KFOR helikopterska vježba na Kosovu

 

Prošloga petka, 26. veljače, u sklopu NATO misije KFOR na Kosovu održan je zrakoplovni obučni let, u kojem je sudjelovalo ukupno 6 helikoptera – po dva hrvatska Mi-8, švicarske Super Pume i američki UH-60M, koji trenutno djeluju u sastavu svojih nacionalnih kontingenata te NATO misije.

Helikopteri su poletjeli iz vojne zračne luke Slatina kod Prištine, potom su nadlijetali i spomenutu zračnu luku kao i kamp Bondsteel/Uroševac, te gradove Prištinu i Peć, da bi konačno sletjeli u sjedište KFOR-a, kamp Film City u Prištini. Vježba je kroz vježbovne manevre i komunikaciju poslužila za standardizaciju procedura planiranja i izvršenja zadaća. U priopćenju KFOR-a ističe se kako je ovom vježbom osigurano da „KFOR ostane snažna vojna snaga, spremna djelovati kao vjerodostojan faktor odvraćanja bilo kakvih prijetnji, i da održava svoje sposobnosti za izvođenje hitnih medicinskih zračnog izvlačenja u svakom trenutku“. U priopćenju se zaključuje i o neophodnosti stalne obuke te uvježbavanja kako bi se osiguralo da svi pojedini nacionalni kontingenti u NATO misiji na Kosovu djeluju na standardizirani način, osiguravajući sposobnost KFOR-a da u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda odgovori na sve izazove sigurnosti tamošnjeg okruženja, te osigura i slobodu kretanja na brz te učinkoviti način, bilo zrakom ili kopnom.

Na Kosovu se, u NATO misiji KFOR, trenutno nalazi 34. hrvatski kontingent – 23. prosinca prošle godine na Kosovo je stigla A-rotacija zračne sastavnice 34. HRVCON-a koja broji 14 pripadnika HRZ iz sastava 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila iz Zemunika, te dva helikoptera Mi-8 MTV1.

S prošlotjedne vježbe KFOR je objavio nekoliko atraktivnih fotografija, kao i kratak film.
——————-

——————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.