Od groblja tenkova do poslova na veliko

 

Donedavno je proizvođač tenkova Leopard, koncern Krauss-Maffei Wegmann (KMW,) javnost obavještavao pretežito o poslovima vezanim uz proizvodnju novog oružja. Na primjer, o prodaji tenkova i samohodnog topništva u Katar za 1,9 milijardi eura, ili o proizvodnji dodatnog 131 transportera Boxer za njemačke Oružane snage. No sada je priopćenje iz te tvrtke naslovljeno “Krauss-Maffei Wegmann se razoružava”. Njemački proizvođač oklopnih sredstava, poduzeće velike tradicije, preuzima u svoje ruke najvećeg njemačkog specijalistu za uništavanje oklopnih vozila – poduzeće “Battle Tank Dismanteling GmbH” sa sjedištem u tirinškome mjestu Rockensuβra.

Ovo poduzeće navodi impresivne podatke o svom dosadašnjem radu na uništavanju vojnih vozila. Od 1991. godine obradilo je oko 16.000 vojnih vozila, među ostalim i 1.800 tenkova, te još oko 6.000 oklopnih vozila na kotačima i gusjenicama, koje se uništilo i recikliralo.

Od oklopnog vozila do metalnog otpada u manje od 13 sati posla

Od oklopnog vozila do metalnog otpada u manje od 13 sati posla

Velike količine opreme o kojima je tu riječ proizlaze iz povijesti ovog poduzeća. Ponovnim ujedinjenjem Njemačke, sada jedinstvena država našla se računski suočena s viškom opreme u veličini jedne kompletne oklopne armije. Stotine tenkova negdašnje DDR, Nacionalne narodne vojske (Nationale Volksarmee), rastavljeno je i uništeno je prema nalozima saveznih vlasti. Za to je nastalo pouzeće specijalizirano za “demilitarizaciju”, s radnom površinom od oko 35.000 metara kvadratnih, koje navodno predstavlja i najveće “groblje tenkova” u Europi.

Njihove su aktivnosti 2005. godine proširene i na uništavanje industrijskih strojeva. Poduzeće je onda još jednom proširilo i ukupnu površinu na kojoj se taj posao obavlja, ukupno obuhvativši oko 56.000 metara kvadratnih. Na to je 2006. godine taj posao preuzeo veliki njemački koncern Scholz, specijaliziran za upravljanje otpadom, koji se sad opet rješava ovog uništavatelja tenkova. Radne su površine tada skočile na današnjih oko 120.000 metara kvadratnih.

Scholz-grupa prodaje uništavatelja tenkova

Grupa Scholz, s prometom od preko 3,1 milijarde eura, nalazi se u procesu promjena i restrukturiranja, te se već odvojila od velikog broja svojih negdašnjih aktivnosti, ne bi li prikupila ponešto gotovine u blagajnu. O cijeni za koju je prodano ovo poduzeće za demilitarizaciju vozila sve uključene stranke odlučile su šutjeti. Nisu objavljeni ni navodi o njegovom prometu. Prema bilancama čitavog koncerna iz 2013. godine, to je poduzeće za uništavanje vojnih vozila tada čak bilo u malome minusu.

Oklopna vozila tipa Marder čekaju uništavanje u tvrtci BTD GmbH

Oklopna vozila tipa Marder čekaju uništavanje u tvrtci BTD GmbH

Proizvođač tenkova Leopard, Krauss-Maffei Wegmann, mogao je računati i na budući porast vrijednosti pojedinih tako otpisanih tenkova. Neke od već “umirovljenih” Leopard-modela moglo bi se modernizirati, ili bi oni mogli biti korišteni kao izvor rezervnih dijelova. Sam Krauss-Maffei Wegmann je još otprije bio među kupcima ove tvrtke za demilitarizaciju, jednako kao i njihovi konkurenti Rheinmetall, same njemačke Oružane snage, austrijske Oružane snage, te državni koncern Ruag iz Švicarske. Navodno je “Battle Tank Dismantling” uništio oko 840 starih tenkova tipa Leopard 1. K tome dolazi još i više od 600 starih američkih M48 Patton, koje je Njemačka pribavila, te preko 200 negdašnjih sovjetskih tenkova T-72.

Kopnena vojska opet želi više tenkova!

U proljeće 2015. godine ponovo je postao vidljiv pojačani interes njemačkog Ministarstva obrane za moderniziranjem starih Leopard-tenkova. Tada je objavljeno da se 100 tenkova tipa Leopard 2 namjerava nanovo otkupiti za oko 22 milijuna eura od obrambene industrije, pri kojoj su oni bili privremeno pohranjeni. Time bi kopnene snage Savezne Republike Njemačke trebale ubuduće opet u postrojbama imati 320 tenkova, a ne kao što je donedavno bilo planirano – njih samo 225.

Negdašnji tenkovi opet u funkciju!

Negdašnji tenkovi uskoro opet u funkciju!

Tim navodima iz Ministarstva po prvi je put postalo jasno da industrija raspolaže flotom od barem 100 starih tenkova tipa Leopard. Krauss-Maffei Wegmann (KMW), kao ni Rheinmetall, nisu o tome u javnost davali nikakvih podataka o tome tko je, gdje i kada pohranio te tenkove. Obrambena industrija je čitavo pitanje svoje flote tenkova pokrila plaštem šutnje. “O tome nemamo ništa za reći“, objasnio je jedan od KMW-glasnogovornika. Ponešto više o tome u međuvremenu znaju Francuzi, budući se privatno poduzeće KMW nedavno spojilo s tvrtkom Nexter, tamošnjim državnim proizvođačem oklopnih sredstava – čije je zajedničko poduzeće nazvano “Newco” svoje sjedište postavilo u Nizozemsku. Taj veliki, novi europski proizvođač oklopnih sredstava nazvan KMW-Nexter sada ima i vlastito “groblje tenkova”.

Tvrtka Rheinmetall-naoružanje opet bilježi zarade

Aktualni rast te oživljavanje prometa na području proizvodnje naoružanja vidljivi su i na brojkama koje dolaze iz KMW-u konkurentske tvrtke Rheinmetall. Ovaj koncern sa sjedištem u Düsseldorfu, sa svoje dvije grane “automobilska tehnika” i “naoružanje”, tijekom 2015. godine svojim je vojnim segmentom ponovno vidljivo ušao u zonu pozitivnog poslovanja. Promet u njihovom vojnom segmentu porastao je za 16 posto, na ukupno 2,59 milijardi eura, a njihovi su se operativni rezultati od minus 67 milijuna eura izmjestili do profita od 90 milijuna eura. Primjetno su porasli i iznosi u njihovom jednako velikom automobilskom sektoru. Detaljni godišnji pregled njihova poslovanja trebao bi postati dostupan sredinom ožujka.

Poslovne prezentacije tvrtke Rheinmetall ipak već i sada daju određen uvid u ove sfere. Tako ovaj koncern radi na novome topu za tenkove tipa Leopard. On bi trebao koristiti projektile kalibra 130 mm, namjesto dosadašnjih kalibra 120 milimetara. Uz to, do 2017. godine traje i konceptna faza za dizajniranje potpuno novog tenka, što je posao na kojem bi se trebalo udružiti više nacija – među ostalima i Njemačka te Francuska.

 

Ovaj je tekst autor Gerhard Hegmann objavio 26. veljače 2016. godine na portalu njemačkih novina Die Welt (http://www.welt.de/), pod naslovom “Leopard-Hersteller kauft gröβten Panzerfriedhof Europas”. U svom je originalnom obliku dostupan na internet adresi: http://www.welt.de/wirtschaft/article152676346/Leopard-Hersteller-kauft-groessten-Panzerfriedhof-Europas.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.