Njemački problemi s obrambenim proračunom

 

Svježe objavljene proračunske projekcije dovode Njemačku u situaciju da se promaši dostizanje kako općenitih NATO očekivanja o obrambenim izdvajanjima, tako i vlastitih, znatno skromnijih ciljeva, upozoravaju izvori iz njemačke vojne industrije. Procjena iz krugova industrijske asocijacije BDSV (Bundesverband der Deutschen Sicherheits – und Verteidigungsindustrie) dolazi nakon što su ovoga tjedna u javnost dospjeli detalji projekcija predstojećih izdvajanja iz državnoga proračuna. Dok je za 2020. u planu povećanje od 2 milijarde EUR (oko 2,3 milijarde USD) – do ukupno 45 milijardi, odnosno 1,37 posto BDP-a – izdvajanja za obranu trebala bi opadati nadolazećih godina, sve do 1,25 posto BDP-a u 2023. godini. Čelnik BDSV, Hans Christoph Atzpodien, ove je projekcije nazvao “razočaravajućima“, posebice u svjetlu problema s raznolikom opremom koji muče tamošnje Oružane snage. On je ujedno upozorio i da bi Njemačka time mogla izgubiti ponešto od svog statusa na svjetskoj razini. Proračun bi imao “negative učinke… na ulogu Njemačke u politici obrambene suradnje Europske unije i u NATO“, zapisao je Atzpodien u svojoj izjavi.

Obrambeni proračun kao postotni udio u BDP-u predstavlja temeljno mjerilo za NATO članice. Sve su se saveznice obvezale povećati svoja izdvajanja za obranu prema 2 posto do 2024. godine, pretežito kao dio odgovora na buđenje Rusije. Njemačka nikad nije pokazivala da će dostići te razine, koje bi se preslikale u izdvajanje desetaka milijardi dodatnih USD u samo nekoliko godina. No, ministrica zadužena za obrambeni resor, Ursula von der Leyen, saveznicima je poručila da će službeni Berlin barem dostići ciljanu vrijednost od 1,5 posto. Predloženi iznosi državne potrošnje u razdoblju od 2020. do 2023. godine, kako ih je sastavio njemački ministar financija Olaf Scholz iz stranke Socijalnih demokrata (SPD), nalazi se na raspravi pred užim kabinetom Vlade baš danas, u srijedu, 20. ožujka. Ključne vrijednosti koje oblikuju predstojeći četverogodišnji plan uključuju očekivanja o usporavanju ekonomskog rasta, kao i vladine politike usmjerene ka sprečavanju bilo kakvog dodatnog zaduživanja.

Govoreći jučer na konferenciji Global Solutions Summit u Berlinu, kancelarka Angela Merkel objasnila je kako nema namjeru preglasavati svog ministra financija po pitanju proračunskih izdvajanja za obranu, primjećujući ujedno da će razlike između ministarstava iz obrambenog i financijskog resora biti razriješene kroz njihovu međusobnu suradnju. Njena stranka, Unija kršćanskih demokrata (CDU), tradicionalno je privrženija obrambenim temama od SPD-a. Merkel je kazala da su stvarna godišnja obrambena izdvajanja tradicionalno viša od planskih vrijednosti prezentiranih u ovo doba godine, koje označava početak ciklusa izrade državnoga proračuna. Ona se time referirala na mogućnost povećanja tijekom godine, što predstavlja čestu proračunsku taktiku. Kancelarka je istakla i važnost ne-vojnih sredstava usmjerenih prema sprečavanju kriznih stanja i humanitarnoj pomoći, čija je sredstva Njemačka povećavala usporedno s rastom svoje obrambene potrošnje. Osim toga, primijetila je: “Mi nemamo ambiciju biti svjetskom silom. … Mi želimo biti važni igrači“. Od Vlade SR Njemačke očekuje se da zaokruži svoje proračunske planove do ljeta, ne bi li ih otposlali na raspravu i usvajanje u parlament tijekom jeseni. “Proračunska promišljanja za 2020. tek su u svojim početnim fazama“, kazao je glasnogovornik Ministarstva obrane. “Pregovori će započeti u nadolazećim tjednima“.

Prema izjavi iz industrijske asocijacije BDSV, poduzeća iz obrambene industrije se posebno pribojavaju rezova u dva segmenta: kao prvo, “mekan” obrambeni proračun znači manje trošenja na domaće obrambene programe. Uz to, Vlada dozvoljava i manje izvoza vojne opreme i naoružanja u druge države. Ta kritika se prvenstveno odnosi na još jedan aktualan prijepor u Njemačkoj, po pitanju obrambenog izvoza u Saudijsku Arabiju. Vlada SR Njemačke je tu interno postavila izvozni embargo koji bi trebao trajati sve do kraja mjeseca ožujka. Dužnosnici su ovaj embargo obrazlagali napretkom u mirovnim pregovorima o okončavanju rata u Jemenu.

 

*Autor ovog članka, Sebastian Sprenger, svoj je tekst objavio 19. veljače 2019. godine na specijaliziranom portalu Defense News (https://www.defensenews.com/) pod naslovom “German defense industry decries Berlin’s new budget plan as too low”. Original je dostupan na adresi: https://www.defensenews.com/global/europe/2019/03/19/german-defense-industry-decries-berlins-new-budget-plan-as-too-low/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.