HRZ u multinacionalnoj vježbi KFOR-a na Kosovu

 

Prošloga tjedna, točnije u srijedu, 8. lipnja, u kampu Bondsteel na Kosovu okupio se međunarodni sastav zrakoplovaca ne bi li multinacionalnom operacijom, nazvanom Operacija Ikarus“, u praksi testirali svoju prilagodljivost.

„Svrha operacije je bila izgradnja savezništva između snaga SAD-a i NATO partnera na Kosovu, putem uvježbavanja i ocjenjivanja internih sposobnosti za odgovor na složene i nepredviđene situacije“,

rekao je satnik William Hathaway, operativni časnik pri 2. bojni borbenih helikoptera 285. zrakoplovne pukovnije američke vojske.

U formaciji: UH-60 Black Hawks, hrvatski Mi-171 i švicarski AS-332 Super Puma

Ovo događanje obuhvaćalo je posade iz oružanih snaga SAD-a, Švicarske i Hrvatske, a omogućilo je savezničkim letačima, planerima i zapovjednicima da u paralelnom djelovanju provjere svoje taktike, tehnike i procedure. Uz to, prema Hathawayu, ova je operacija omogućila postrojbama-sudionicima pokretanje njihovog procesa donošenja odluka čitavom uspravnicom, od zapovjednika posada do visokih razina vodstva.

„Odluke koje su donošene tijekom vježbe nisu toliko bitne koliko je bitno razumijevanje zašto su one donesene, kao i odlučnost da se poboljša sam proces koji je vodio do pojedine odluke“,

rekao je Hathaway, dodavši: „Naglašavanje sposobnosti pojedinaca i skupnih timova, na siguran način, je ono što je potrebno za ustanovljavanje nedostataka u tim sposobnostima i u važećim procesima njihova ostvarivanja“.

Razumijevanje tih sposobnosti bitno je za svaku organizaciju, ali je posebno važno kada se radi u međunarodnome skupu saveznika koji koriste različite procedure.

„Kada se operacija provodi različitim sredstvima tada ima potencijala da bi nešto moglo krenuti krivo… S letjelicama i posadama koje imaju različite procedure i sposobnosti, taj potencijal je povećan“,

kazao je Hathaway. Satnik je rekao i da se ti potencijalni rizici smanjuju kada se savezničke snage bolje međusobno upoznaju, i kada se razvije povjerenje među zrakoplovnim posadama. S 31 nacijom koja doprinosi misiji KFOR, međusobno povjerenje igra bitnu ulogu u uspjehu misije, a može činiti i razliku između života i smrti. Da bi istaknuli ovu činjenicu, Hathaway i njegov tim odveli su vježbovne aktivnosti preko razine običnih kombiniranih formacijskih letova nad Kosovom, dodavši u scenarij nekoliko potencijalno katastrofalnih zapleta.

Otprilike 45 minuta od početka letova 2 UH-60 Black Hawk helikoptera, koja su nosila turske udarne snage, odvojila su se od međunarodne multinacionalne formacije i počela simulirano padati prema obližnjim vrhovima planina. Dvije „srušene“ letjelice i više žrtava dodatno su otežali već ionako tešku misiju.

Injekcijom scenarija s 2 pale letjelice u već ionako, moramo priznati, kompleksan let stvorilo je dodatan potencijal da se sve moguće greške krenu zbrajati“, rekao je Hathaway. „Ni jedna organizacija ne može rasti i razvijati se bez da prvo utvrdi područja u kojima su potrebna poboljšanja“. Prepoznavanjem tih grešaka u ogoljenoj obučnoj okolini postrojba može spriječiti njihovo pojavljivanje u slučajevima iz stvarnoga života, dodao je.

Za izvođenje raznih pokreta širom Kosova se više od 4.400 pripadnika KFOR-a oslanja na svoje zrakoplovne posade, tako da usavršavanje njihovih vještina, uz eliminaciju grešaka, izravno utječe na sposobnost KFOR-a za ostvarivanje misije. „Kroz rad u skladu s ostalim NATO-partnerima jača se općenita sposobnost KFOR-a za održavanje sigurne okoline“, rekao je Hathaway. „Uz to, naglašavanjem sposobnosti medicinskog izvlačenja helikopterima u slučajevima velikog broja žrtava će i postrojbe za medicinsku evakuaciju biti u boljoj poziciji za pružanje stvarnih odgovora na kosovskom području operacija“.

Od prijevoza jedinica do medicinskog izvlačenja, letači Multinational battle-group – East (MNBG-E) i KFOR-a nadišli su sve pred njih postavljene prepreke i dokazali svoju spremnost za zajednički rad u ostvarivanju svake misije.

Letačke posade MNBG-E i KFOR-a planiraju provođenje sličnih vježbi i ubuduće, budući da nastoje poboljšati interne i kombinirane procese koji poboljšavaju ukupnu spremnost postrojbi, te također daju onu povijesnu spremnost po kojoj je zrakoplovna komponenta Kopnenih snaga SAD-a poznata u KFOR-ovoj sposobnosti održavanja sigurnog okoliša i slobode kretanja na Kosovu.

Spomenimo na kraju da Hrvatska u NATO misiji KFOR na Kosovu trenutno sudjeluje s dva helikoptera iz sastava HRZ-a, te tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkim osobljem za održavanje i nacionalnim elementom potpore.

 

* o sudjelovanju hrvatskih snaga u međunarodnoj vježbi na Kosovu izvijestila je 09. lipnja 2016. US Army, a izvorni tekst o tome može se naći na adresi: https://www.army.mil/article/169379. Ujedno, US Army je i izvor fotografija sa same vježbe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.