Obilježena 1. godina NATO eFP u Litvi

 

Dok se još nagađa je li  remont hrvatskih transportnih helikoptera ugovoren u Ruskoj Federaciji, a mediji spekuliraju o pogoršanju obrambenih odnosa s Ukrajinom, ministar obrane Damir Krstičević danas je opet s NATO strane ruske granice. Praktično pa mjesec dana nakon svog posljednjeg boravka na Baltiku, Krstičević je u Republici Litvi prisustvovao svečanom obilježavanju prve godišnjice NATO ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence) – na ceremoniji koja je danas, u ponedjeljak 5. veljače 2018. godine, održana u vojarni Rukla, gdje je pod širim njemačkim vodstvom smješten i tamošnji hrvatski kontingent u eFP BG LTU. Ujedno, Krstičević je popratio i primopredaju zapovjedne dužnosti nad NATO eFP snagama u Litvi, od dosadašnjeg zapovjednika, pukovnika Thorstena Genslera, na njegovog također njemačkog nasljednika, pukovnika Wolfa Rüdigera Ottoa.

Ministar Krstičević je pripadnicima OS RH pod zapovjedništvom satnika Marka Krpana na licu mjesta čestitao prvu obljetnicu uspješnog provođenja NATO misije eFP u Litvi, istaknuvši da je „Hrvatska odgovorna članica NATO-a i svojim sudjelovanjem u aktivnostima ojačane Prednje prisutnosti jačamo interoperabilnost, provodimo zajedničke obuke i razmjenjujemo vrijedna iskustva. Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove, koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi“. Svečanosti su prisustvovali i Rose Gottemoeller (zamjenica glavnog tajnika NATO-a), Ank Bijleveld-Schouten (ministrica obrane Nizozemske), Marcus Grübel (državni tajnik u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke), američki general-pukovnik Steven M. Shepro (zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO), talijanski general zbora Salvatore Farina (zapovjednik Združenog savezničkog zapovjedništva snaga iz Brunssuma – NATO JFC Brunssum), Dalia Grybauskaité (predsjednica Republike Litve) i Raimundas Karoblis (ministar obrane Republike Litve).

Sa spomenutom predsjednicom Republike Litve Daliom Grybauskaité ministar Krstičević imao je i dodatan susret, tijekom kojeg se razgovaralo o zajedničkom angažmanu hrvatskih i litavskih pripadnika Oružanih snaga u NATO ojačanoj Prednjoj prisutnosti. Tom je prilikom hrvatski ministar zahvalio Litvi na odličnom domaćinstvu mehaniziranoj satniji OS RH, postrojbi od ukupno 187 ljudi (od čega je i 10 žena), koja je na Baltik stigla 5. prosinca prošle godine. Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis na tu je temu izjavio: „Raspoređivanjem snaga ojačane Prednje prisutnosti u baltičkim državama i Poljskoj, NATO šalje vrlo jasnu poruku – posvećenost kolektivnoj obrani prema članku 5. Washingtonskog sporazuma stoji i važi, a Savez pokazuje solidarnost i jedinstvo. Zahvaljujući litvanskim Oružanim snagama i našim saveznicima koji su danas ovdje, narod Litve je siguran kao što nikad ranije nije bio“. Slično se danas moglo čuti i od Dalie Grybauskaité, koja se posebno osvrnula i na nedavnu rusko-bjelorusku vojnu vježbu „Zapad-2017“, aktivnost koja je u Litvi doživljena kao direktna prijetnja.

Za kraj, spomenimo i da je tijekom današnje posjete hrvatske delegacije, zapovjednih prvog Hrvatskog kontingenta u eFP BG LTU, satnik Marko Krpan, primio počasnu plaketu zamjenika predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO, američkog general-pukovnika Stevena M. Sheproa. Ujedno je ministar Krstičević pripadnicima hrvatskog kontingenta i čestitao na osvajanju nagrade u streljaštvu, kao i na sudjelovanju u polu-maratonu „Cesta života i smrti“ kojeg tradicionalno organiziraju Oružane snage Republike Litve.

————————-

————————-

*Photo: MORH, NATO

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.