Povratak OS RH u Litvu

 

Nakon punih godinu dana, OS RH vraćaju se u Litvu. Iako je taj povratak načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov najavio već davno, a ministar obrane Krstičević potvrdio u rujnu prošle godine prilikom posjeta litavskog ministra obrane Hrvatskoj, Vlada je o tome tek jutros na svojoj 163. sjednici donijela i formalnu odluku. Usvajanjem tehničkog sporazuma prije gotovo godinu dana Vlada je utrla trag ovoj odluci. Danas, pak, državni tajnik Tomislav Ivić nije potrošio previše vremena na obrazloženje ovog MORH-ovog prijedloga, rekavši tek:

„U Republiku Litvu u 2017. godini na 6 mjeseci bila je upućena mehanizirana pješačka satnija koja je provela obuku te prezentirala hrvatsku… te je prezentirana hrvatska vojna oprema te naoružanje. Predlaže se ponovo sudjelovanje Hrvatske vojske u sklopu borbene skupine pod vodstvom SR Njemačke s do 200 pripadnika u Litvi u 2019., odnosno u 2020. godini“.

I 2017. godine, uoči prvog angažmana OS RH u NATO zadaći jačanja prednje prisutnosti (eFP), Vlada je odobrila slanje do 200 hrvatskih vojnika, uz napomenu da je riječ o jednokratnoj i prilično skupoj misiji (za razliku od one u Poljskoj). Iako se u popratnom dokumentu današnje Vladine odluke ne spominju konkretni razlozi zbog kojih Hrvatska obnavlja sudjelovanje u litavskoj borbenoj skupini (osim formalne izjave da je ta odluka „najkonkretniji oblik implementacije savezničkih odluka usvojenih na NATO sastancima na vrhu u Varšavi i Bruxellesu“), najavljuje se brzi odlazak pripadnika OS RH na sjever Europe: „U koordinaciji sa Saveznom Republikom Njemačkom iskazana je namjera razmještaja pješačke mehanizirane satnije uključujući i borbena oklopna vozila u okviru njemačke borbene skupine u Republici Litvi u drugom polugodištu 2019. godine odnosno u prvom polugodištu 2020. godine. U toj borbenoj skupini uz Oružane snage Savezne Republike Njemačke trenutačno sudjeluju oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve“. No ono što je zbunjujuće – iz dokumenta nije jasno koliko dugo će hrvatski vojnici biti u Litvi, te radi li se o jednokratnom ili upućivanju na rotacijskoj osnovi. Baš kao ni prošli put, tako se ni sada ne spominju troškovi hrvatskog angažmana u Litvi.

Prvo sudjelovanje OS RH u NATO zadaći u Litvi bilo je po mnogo čemu specifično – od toga da je to bio najsjeverniji angažman OS RH (gdje su se hrvatski vojnici po prvi puta susreli s tamošnjim specifičnim zimskim vremenskim uvjetima), pa do toga da je to prva inozemna misija OS RH sa smrtnim ishodom. Nažalost, već sam početak hrvatskog sudjelovanja unutar eFP okvira u Litvi obilježen je iznenadnom smrću razvodnika Marija Pavišića – Drnde. Po preminulom razvodniku, njegovi kolege nazvali su jedno od oklopnih vozila Patria. Zanimljiva je i činjenica da je Vlada odluku o prvom angažmanu u Litvi donijela prije točno 2 godine – 8. lipnja 2017. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.