2. HRVCON u Litvi

 

Jučer poslije podne iz Knina su krenuli i posljednji komadi opreme za pripadnike 2. hrvatskog kontingenta u NATO zadaći ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP) u Litvi. U nedjelju, 5. siječnja, započeo je ukrcaj krupne tehnike, koji je završio u ponedjeljak, 6. siječnja, utovarom kontejnera s opremom i potom pokretom prema dalekoj Litvi. Na željezničku kompoziciju ukrcano je ukupno 15 BOV Patria (od toga 13 manevarskih, 1 „za izvlačenje“ i 1 sanitetska), 6 kamiona, 2 terenska vozila i jedno M-ATV vozilo. U ponedjeljak rano ujutro nastavljeno je ukrcavanje kontejnera s drugom opremom. „Prebacivanje vojne postrojbe i vojne opreme i naoružanja s lokacije razmještaja na lokaciju gdje će se provesti zadaća sposobnost je koju svaka postrojba mora imati. Brigada ima značajno iskustvo po pitanju prebacivanja tehnike i ljudi željeznicom“, izjavio je na početku ukrcaja zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a  brigadni general Tihomir Kundid, dodavši kako je provedba ovakvih oblika transporta definirana obvezujućom NATO publikacijom. Dolazak sredstava i tehnike u Litvu predviđen je u nedjelju, 12. siječnja 2020. godine, a teret će nakon izlaska iz Hrvatske proći kroz Mađarsku, Slovačku i Poljsku, nakon čega će stići na odredište u Litvi. Istim putem kretat će se i na povratku u Hrvatsku, koji je predviđen početkom kolovoza (najkasnije do 10. kolovoza ove godine).

Glavninu snaga 2. HRVCON-a, koji broji ukupno 188 pripadnika, u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP BG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republici Litvi čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a. Njihov je ispraćaj održan u ponedjeljak, 30. prosinca 2019. u kninskoj vojarni 4. gardijske brigade u Kninu. Zapovjednik 2. HRVCON-a je natporučnik Robert Bajan, što je samo po sebi prilično zanimljivo – budući je ta zahtjevna inozemna zadaća ovdje povjerena osobi nižeg časničkog čina u OS RH, što barem naizgled predstavlja odstupanje od dosadašnje prakse. Podsjetimo da je zapovjednik 1. HRVCON-a za eFP u Litvi bio satnik Marko Krpan (kasnije promaknut u čin bojnika).

Koliko to košta?

Ministarstvo obrane RH je nabavu željezničkog prijevoza opreme za Litvu ponovno objavio u zadnji tren, odnosno tek 6. studenog prošle godine. Procijenjena vrijednost ovoga posla bila je čak 4.968.000,00 HRK, što je dvostruko više od procijenjene vrijednosti prijevoza opreme za potrebe 1. HRVCON-a – u srpnju 2017. godine željeznički prijevoz opreme do Litve (uključujući i povratak u Hrvatsku) procjenjivalo se na 2.120.000,00 kuna, iako je broj BOV Patria tada bio isti kao i danas. Ove godine je i odredište ponešto drugačije – dok se oprema za 1. HRVCON iskrcavala na željezničkom terminalu Gaižiūnai, 20-ak kilometara sjeveroistočno od Kaunasa, oprema za 2. HRVCON istovarivat će se na terminalu Šestokai na samom jugu Litve.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu (Photo: MORH/J. Kopi)

Iako je MORH svojedobno najavljivao da će u Litvu poslati pripadnike OS RH samo jednom (prvi i zadnji put), već na dočeku 1. HRVCON-a u srpnju prošle godine načelnik GS OS RH general Mirko Šundov najavio je kako je došlo do promjene plana, te da će Hrvatska ponovno sudjelovati u NATO zadaći eFP u Litvi. Ove godine to je najskuplja međunarodna misija – Hrvatsku angažman u Litvi košta čak 44.709.000,00 kuna (kako je na pitanje portala Obris.org odgovorilo Ministarstvo obrane), dok su primjerice za sudjelovanje u operaciji „Inherent Resolve“  planirani troškovi od 577.200,00 kuna, dok je za trenutno upitnu NATO misiju u Iraku u 2020. godini planirano 4.456.300,00 kuna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.