Vojni helikopteri RH i SAD vježbali na Kosovu

 

Kako je jučer objavilo Regionalno zapovjedništvo Istok NATO misije KFOR, u utorak, 6. kolovoza, tamošnji Task Force Aviation proveo je vježbu s partnerima iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ova aktivnost, koja je započela iz baze Bondsteel, radila je na jačanju interoperabilnosti u sklopu priprema TF Aviation za njihove buduće KFOR aktivnosti – prvenstveno zračni prijevoz i medicinske evakuacije. Hrvatski Mi-171 Sh slijedio je dva helikoptera UH-60 Black Hawk, da bi vježbe završile slijetanjem u zračnu luku sjeverno od Đakovice, na oko 70 kilometara od njihova polazišta. Ovo je bila prva takva vježba pripadnika OS USA s hrvatskim kontingentom u misiji KFOR od njihova pristizanja u 26. rotaciju početkom srpnja ove godine. Inače, to je i jedna od prvih aktivnosti hrvatske zrakoplovne sastavnice 31. HRVCON-a, koja u misiji KFOR na Kosovu djeluje pod zapovjedništvom bojnika Tihomira Majerića (ujedno i zamjenika zapovjednika kompletnog 31. hrvatskog kontingenta u KFOR-u). U ovoj vježbi sudjelovao je helikopter Mi-171 Sh službene oznake 220, jedan od dva remontirana helikoptera Mi-171 Sh otposlana iz Hrvatske u misiju KFOR samo koji dan ranije, po prvi put nakon otpočinjanja kontroverznog postupka remonta ovih letjelica krajem 2017. godine.

Kako se moglo čuti od američkog časničkog namjesnika Stephena Gaytona, pilota-instruktora pri 1. bojni 171 pukovnije TF Aviation: „Ovo je za nas definitivno bilo poučno iskustvo, vidjeti kako rade naše partnerske nacije“. On je dodao i: „Znati kako oni lete svojim letjelicama, te poznavati i njihove općenite sposobnosti, važno je ako s njima trebama i ubuduće surađivati“.Riječ je tu bila o zajedničkom uvježbavanju manevara američkih UH-60 Black Hawk, te hrvatskih transportnih helikoptera Mi-171 Sh – gdje se u letu vježbalo vođenje zajedničke formacije od američkih helikoptera, te izmjene pozicija u poretku letjelica. „Apsolutno je važno da letimo koliko je god moguće na ovom području“, zaključio je Gayton, dodajući: „Na taj način ćemo biti spremni podržati bilo koje zadaće u misiji“. Po njemu, ova je vježba poboljšala operativnu spremnost zrakoplovnih timova, te im dala dodatno povjerenje u partnere. „Čak smo razgovarali i o proširenju opsega naših zadaća u misiji, te o drugačijim zadaćama koje možemo dodatno podržavati, sada nakon ove združene vježbe s našim hrvatskim partnerima“.

Hrvatski Mi-171Sh službene oznake 220 u vježbi s dva američka UH-60 Black Hawk

Stožerni narednik Marinko Gudeljević na poslu

Slično se moglo čuti i od natporučnika Tylera Johnsona, pilota u TF Aviation, koji je naglasio uspostavu jasne komunikacije s međunarodnim partnerima OS SAD kao iznimno bitan aspekt ove združene vježbe. „Iako mi svi pričamo engleski, svatko ima svoje vlastite kodne riječi i skraćenice“ – i zbog toga „Ovakva vježba je bila dobra za naše međusobno razumijevanje i radnu suradnju“. Johnson je zaključio: „[Hrvati] su iznimno vješti i vrlo dobri piloti“, tako da „s pouzdanjem gledam na naše suradnje u budućnosti, posebno nakon vježbe kakva je bila ova“.

 

Photo by US Army/Spc. Grant Ligon

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.