Vlada o regulaciji odnosa u RSM – Zapovjedništvo Sjever

 

Bogatstvo raznih točaka dnevnoga reda na jutrošnjoj 128. sjednici Vlade RH nije se odnosilo i na teme iz obrambenog resora. Jedna jedina točka, ona pod rednim brojem 36, odnosila se tek na formalno upoznavanje Vlade s već potpisanim dokumentom. Tako je Vlada jutros rutinski usvojila „Prijedlog zaključka u vezi s Notom o pristupanju radi sudjelovanja u Okvirnom memorandumu o suglasnosti između Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke i Švedskih oružanih snaga u vezi sa suradnjom u misiji Resolute Support u Afganistanu, Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever“, o čemu je jednako rutinski izvijestio državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić:

„Ovom okvirnom memorandumu o suglasnosti u vezi sa suradnjom u misiji Resolute Support u Afganistanu iz 2017. pristupili smo potpisivanjem Note o pristupanju 14. rujna 2018. godine, koju je potpisao vojni izaslanik RH u Berlinu. Radi se o sporazumu kojim vodeća nacija, SR Njemačka, na sjeveru Afganistana regulira odnose sa zemljama koje participiraju na sjeveru Afganistana u kontekstu zapovijedanja i nadzora, jurisdikcije, angažiranja snaga i logističkoj potpori. Ovaj Memorandum ima namjenu biti u skladu s nacionalnim zakonodavstvom sudionika i međunarodnim pravom, i nema namjenu biti u sukobu s međunarodnim sporazumima između sudionika. Potraživanja između sudionika rješavat će se u skladu sa sporazumom između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga. Bilo koji sporovi u vezi s tumačenjem ili primjenom ovog memoranduma rješavaju se konzultacijama sudionika i ne upućuju se nacionalnom ili međunarodnom sudu, ili trećoj strani na rješavanje. Predlažem da donesemo zaključak kojim je Vlada RH upoznata s notom o pristupanju ovom okvirnom memorandumu u vezi sa suradnjom u misiji u Afganistanu“.

Ovaj okvirni memorandum je između Njemačke i Švedske potpisan još 2017. godine – u Bonnu 08. studenog, a u Stockholmu 23. studenog 2017. Kao što je Ivić spomenuo, MORH je Notu o pristupanju potpisao 14. rujna ove godine, a Ministarstvo vanjskih poslova sve je proslijedilo Vladi RH 08. studenog ove godine. Riječ je o reguliranju odnosa u operativnoj cjelini zvanoj Train, Advise and Assist Command (TAAC) North, kojoj je zapovjedništvo u gradu Mazar-e Sharifu, predvođeno njemačkim brigadnim generalom Gerhardom Ernst-Peterom Klaffusom.

Čisto da podsjetimo, misija Odlučna potpora u Afganistanu trenutno obuhvaća snage iz ukupno 39 država, i broji oko 16.229 ljudi. Prema NATO podacima iz studenog ove godine, među ostalima se u Afganistanu trenutno nalazi oko 1.300 Njemaca, 29 Šveda i 105 Hrvata. Riječ je o djelatnosti zasnovanoj na Sporazumu o statusu snaga (SOFA) potpisanom u Kabulu 30. rujna 2014. godine između predsjednika Afganistana i Visokog civilnog predstavnika NATO za Afganistan, kojeg je 27. studenog 2014. ratificirao i afganistanski parlament. Od tada pa do danas, ova je misija bila produžena u prosincu 2015. godine, da bi u svibnju 2016. bilo dogovoreno i njeno daljnje trajanje – što su potvrdili i čelnici NATO država na summitu u Varšavi, u srpnju 2016. godine. Na sastanku ministara obrane NATO zemalja u studenom prošle godine, dogovoreno je jačanje njenoga sastava, od 13.000 na oko 16.000 ljudi. Nažalost, to se nije pokazalo dovoljnim za stabilizaciju stanja podno Hindukuša.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.