Petak – dan za odlazak u međunarodne misije

 

Zadnji dan ovoga tjedna obilježen je odlaskom pripadnika OS RH u čak dvije NATO-misije. Jedna je dobro poznati KFOR na Kosovu, kamo je otišao prvi dio 26. HRVCON-a, dok je druga nova – riječ je o 1. HRVCON-u ojačane prednje prisutnosti (eFPBG-DEU) NATO-a u Litvi.

KFOR na Kosovu

Jutros je iz vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama put Kosova otišlo 14 pripadnika OS RH s jednim helikopterom Mi-8 MTV. Ostatak kontingenta, kojim zapovijeda bojnik Zoran Veselko, kapetan posade na Mi-8 MTV u ETH 93. ZB, u operaciju KFOR otići će u narednim danima kroz završni proces rotacije prethodnog i novoupućenog kontingenta. I drugi dio HRVCON-a također će na Kosovo s još jednim Mi-8 MTV. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je transport snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba.

U Saboru je upravo jučer raspravljen plan Ministarstva obrane za sudjelovanje u misijama i operacijama u 2018. godini, prema kojem angažman OS RH u operaciji KFOR ostaje isti kao i do sada – na Kosovo će se u 2018. moći uputiti do 40 hrvatskih vojnika s 2 helikoptera HRZ-a, uz mogućnost rotacije.

eFP Litva

U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, u puno svečanijem tonu, ispraćen je prvi hrvatski kontingent u misiju ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu. Ovaj kontingent broji čak 181 pripadnika OS RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom. I ova skupina, baš kao i ona koja je nedavno otišla u istu misiju u Poljsku, naoružana je domaćom VHS-puškom, ali za razliku od „poljaka“ – u Litvu se odlazi s 14 borbenih oklopnih vozila Patria. Zapovjednik 1. HRVCON-a, koji će u Litvi ostati narednih 7 mjeseci, je satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“.

Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OS RH za sudjelovanje u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe „Udar 17“, održane od 14. rujna do 6. listopada ove godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa, te će djelovati pod njemačkim zapovjedništvom, kao i ostatak ove borbene skupine koju čine još i pripadnici OS Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i zemlje-domaćina Litve. Kako je na ispraćaju rekao načelnik GS OS RH, general Mirko Šundov, „Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a“.

Prema odluci Vlade i Hrvatskog sabora, Hrvatska u Litvu može poslati najviše 200 pripadnika OS RH. Budući da se radi o geografski daljoj, opsegom većoj i samim time skupljoj operaciji od one u Poljskoj, plan je da u Litvu ode tek jedna rotacija pripadnika OS RH, nakon čega bi Hrvatska napustila ovu borbenu skupinu, i zadržala sudjelovanje samo u Poljskoj.

 

Photo: HRZ i PZO/M.Karačić, MORH/M.Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.