili su zanimljivije fotografije s vježbe u kojoj helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva igra važnu ulogu. Naime, u srijedu 18. svibnja KFOR je davao podršku vježbi traženja i spašavanja (SAR) pod vodstvom Velike Britanije. Vježba je održana u obučnom centru u Pomozotinu nedaleko Prištine pod vodstvom Međunarodnog tima za traganje i spašavanje Ujedinjene Kraljevine (United Kingdom International Search and Rescue – UKISAR) i uz tijesnu suradnju sa Kosovskim snagama sigurnosti. Timovi su iskusili sposobnosti helikopterskog transporta KFOR-a, uz korištenje njegove zračne luke za iskrcavanje (Aerial Porto f Debarkation – APOD) za raspoređivanje timova i pripadajuće opreme na mjesta vježbe unutar područja djelovanja KFOR-a. Obučne su aktivnosti pomno evaluirali SAR-stručnjaci iz Nizozemske. Raspoređivanje tzv. „heavy“ tima Britanci su u suradnji s kosovskim SAR-osobljem pripremali tjedan dana ranije. Naravno, kako je već tradicionalno, o svemu ovome se od Ministarstva obrane Republike Hrvatske službeno nije čulo ni riječi.

Glavnu zračnu podršku vježbi je davalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Trenutno se u NATO operaciji KFOR nalazi treća, odnosno C rotacija zračne sastavnice 36. hrvatskog kontingenta, koja je put Kosova otišla 18. ožujka ove godine, i to iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja.

*Photo: KFOR

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.