Združena obuka za misiju u Afganistanu

 

U razdoblju od 3. rujna do 6. listopada provedena je 17. združena obuka čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course – AAT PTC). Riječ je o pripremi snaga za sudjelovanje u okviru 311. ekspedicijske savjetodavne eskadrile (311. Air Expeditionary Advisory Squadron – AEAS), postrojbe koja iz svoje baze na prostorima međunarodne zračne luke Hamid Karzai u Kabulu pomaže u obuci i savjetovanju pripadnika 377. helikopterske eskadrile (377. RWS) u sastavu Kabul Air Wing-a (KAW) Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF) – u sklopu više postrojbe 438. Air Expeditionary Wing (AEW), a kroz okvir NATO misije „Odlučna potpora“ (Resolute Support).

Ovu konkretnu združenu savjetodavnu djelatnost, koja općenito traje od 1. studenog 2008. godine, prvotno je obavljala postrojba nazvana 438. AEAS, koja je u veljači 2016. godine preimenovana u 311. AEAS – ne bi li se time komemoriralo djelovanje 331. čehoslovačke bombarderske eskadrile iz sastava Britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF), u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pod češkim vodstvom u inozemstvo

Ova postrojba pod češkim vodstvom združeno djeluje oko grada Kabula, a njeni sastavni dijelovi su do kraja 2011. godine bili označavani kao pojedinačni timovi za zrakoplovno mentoriranje (Air Mentoring Teams – AMT), što je hrvatskom zrakoplovcima itekako poznat organizacijski okvir, budući je Hrvatska do srpnja 2014. u Afganistanu na ovakvim poslovima djelovala samostalno, da bi onda u općem smanjivanju opsega i značaja hrvatskog doprinosa i tu došlo do velikih „optimizacija“ o kojima se u RH baš i nije diskutiralo.

Imajući u vidu spomenuto povijesno komemorativno ime savjetodavne postrojbe u koju se uklapaju i naši savjetnici u Afganistanu – 311. „čehoslovačku“ bombardersku eskadrilu britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) iz doba Drugog svjetskog rata – zanimljivo je spomenuti i činjenicu da je u pripremama ove inozemne aktivnosti u Zemuniku kod Zadra sudjelovao i češki borbeni helikopter Mi-24 oznake 3370. Prisutnost ovog živopisnog češkog Mi-24 na Zemuniku mogla se zamijetiti već krajem rujna, na fotografijama objavljenim povodom tadašnjeg provođenja stručne radionice „Uporaba helikopterskih snaga u kopnenim operacijama“, aktivnosti u izvedbi osoblja OS RH i američkih partnera iz Nacionalne garde Minnesote.

Riječ je o letjelici koja je od 2015. godine prigodno obojana baš u maskirnu shemu spomenute 311. „čehoslovačke“ bombarderske eskadrile, koja je sa svojim bombarderima Consolidated B-24 Liberator GR Mk. VI, tijekom Drugog svjetskog rata bila u sastavu britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Dapače, na taj konkretni borbeni helikopter prigodno su dodane i negdašnje britanske oznake PP-K (EV953), koje su označavale konkretnu letjelicu Jana Kostohryzja, svojedobnog zapovjednika 311. eskadrile – Liberator poznat i pod nadimkom „Kosta“, prvi avion koji je sletio na čehoslovačko tlo nakon završetka Drugog svjetskog rata, inače otpisan iz britanske službe 20. kolovoza 1945. godine.

Obuka AAT za Afganistan

Aktualna obuka združenih savjetodavnih zrakoplovnih timova za djelovanja u Afganistanu provedena je kroz više faza. Prva faza obuke provodila se od 3. do 17. rujna u HTP Ostrava u Češkoj Republici, a druga od 25. rujna do 6. listopada u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. U Češkoj je provedena obuka na simulatoru za helikopter Mi-171Sh, a cilj je bio na uvježbavanju izvanrednih postupaka te standardizaciji letenja mješovitih helikopterskih posada u uvjetima koje mogu očekivati u misiji. U sklopu obuke u Češkoj, a povodom obilježavanja NATO dana 16. rujna, HTP Ostrava je organiziralo natjecanje helikopterskih posada u letenju na simulatoru. Natjecalo se u 4 letačke vještine i to: (1) u preciznom slijetanju u „autorotaciji“ (slijetanje s otkazom motora na helikopteru), (2) slijetanju pri otkazu jednog motora, (3)instrumentalnom polijetanju s nula vidljivosti i (4) „red bull race“. U konkurenciji 10 posada iz 5 zemalja hrvatska posada u sastavu pukovnik Tomislav Pušnik, bojnik Branko Prgomet i nadnarednik Boris Melvan osvojila je ukupno drugo mjesto. Posada u sastavu bojnik Eduard Perković, satnik Damir Kirin i desetnik Marko Pupek je osvojila prvo mjesto u preciznom slijetanju s otkazom jednog motora.

Drugu fazu obuke organizirala je i provela, od 25. rujna do 6. listopada, Pilotska škola Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ u suradnji s 93. ZB u vojarni u Zemuniku. Voditelj obuke bio je pukovnik Tomislav Pušnik, nastavnik letenja i kapetan na helikopterima Mi-8 T/MTV1 i Mi-171Sh pripadnik Pilotske škole SzO HRZ i PZO. Tijekom druge faze provedena je napredna letačka obuka u sklopu koje su simulirane taktičke zadaće koje se izvode u području operacije, kao i standardne procedure letenja u planinskom području s opterećenim helikopterom i na visokim vanjskim temperaturama zraka.

Letačka obuka provodila se na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV1 i češkom helikopteru Mi-24 u uvjetima koji su kompatibilni onima s kojima će se timovi susresti u misiji, kao što su letenje s maksimalno opterećenim helikopterom, uvjeti planinskog okruženja, opterećena radio komunikacija, visoke temperature zraka te složeni meteo uvjeti. U sklopu uvježbavanja, i na ovoj obuci, češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) proveli su bojno gađanje iz hrvatskog helikoptera Mi-8 MTV1 po zemaljskim ciljevima na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina.

Provedena je i priprema te obuka zrakoplovnih tehničara, zaduženih za zemaljsku pripremu helikoptera (Mi-17 V1 i Mi-17 V2) na kojima će letjeti savjetodavni timovi u području međunarodne misije Resolute Support (4 zrakoplovna tehničara iz Mađarske i dva zrakoplovna tehničara iz Slovačke Republike). Tijekom obuke zrakoplovni tehničari pratili su sadržaje iz područja održavanja zrakoplovne tehnike (1. i 2. stupanj održavanja), kao i neposredne pripreme te pregleda helikoptera za provedbu letačkih zadaća. Ispred HRZ i PZO glavni koordinator aktivnosti i voditelj obuke bio je pukovnik Tomislav Pušnik, dok su instruktori bili iz OSRH bojnik Eduard Perković, Češke Republike bojnik Jiri Chrobak i Mađarske bojnik Szilard Bako. „Kao i dosadašnje i ova obuka se provodila s ciljem standardizacije taktika, tehnika, procedura i postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekali odlazak u misiju Odlučna potpora u Afganistan“, kazao je pukovnik Pušnik te istaknuo kako su svi planirani sadržaji u cijelosti provedeni, te da su međunarodni zrakoplovni savjetodavni timovi spremni za upućivanje u područje međunarodne misije. Pukovnik Pušnik je istaknuo i da će se s ovom obukom nastavit i u 2018. godini.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.