UK zamrznula vojni izvoz u Saudijsku Arabiju

 

Vlada Velike Britanije prestala je odobravati prodaju oružja koje bi se moglo koristiti u Jemenu, nakon što su suci te  postupke proglasili nezakonitima. Liam Fox, donedavni ministar međunarodne trgovine, izjavio je kako će vlada osporavati presudu Žalbenog suda, ali je u međuvremenu ipak suspendirala nove izvozne dozvole za Saudijsku Arabiju i njezine partnere u krvavom ratu. Obraćajući se zastupnicima u parlamentu, kazao je kako je britanska vlada primijenila „rigorozan i čvrst višeslojni proces“ u skladu s mjerilima Ujedinjene Kraljevine i EU. Pažljivo razmatramo implikacije ove presude za proces donošenja odluka“, dodao je Fox. „Dok to radimo, nećemo odobriti nikakve nove dozvole za izvoze u Saudijsku Arabiju i njenim koalicijskim partnerima za sredstva koja bi se moglo koristiti u sukobu u Jemenu“. Rekao je i da presuda „nije narušila opći okvir Ujedinjene Kraljevine za kontrolu izvoza“ i da postojeće izvozne dozole neće biti obustavljene. Ovi su kriteriji izdržali test vremena i dijele ih zemlje članice EU“, kazao je Fox. „Sudska presuda govori o tome kako su odluke donošene u odnosu na jedan element jednog od ovih kriterija, u specifičnom kontekstu“.

U četvrtak, 20. lipnja, Žalbeni sud presudio je u korist boraca protiv trgovine oružjem u posljednjoj fazi njihove pravne bitke protiv Vlade UK po pitanju sukoba u Jemenu. Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT) tvrdila je da se britanski borbeni zrakoplovi i bombe koriste za ubijanje civila i kršenje međunarodnog prava. Iako je Visoki sud prvobitno odlučio u korist Vlade, smatrajući da ona ima „racionalno pravo“ zaključiti kako koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije nije namjerno ciljala civile i kako je istraživala prijavljene incidente. CAAT je osporio presudu iz 2017. i podnio nove dokaze iz sukoba u Jemenu Žalbenom sudu, koji je ranije ove godine pregledavao i klasificirane materijale na zatvorenim ročištima. Vrhovni sudac (Master of the Rolls), Sir Terence Etherton, prizivni sudac (Lord Justice) Irwin i prizivni sudac Singh zaključili su da je „iracionalno i stoga protuzakonito“ da je ministar zadužen za međunarodnu trgovinu odobrio izvoz naoružanja bez procjene o tome jesu li prošli incidenti prekršili međunarodno pravo i postoji li „jasan rizik” budućih kršenja.

U presudi se napominje: „Treba se suočiti s pitanjem je li postojao povijesni obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane koalicije [pod vodstvom Saudijske Arabije]“. Čak i ako se na njega ne može odgovoriti s razumnom pouzdanošću za svaki zabrinjavajući događaj (…) nama je jasno da se na njega može odgovoriti u vezi s mnogim takvim incidentima, uključujući i većinu, ako ne i sve one koji su bili posebno isticani u raspravi. To se mora barem pokušati“. Suci su istaknuli kako Vlada UK „nije donijela konačnu ocjenu o tome je li koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije u prošlosti, tijekom sukoba u Jemenu, prekršila međunarodno humanitarno pravo, odnosno da to nije ni pokušala ocijeniti“. Naglasili su da sud tu nije odlučivao o opravdanosti prodaje naoružanja Saudijskoj Arabiji, već o zakonitosti postupka kojim Vlada odobrava izvoz. Suci su utvrdili da, iako je Ujedinjena Kraljevina „usko surađivala“ sa službenim Rijadom u pokušaju minimiziranja civilnih žrtava u Jemenu, to ipak nije zadovoljilo zakonsku obvezu procjene rizika od ratnih zločina. Sir Terence je kazao kako presuda ne zahtijeva obustavu izvoza naoružanja u Saudijsku Arabiju, ali da Vlada „mora ponovno razmotriti situaciju“ i procijeniti sve buduće rizike.

Andrew Smith iz Kampanje protiv trgovine oružjem (CAAT) rekao je: „Pozdravljamo ovu presudu, ali nije trebao biti nužan sudski postupak, kojeg su potaknuli aktivisti, kako bi se Vladu prisililo da slijedi svoja vlastita pravila. Režim Saudijske Arabije jedan je od najbrutalnijih i najrepresivnijih u svijetu, pa ipak, baš on je već desetljećima najveći kupac oružja proizvedenog u Ujedinjenoj Kraljevini“. Dodao je i kako bez obzira na zločine koje je počinio, saudijski režim je mogao računati na nekritičnu političku i vojnu potporu UK“. Naime, bombardiranje je stvorilo najgoru humanitarnu krizu na svijetu. Britanske tvrtke koje se bave oružjem tu su profitirale na svakom koraku. Takva prodaja oružja mora odmah prestati“. Vlada Velike Britanije je priopćila kako će tražiti dopuštenje za podnošenje žalbe na ovu presudu, što znači da bi taj predmet mogao završiti na Vrhovnom sudu. „Ova se presuda ne odnosi na to jesu li same odluke bile ispravne ili pogrešne, nego – je li proces donošenja tih odluka bio ispravan“, dodao je glasnogovornik. „Ne slažemo se s tom presudom“.

Parlamentarni zastupnik iz redova Laburističke stranke Lloyd Russell-Moyle, član parlamentarnog odbora nadležnog za kontrolu izvoza naoružanja, optužio je Vladu UK za „traćenje vremena“ podnošenjem žalbe. Pozvao je na sudačku istragu šire teme prodaje oružja, uključujući i prema drugim državama uključenima u koaliciju pod vodstvom Saudijske Arabije. Želim potpuni prestanak prodaje Saudijskoj Arabiji i njezinim partnerima“, dodao je, dok su aktivisti slavili ispred kompleksa Royal Courts of Justice. Vlada mora preispitati sve slučajeve (…) Ova presuda predstavlja optužnicu po pitanju činjenice da parlamentarni zastupnici nisu to već ranije zaustavili“. Odjel za međunarodnu trgovinu odgovoran je za promicanje vojnog izvoza, Organizacija za kontrolu izvoza izdaje izvozne dozvole, Ministarstvo obrane UK nudi tehničke savjete, a Ministarstvo vanjskih poslova razmatra vanjskopolitički utjecaj i implikacije prodaje naoružanja na ljudska prava. Zastupnik Russell-Moyle objašnjava kako je aktualni konzervativni vođa Boris Johnson bio ministar vanjskih poslova baš tijekom razdoblja koje se razmatra presudom, dodajući: „On je potpisao ove dozvole i trebao bi biti osobno odgovoran“. Poziv na javnu istragu poduprla je laburistička ministrica vanjskih poslova iz sjene, Emily Thornberry, koja je Vladu UK optužila i za „namjerno zanemarivanje“ dokaza o saudijskim ratnim zločinima. Ona je izjavila da će laburisti provesti korjenitu reformu sustava pravila o izvozu naoružanja iz Ujedinjene Kraljevine. Čelnik laburista Jeremy Corbyn pozvao je Vladu Velike Britanije da odmah obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. Savjeti Ujedinjene Kraljevine, pomoć i opskrba oružjem saudijskog rata u Jemenu predstavljaju moralne mrlje na našoj zemlji“, napisao je vođa laburista na Twitteru. „Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji mora odmah prestati“.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja izvodi zračne napade u Jemenu od 2015. godine, kao podršku predsjedniku Abedrabbu Mansouru Hadiju protiv pobunjenih hutista i drugih protivnika. Ujedinjena Kraljevina je od početka rata u Jemenu odobrila gotovo 5 milijardi GBP vrijedan izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju. CAAT je ustvrdio da su tisuće ljudi ubijene u bombardiranjima pod vodstvom Saudijske Arabije, i još mnogo više njih kao posljedica humanitarne „katastrofe“, koja je uključila i epidemiju kolere i masovno izgladnjivanje. Organizacija Amnesty International, koja je intervenirala u tom slučaju, pozdravila je ovu sudsku presudu kao „veliki korak prema sprečavanju nastavka krvoprolića“.

Kada su ga ispitivali u parlamentu, donedavni ministar međunarodne trgovine Liam Fox branio je bliske odnose Ujedinjene Kraljevine sa Saudijskom Arabijom. Tvrdio je kako je ta zemlja važan obavještajni izvor i „vrijedan partner u našoj zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma, te je pomogla da mnogi građani UK ostanu sigurni“. Konzervativac Julian Lewis izjavio je kako je od napada 11. rujna, kojeg su izvršili uglavnom saudijski teroristi, „postajalo sve teže i teže opravdati bliskost naših odnosa“ s tom državom iz Perzijskog zaljeva. Njegov kolega torijevac Andrew Mitchell optužio je britanske i saudijske vlasti da su „propustile odraditi svoju domaću zadaću“ po pitanju optužbi za ratne zločine. Barry Gardiner, laburistički ministar u sjeni zadužen za međunarodnu trgovinu, izjavio je da čitav ovaj slučaj predstavlja „tešku optužnicu po pitanju vladinog upravljanja dozvolama za izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju“. „Obustava [izdavanja dozvola] nije dovoljna“, izjavio je on u Donjem Domu parlamenta. „Mi držimo da bi trebala postojati neovisna istraga o sukobu u Jemenu, i sramota je da Vlada pokušava uložiti žalbu na današnju presudu“. Zastupnik Gardiner je upozorio da bi već izdane dozvole za izvoz naoružanje mogle biti korištene za „zaobilaženje“ aktualnog zamrzavanja izvoza, ali je tadašnji ministar Fox osporio tu mogućnost.

Odluka suda od 20. lipnja donesena je samo dan nakon što je UN-ova istraga utvrdila kako postoje „vjerodostojni dokazi“ za istragu saudijskog princa Mohammeda bin Salmana zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Jo Swinson, glasnogovornica liberalnih demokrata za pitanja vanjskih poslova, kazala je kako se takva situacija „ne može nastaviti“. „Saudijska Arabija je neprijatelj britanskih vrijednosti, uključujući ljudska prava i vladavinu zakona“, dodala je. “Njihova ponovljena kršenja i nepoštivanja ljudskih prava trebala su odavno biti dovoljnim razlogom da ih se isključi iz kruga partnera u trgovini naoružanjem“. Po njoj, „ova je presuda monumentalna. Sada je jasno da svi mogu vidjeti: prodaja oružja Ujedinjene Kraljevine saudijskom režimu je nezakonita“. Stewart Hosie, glasnogovornik SNP-a (Scottish National Party) zadužen za pitanja trgovine, optužio je vladu da je svojom žalbom „uložila dobar novac za lošu stvar“, poručivši članovima parlamenta: „Koliko razumijem, dosadašnji se pravni troškovi kreću negdje iznad 100.000 funti“.

 

*Autorica ovog članka je Lizzie Dearden, koja je svoj tekst objavila 20. lipnja 2019. godine na portalu medijske kuće Independent (https://www.independent.co.uk/) pod naslovom “Government freezes new arms licences for Saudi Arabia after court rules them unlawful amid war crime allegations. Original je dostupan na adresi: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/saudi-arabia-new-weapons-export-license-war-crime-liam-fox-freeze-a8967086.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.