Rekordan rast svjetskog tržišta vojnih roba

 

Rekordnih 65 milijardi USD prometa na globalnim vojnim tržištima u 2015. godini rezultat je prometa na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, tvrdi IHS Jane’s. Globalno tržište vojnih proizvoda trebalo bi 2016. dostići vrijednost od 69 milijardi USD. Pritom, Francuska oživljava svoju obrambenu industriju i trebala bi u 2018. preteći Rusiju na drugome mjestu svjetskih izvoznika.

Globalna obrambena trgovina dostigla je u 2015. rekordnih 65 milijardi USD, prema godišnjem Globalnom izvješću o trgovini vojnim robama, kojeg je objavila IHS Inc. 13. lipnja ove godine. Ovo izvješće prati trendove na globalnom tržištu vojnih roba kroz 65 država, te je zasnovano na uvidu u 40.000 transakcija iz IHS-ove baze podataka o predviđanjima za zrakoplovna, obrambena i sigurnosna tržišta.

Globalno tržište vojnih roba nikada nije vidjelo tako veliki porast kao ovaj između 2014. i 2015.“, rekao je Ben Moores, stariji analitičar pri IHS, dodavši: „2015. godina je nadišla sve rekorde.“ Tržišta su narasla za 6,6 milijardi USD, čime je vrijednost ukupnog globalnog tržišta vojnih roba u 2015. godini došla do 65 milijardi USD. IHS predviđa da će to tržište dalje rasti do 69 milijardi USD u 2016. godini.

Ključni zaključci iz IHS Globalnog izvješća o trgovini vojnih roba:

1. Bliski istok je najveća uvozna regija, u koju je isporučeno vojne opreme u vrijednosti od 21,6 milijardi USD;

2. ukupna potrošnja za obranu ubrzala se i u regiji Azija-Pacifik, budući su odvajanja za obranu povećale države na obalama Južnokineskog mora;

3. Francuska je povećala svoju knjigu narudžbi s 36 milijardi USD u 2014. godini na 55 milijardi USD, što znači da još tih 55 milijardi USD vrijedne vojne opreme treba biti izvezeno. Ovo povećanje znači da će Francuska preteći Rusiju na mjestu drugog po veličini globalnog izvoznika vojne opreme;

4. Njemačka je skočila s 5. na 3. mjesto najvećih izvoznika, a Ujedinjeno Kraljevstvo je palo s 4. na 5. poziciju;

5. najveći svjetski izvoznik, SAD, povećao je za 10% svoj izvoz u prošloj godini, dostigavši ukupno 23 milijarde USD (35% globalnog tržišta);

6. izvoz Južne Koreje ponovno se popeo na 871 milijuna USD;

7. došlo je do bitnih promjena u listi 5 najvećih zemalja-uvoznica, gdje su Tajvan, Kina i Indonezija ispale iz kruga top 5, a Australija, Egipat i Južna Koreja zauzele njihovo mjesto.

Uvoznici s Bliskog istoka nadmašili zapadnu Europu i podsaharsku Afriku

Najveći uvoznici s prostora Bliskog istoka ostali su i među globalno najvećima u 2015. godini. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapaski Emirati uvezli su obrambenih sustava u vrijednosti od 11,4 milijarde USD (17,5% ukupne vrijednosti na svjetskoj razini) u 2015., što je rast prema 8,6 milijardi USD u 2014. godini.

Najveći svjetski uvoznici vojne robe

Najveći svjetski uvoznici vojne robe

Kombinirana vrijednost obrambenog uvoza Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata veća je od one svih vojnih uvoza zapadne Europe,“ rekao je Moores. Uvoz Saudijske Arabije porastao je od 6 na 9,3 milijarde USD; što je porast 3 puta veći od ukupnog tržišta podsaharske Afrike.

SAD, Kanada, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su glavni izvoznici vojne opreme na Bliski istok, i imaju najveće koristi od ovog porasta potrošnje,“ kaže Moores.

Ovo izvješće IHS-a indicira da su trgovinska kretanja iz SAD na područje Bliskog istoka prvenstveno pokretana prodajom vojnih zrakoplova i s njima povezanih sustava.

Kanada je drugi po veličini izvoznik vojnih proizvoda na Bliski istok, s prodajom vrijednom 2,7 milijardi USD, čime je potisnula Ujedinjeno Kraljevstvo na 4. mjesto ljestvice, odmah iza Francuske. Njemačka i Ruska Federacija imale su porast od po 25% svaka u svojim izvozima u tu regiju, i to od 1,4 i 1,3 milijarde USD. Rusija će vjerojatno povećati svoju prodaju u tu regiju nakon što Iran oslobođen sankcija počne obnavljati svoje istrošene zrakoplovne resurse.

Francuska na putu preteći Rusiju u zauzimanju 2. mjesta među najvećim svjetskim izvoznicima

U 2018. Francuska će napredovati s 3. na 2. mjesto na listi globalnih izvoznika vojnih roba, potiskujući Rusiju po prvi put u više desetljeća.

Najveći svjetski izvoznici vojnih roba

Najveći svjetski izvoznici vojnih roba

Francuska je oživjela svoju obrambenu industriju i imala je spektakularnu prodajnu godinu,“ kaže Moores, uz pojašnjenje: „2014. i 2015. bile su za Francusku najbolje prodajne godine u više desetljeća.“ Francuska je prodala vojne opreme vrijedne 26 milijardi USD, i to 8 milijardi USD 2014., i 18 milijardi USD u 2015. godini. U 2016. Francuska je osigurala rekordnu narudžbu podmornica za Australiju vrijednu 38,7 milijardi USD.

Taj ustrajan porast povećao je francusku 10-godišnju knjigu narudžbi na polju vojnih izvoza, od 36,1 milijarde USD na 54 milijarde USD u 2016. godini. Te prodaje obuhvaćale su višenamjenski borbeni avion Rafale, te podmornice i helikoptere. Većina ovih prodaja išla je u Indiju, Saudijsku Arabiju, Australiju, Katar, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate.

UK i Norveška prednjače po uvozu u zapadnoj Europi

Vrijednost vojnog uvoza širom zapadne Europe porasla je sa 7,9 milijardi USD u 2013. na 9,6 milijardi USD u 2015. godini. „Ovaj primjetan porast dovodi uvoze u zapadnoj Europi natrag na razinu iz 2010. godine, ali ne i na vrhunac iz 2009. kada je to bilo 12 milijardi USD,„ zaključio je Moores.

Gotovo sav porast vojnog uvoza u zapadnoj Europi tijekom 2015. godine dolazi iz Norveške, paneuropskih programa i Ujedinjenog Kraljevstva. Pritom se uvoz u Veliku Britaniju praktički pa udvostručio započinjanjem pristizanja MARS brodova-tankera iz Južne Koreje i CH-47 helikoptera iz SAD-a.

Uvoz u jugoistočnu Aziju narastao 71%

Ukupna potrošnja za obranu narasla je u regiji Azija-Pacifik kada su države uz Južnokinesko more krenule podizati svoja odvajanja za obranu. Između 2009. i 2016. godine izvozi vojnih roba u tu regiju porasli su 71%.

Zemlje-uvoznici uz Južnokinesko more

Zemlje-uvoznici uz Južnokinesko more

Dramatičan rast obrambenih izvoza iz SAD-a

SAD nastavljaju voditi na listi izvoznika, gdje su u 2015. isporučile 22,9 milijardi USD vrijedne robe i opreme, u usporedbi s 20,7 milijardi USD u 2014., 18,3 milijarde USD u 2013. i 12,9 milijardi USD u 2009. godini. Ovaj dramatični rast ne može se vezati za samo jedan pojedinačni faktor, a ubuduće će ta ukupnost možda nadići i 30 milijardi USD – kada pod ozbiljno započnu isporuke borbenih zrakoplova F-35. Ovaj porast mogla bi spriječiti ustrajno niska cijena nafte, budući da je za SAD Bliski istok ključna izvozna regija. SAD isporučile su 8,8 milijardi USD vrijedne opreme na Bliski istok u 2015. godini.

Zemlje s najboljim izvoznim mogućnostima u idućem desetljeću

Zemlje s najboljim izvoznim mogućnostima u idućem desetljeću

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.