HRVCON stigao u Litvu

 

Ministarstvo nacionalne obrane Republike Litve (Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija) objavilo je da su hrvatski vojnici i oprema OS RH stigli u Litvu kao dio njemačke borbene skupine u sklopu NATO-ojačane prednje prisutnosti (eFP). „Zahvalni smo i cijenimo doprinos zemalja koje čine borbenu skupinu ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Litvi. To je demonstracija solidarnosti i jedinstva Saveza, te pozdravljamo hrvatsku odluku da se pridruži mjerama koje jačaju NATO odvraćanje i kolektivnu obranu u baltičkoj regiji“, izjavio je povodom dolaska HRVCON-a litvanski ministar obrane Raimundas Karoblis.

Pripadnici OS RH, njih ukupno 181, stigli su u Litvu kasno navečer u petak, 1. prosinca. Glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“, te potporni logistički elementi s pripadajućim naoružanjem i opremom, prvenstveno s borbenim oklopnim vozilima „Patria“. Svi pripadnici HRVCON-a pridružili su se multinacionalnoj bojni s Njemačkom kao vodećom nacijom. Baza im je u gradiću Rukla u središnjoj Litvi, koji ne broji ni dvostruko više stanovnika od broja pripadnika spomenute multinacionalne bojne. Rukla ima ukupno oko 2.000 stanovnika, dok trenutno NATO-borbenu skupinu čini oko 450 pripadnika njemačke vojske, 100 belgijskih vojnika, preko 400 nizozemskih i norveških vojnika (po oko 200 iz svake od te dvije zemlje), 20 iz Luksemburga, te 181 novopridošli hrvatski vojnik. Početkom 2018. tu stiže i francuski kontingent. Multinacionalna NATO-bojna integrirana je u domaću mehanizirano-pješačku brigadu „Iron Wolf“ („Mechanizuotoji pėstininkų brigada ‚Geležinis Vilkas‘“), glavnu jedinicu Litvanske Kopnene vojske, baziranu u Rukli, te će provoditi zajedničke obučne i vježbovne aktivnosti zajedno s ostalim dijelovima Litvanskih oružanih snaga.

Naoružanje i oprema prvog HRVCON-a u Litvi krenula je iz Hrvatske nešto ranije – u subotu, 25. studenog, željeznicom iz Zagreba put Litve krenulo je 13 BOV Patria 8×8 AMV, jedan sanitetski BOV Patria, jedan BOV Patria za izvlačenje, 4 teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, te elektroagregat. No prije vlaka s Patrijama, prema Litvi je otišla prethodnica za pripremu prijma opreme i glavnine snaga, dok je u Hrvatskoj u pripravnosti ostao mobilni tim iz sastava Zapovjedništva za potporu, zadužen za održavanje naoružanja i vozila angažiranih u sklopu eFP u Litvi.

Za razliku od OS RH, koje na svojoj web-stranici nisu popratile ni nedavnu vježbu HRVCON-a u Poljskoj, kao niti dolazak HRVCON-a u Litvu, litvansko Ministarstvo nacionalne obrane o dolasku hrvatskih vojnika u misiju objavilo je  propisnu vijest popraćenu s nekoliko fotografija iskrcavanja hrvatske opreme kao i kratkim filmom objavljenim na servisu YouTube.
———————

———————

*Photo: Strategic Communication Department, Lithuanian Armed Forces; Lithuanian_MoD/Twitter

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.