Započinje transformacija Kosovskih snaga sigurnosti u Vojsku

 

Vlada Republike Kosovo jučer je na svojoj redovnoj sjednici donijela odluku o transformaciji Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage Kosova. Ta se odluka bazira na analizi i preporuci iz Strateškog pregleda sigurnosnog sektora na Kosovu, koji je kosovska Vlada radila pune dvije godine. Kako je na sjednici Vlade rekao premijer Hashim Thaçi, tijekom rada na Pregledu nastojale su se identificirati stvarne potrebe kosovske države i naroda, kako bi se definirale uloge i kapaciteti svake pojedinačne institucije u obrambenom sektoru, te kako bi se on učinio što učinkovitijim, snažnijim i koordiniranijim. Pritom su istaknuta 3 osnovna cilja, koja bi obrambeno-sigurnosni sektor trebao ispuniti u dogledno vrijeme: (1) preuzimanje odgovornosti za sigurnost građana Kosova i Republike Kosovo, (2) nastavak euroatlantske integracije sigurnosnih struktura Republike Kosovo, i (3) osiguranje mira i stabilnosti na Kosovu i regiji. Jedna od najvažnijih promjena preporučena u Strateškom pregledu odnosi se na Ministarstvo sigurnosnih snaga i na same Kosovske snage sigurnosti. Kao što će se, sukladno Vladinoj odluci, KSS transformirati u Oružane snage Kosova, tako će se i Ministarstvo za sigurnosne snage preobraziti u Ministarstvo obrane Kosova.

Najave o osnivanju novih oružanih snaga s Kosova su se mogle periodički čuti tijekom zadnjih nekoliko godina, a intenzivirane su 2013. godine, kada je u nekoliko navrata ministar za KSS, Agim Çeku, najavljivao formiranje kosovskih OS. Jučerašnja Vladina odluka prva je od svih najava koja i konkretno ide u tom pravcu. Prema dosadašnjim saznanjima, buduća kosovska vojska trebala bi imati 5000 aktivnih vojnika i još 3000 ljudi u pričuvi, uz godišnji proračun od 65 milijuna eura (89,53 milijuna USD), što je za oko 20 milijuna eura više od postoječeg proračuna za KSS.Ta bi se vojska trebala sastojati od kopnenih snaga, nacionalne garde, logistike i zapovjedništva za obuku. O naoružanju i opremi još uvijek se ne govori, barem ne javno. Nove oružane snage morat će djelovati paralelno uz NATO-snage na Kosovu, čije smanjenje prisutnosti pada u vodu zbog napetosti na sjeveru zemlje

Preobrazba KSS-a u OSK odvijat će se u 3 faze, od kojih je prva formalno započela jučer, a završit će izmjenom kosovskog Ustava, kojim će se odrediti uloga i mandat buduće Vojske Kosova. Uz pripadajuće zakonske izmjene, ta bi faza trebala biti okončana do kraja 2016. godine. Paralelno s time, usklađivat će se i KSS, zajedno s izradom nove vojne doktrine, uspostavom infrastrukture i početkom obučavanja za novu ulogu. U drugoj fazi, do 2019. godine, očekuje se podizanje kapaciteta zapovijedanja, kontrole, kao i jačanje opskrbe naoružanjem te opremom. U trećoj i posljednjoj fazi kompletirat će se oprema, ljudstvo, i sustav obuke, uz dostizanje punih operacionalnih kapaciteta. Na jučerašnjoj sjednici Vlade ministar za KSS Agim Çeku zatražio je donošenje odluke o formiranju posebnog studija pri prištinskom sveučilištu, na kojem bi se obučavao budući zapovjedni kadar OSK.

Srbijanski premijer Ivica Dačić kratko je prokomentirao odluku kosovske Vlade, tvrdeći kako ona „nije u skladu“ sa sporazumom iz Bruxellesa. Službeni Beograd već je zatražio od NATO-saveza garanciju da budućoj Vojsci Kosova neće biti dopušten ulazak na većinsko srpski sjever Kosova bez dopuštenja Saveza. NATO se o ovom zahtjevu još nije očitovao. U to da će i ova odluka kosovskog državnog vrha doliti još ulja na vatru koja malo tinja, a malo plamti između Kosova i Srbije ne treba nimalo sumnjati. Ne treba ni smetnuti s uma da su pred obojicom premijera, Dačićem i Thaçijem, parlamentarni izbori, pri čemu jedan (Dačić) sasvim sigurno gubi premijersku poziciju, dok drugi (Thaçi) za sada gubi samo političke saveznike. A kako su izbori prilika da se retorika dodatno zaoštri, lako je moguće da će se o budućoj Vojsci Kosova još voditi vrlo burne rasprave između Prištine i Beograda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.