Koronavirus u Litvi – zaraženi pripadnici HRVCON-a

 

Nažalost, dogodilo se ono čega smo se pribojavali – zaraza virusom SARS-CoV-2 proširila se i među hrvatskim vojnicima u međunarodnim misijama. Na jutrošnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske potvrđeno je da su zaražena 3 pripadnika HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (eFP) u Litvi. O tome je na konferenciji za medije izvijestio general dr. Boris Zdilar, savjetnik načelnika GS OS RH:

Photo: MORH/J.Kopi

„Hrvatska vojska, kontingent u Litvi, ima 3 pozitivna pripadnika, 4. je u procesu testiranja. Noćas su obavljeni epidemiološki izvidi – 39 pripadnika je stavljeno u samoizolaciju pod uvjetima jako dobrim. Imaju zasebne čvorove sanitarne i ne koriste iste prostore. Hrana će im se dostavljati pred vratima, a ova 3 pripadnika će biti prebačena u kamp u Pabradama gdje su isto tako dobri uvjeti. Oni imaju blaže simptome i za sada nema problema s komplikacijama“.

Ostali pripadnici OS RH u Hrvatskoj i u misijama te operacijama su dobro, i u 24-satnom ritmu se prati situacija u zemlji i inozemstvu, priopćilo je naknadno Ministarstvo obrane RH.

Prije tri dana, u nedjelju 22. ožujka, Ministarstvo obrane Litve potvrdilo je prve slučajeve zaraze bolešću COVID-19 u Litavskim oružanim snagama. Zaraza je potvrđena kod jednog civila – dobrovoljca u snagama Nacionalne obrane litavske vojske i kod jednog vojnika-pripadnika Oružanih snaga Nizozemske u sastavu NATO eFP borbene skupine, stacionirane u Rukli. Civil je od 11. ožujka kod kuće u samoizolaciji, a zaraza mu je potvrđena 21. ožujka. Nizozemskom vojniku zaraza je potvrđena u nedjelju, 22. ožujka. Odmah su poduzete sve potrebne mjere – izolirani su svi mogući kontakti (kako u civilnim, tako i u vojnim prostorima), a njihova radna mjesta su podvrgnuta dezinfekciji.

U Litvi su donesene i druge mjere koje se primjenjuju na sve njihove vojne postrojbe: (1) ograničena je vojna obuka i vježbe. Planirane međunarodne i i nevojne vježbe su otkazane; (2) vježbe su dopuštene samo u vojnim područjima, i to u onima otvorene prirode; (3) ograničeno je kretanje snaga i vozila između postrojbi, ostavivši prostor za neophodnu komunikaciju; (4) suspendiran je odlazak kući tijekom vikenda za osobe na odsluženju vojne obveze u OS Litve (Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos – NPPKT); (5) dio ročnika na odsluženju vojne obveze će nakon procjene stanja ostat će u postrojbama NPPKT i službu će obavljati u vojarni; (6) svi vojnici profesionalne vojne službe koji se vraćaju iz međunarodnih misija i operacija u inozemstvu bit će u obaveznoj samoizolaciji kod kuće u trajanju od dva tjedna; (7) otkazane su i ne planiraju se nove misije u inozemstvu; (8) vojnike u svim vojnim postrojbama medicinsko osoblje i zapovjednici uputili su na dodatne higijenske mjere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19: dodatno čišćenje i ventilaciju objekata, češće pranje ruku i upotrebu dodatnih sredstava za dezinfekciju.

Photo: NATO eFPBG Litva

Jučer, 24. ožujka, borbena skupina za provedbu zadaća NATO eFP priopćila je da se, unatoč mjerama, pojavilo nekoliko slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 u bazi u Rukli. U noći s 23. na 24. ožujka evakuiran je u domovinu jedan zaraženi nizozemski vojnik, kao i još 4 njegovih kolega sa sličnim simptomima. To je napravljeno, kaže se u priopćenju, kako se njihovim liječenjem ne bi opterećivao litavski zdravstveni sustav. „U ovome trenutku testiramo još vojnika kako bismo ograničili širenje virusa i kako bismo ih razdvojili dok se svi ne oporave“, piše u priopćenju NATO eFPBG u Litvi. Održava se visoka razina higijene, dolazeće osoblje ide u obaveznu karantenu od 14 dana, i nema izlazaka iz kampa kao što je to do sada bilo. U međuvremenu, ta borbena skupina provodi svoje zadaće i obuke u reduciranom obliku kako bi se ipak zadržala njena operativna spremnost.

U zadaći NATO eFP angažiran je u Litvi 2. HRVCON koji broji 188 pripadnika, uglavnom iz sastava 3. mehanizirane bojne „Pauci“ unutar Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a. Oni su put Litve ispraćeni na samom kraju prosinca 2019. godine, da bi u veljači na svečanoj ceremoniji bila održana primopredaja dužnosti. Njihov povratak u Hrvatsku predviđen je krajem srpnja ili početkom kolovoza ove godine, ukoliko se zbog epidemije izazvane koronavirusom situacija drastično ne promijeni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.