Dan kad je počeo rasti obrambeni proračun

 

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je jučerašnji prvi dan travnja gotovo pa svečano proglasilo prvim danom rasta proračuna za obranu. Kako je objavljeno na web-stranici Ministarstva, od 01. travnja obrambeni proračun UK – kako je zadan u “Pregledu trošenja” (Spending Review) – po prvi put u proteklih šest godina porasti će u realnim omjerima.

U proračunu donesenom prošloga ljeta, Vlada UK se obvezala povećati odvajanja za obranu za 0,5 posto iznad stope inflacije (koja je za čitavu 2015. godinu prosječno bila 0%, što je najniža takva vrijednost od 1950. godine, od kada se vode takvi podaci), i tako svake godine do 2021. godine, jednako kao i da će UK nastaviti održavati NATO ciljanu razinu potrošnje od 2 posto BDP na obranu tijekom ostatka ovog desetljeća.

Ovogodišnji 1. travanj predstavlja prvi dan otkako su ove obveze krenule važiti, s povećanjem osnovnog obrambenog proračuna UK za 800 milijuna GBP, s osnovice za 2015./16. godinu od 34,3 milijarde GBP na 35,1 milijardu. Uz to, Ministarstvo obrane UK dobit će 2,1 milijardu GBP iz tzv. “Združenog fonda za sigurnost” (Joint Security Fund) do kraja mandata ovog saziva parlamenta. To znači da će njihov obrambeni proračun porasti za gotovo 5 milijardi GBP, ili na oko 39,7 milijardi do 2020./21. godine.

Pozdravljajući novi proračun, ministar obrane Michael Fallon je rekao:

Ništa nije važnije od obrane naše države i zaštite našeg stanovništva. S porastom razine prijetnji našoj sigurnosti, mi smo odabrali povećati izdvajanja za obranu a dati našim Oružanim snagama ono što im treba da bi zadržali Britaniju sigurnom“.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima drugi po veličini obrambeni proračun u NATO savezu, najveći u Europskoj uniji, i ukupno peti po redu u svijetu. To je jedna od samo pet država koje zadovoljavaju NATO smjernicu o trošenju 2 posto BDP na obranu.

Tijekom idućih pet godina proračun Ministarstva obrane UK rast će kako je prikazano u ovoj tablici:

(1) U ovoj tablici Operativni troškovni okvir ne uključuju tekuće promjene cijena

Ministarstvo obrane UK najavljuje rast proračuna i velika ulaganja

Ministarstvo obrane UK najavljuje rast proračuna i velika ulaganja

Ovako uvećani proračun omogućit će Ministarstvu obrane UK ulaganje u jaču obranu, s više brodova, zrakoplova, uvećanjem ljudstva i spremnosti, te boljom opremom za snage specijalne namjene, i cyber-obranu.

Pri tome će biti zaštićena aktualna veličina Oružanih snaga, neće biti smanjivanja Kopnene vojske ispod 82.000 ljudi, a Kraljevska mornarica i Kraljevsko zrakoplovstvo porasti će za oko 700 osoba. Do 2025. UK će imati i iznimno sposobne ekspedicijske snage od oko 50.000 (porast u odnosu na oko 30.000 ljudi koliko je bilo planirano prema konceptu “Future Force 2020”).

BAE Systems je krajem 2015. godine objavio koncepcijski dizajn budućih fregata tipa 26

BAE Systems je krajem 2015. godine objavio koncepcijski dizajn budućih fregata tipa 26

Tijekom idućeg desetljeća, Ministarstvo obrane UK potrošiti će preko 178 milijardi GBP na opremu i logističku podršku koju ta oprema traži, što je 12 milijardi GBP više nego što je bilo planirano prije provođenja “Strateškog pregleda obrane i sigurnosti 2015” (2015 SDSR).

Te će investicije uključivati:

 • Ustrajavanje na planovima kupovine 138 F35 tijekom životnoga vijeka ovog programa,
 • 9 Boeing P8 zrakoplova za mornaričko izviđanje
 • Napredne zrakoplove za izviđanje s velikih visina
 • Više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica “Protector”
 • Fregate tipa 26 – “Global Combat Ship”
 • Pokretanje izrade konceptnih studija, a onda i dizajniranje te gradnja nove klase lakših, fleksibilnijih fregata opće namjene
 • 2 nova Vanobalna ophodna broda (OPV)
 • 3 nova logistička broda
 • dodatnih 2 milijarde GBP za opremu snaga specijalne namjene

Oružane snage će također postati učinkovitije, što znači da će:

 • uspostaviti 2 dodatne eskadrile zrakoplova Typhoon i jednu F35 eskadrilu
 • održavati jednu punu diviziju kopnenih snaga (sastavljenu od 3 brigade) optimiziranu za borbene operacije visokog intenziteta
 • uspostaviti 2 nove “Udarne brigade”
 • udvostručiti (od 1 na 2) broj brigada spremnih za raspoređivanje u operacije
 • smanjiti broj civila u Ministarstvu obrane za gotovo 30 posto tijekom idućih pet godina

Od 2016./17. sve uštede ostvarene jačanjem efikasnosti i promjenama prioriteta bit će iznova investirane u obrambeni proračun, osiguravajući time 9,2 milijarde GBP za ulaganje u nove sposobnosti tijekom trajanja aktualnog “Pregleda trošenja”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.