Ne smanjuje se prisutnost OS RH u Afganistanu

 

Od 15 točaka današnje 23. sjednice hrvatske Vlade, samo se jedna točka odnosila na problematiku iz obrambenog sektora. Službeni naziv joj je: „Nacrt prijedloga odluke o izmjeni Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu“, a suština je u tome da se opoziva prošlogodišnja odluka o smanjivanju broja pripadnika OS RH u misiji „Resolute Support“ u Afganistanu. Na Vladinom sijelu ispred Ministarstva obrane prisustvovao je zamjenik ministra Tomislav Ivić, koji je pročitao obrazloženje ovog prijedloga:

„Hrvatski sabor je u rujnu 2015. donio odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu na temelju koje je u tu misiju u 2016. godini moguće uputiti od 01. siječnja do 30. lipnja 2016. do 110 pripadnika OS, a od 01. srpnja do 31. prosinca 2016. do 70 pripadnika OS, uz mogućnost rotacije. Iako je RH na temelju ostvarenog napretka, razvoja situacije na terenu te savezničkih planova predviđala smanjenje angažmana u ovoj misiji, počevši od srpnja 2016. godine, javila se potreba da, kao i druge države-članice Saveza i partneri u misiji, nastavimo s dosadašnjim doprinosom u misiji. Stoga se predlaže donošenje odluke o izmjeni navedene odluke Hrvatskog sabora na način da se omogući da se u misiju od 01. srpnja pa do 31. prosinca 2016. godine upućuje do 95 pripadnika OS RH, uz mogućnost rotacije. Nastavkom sudjelovanja u ovoj misiji s 95 pripadnika OS u drugoj polovici 2016. godine RH pridonosi očuvanju dosadašnjih postignuća misije na području stabilizacije izgradnje sigurnosti u Afganistanu s ciljem omogućavanja daljnjeg prijenosa odgovornosti za sigurnost Afganistana u skladu s iskazanom predanošću Saveza tim ciljevima, te izravno pridonosi daljnjoj implementaciji našeg udjela u izgradnji stabilnosti Afganistana.“

Iako je u ovogodišnjem proračunu stavka „NATO operacije“ smanjena za 3,5 milijuna kuna, Ivić je na kraju izlaganja dodao i onu neizostavnu rečenicu: „Financijska sredstva za provedbu ove odluke osigurana su u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.“

Tako će do kraja ove godine, odnosno do za sada predviđenog trajanja misije „Resolute Support“, Hrvatska sudjelovati s najviše 95 pripadnika OS RH. U Afganistanu je trenutno 4. HRVCON, pod zapovjedništvom brigadira Mate Matanovića. Kontingent je iz Zagreba  ispraćen posljednjeg, 29. dana veljače, a ukupno broji 97 pripadnika. Od toga je 75 pripadnika OS RH, dok su ostali pripadnici oružanih snaga zemalja A5 inicijative – 17 pripadnika Vojske Crne Gore, 2 pripadnika OS Albanije i Bosne i Hercegovine, te jedan iz Armije Republike Makedonije.

Hrvatski je sabor 25. rujna 2015. odlučio da se u misiju „Resolute Support“ od 1. siječnja 2016. do 30. lipnja 2016. upućuje do 110 pripadnika OS RH, uz mogućnost rotacije, a od 1. srpnja 2016. do 31. prosinca 2016. do 70 pripadnika, također uz mogućnost rotacije. U 2016. godini glavnina HRVCON-a i dalje će se nalaziti u sastavu Sjevernog zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu (Train Advise and Assist Command North – TAAC-N) na području Mazar-e Sharifa, sve do zatvaranja kampa Marmal, nakon čega bi se postupno i u koordinaciji sa saveznicima premjestili prema Kabulu. Ostatak hrvatskih snaga djeluje u Zapovjedništvu misije u Kabulu, te u tamošnjem Obučnom središtu specijalne policije.

Unatoč Ivićevim pohvalama „postignućima misije“, teško je sakriti činjenicu da je situacija u Afganistanu daleko od dobre što su, uostalom, potvrdile i druge savezničke vojske ponovnim jačanjem svojih djelovanja podno Hindukuša. Iako je bilo planirano da će se potkraj prvog ili početkom drugog polugodišta 2016. godine započeti s drugom fazom misije (dodatno smanjivanje savezničkih snaga i premještanje u Kabul), do procesa smanjenja snaga nije došlo, a vjerojatno ni tako skoro neće doći.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a, u prosincu prošle godine, dogovoreno je da će NATO svoju prisutnost u Afganistanu tijekom 2016. zadržati na istoj razini, odnosno na ukupno 12.000 vojnika. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tom je prilikom najavio da će više od polovice vojnika, odnosno oko 7.000 ljudi, osigurati SAD, dok će ostatak dati članice NATO-a i partneri. U narednim mjesecima, NATO će se fokusirati na još uvijek neuklonjene nedostatke u sposobnostima ANDSF-a (medicinska evakuacija, zračna potpora, obavještajno djelovanje te provedba specijalnih operacija).

Krajem 2015. u Bruxellesu se još nije razgovaralo o tome hoće li misija „Resolute Support“ produljiti djelovanje u Afganistanu i nakon 2016., ili će se, prema planu, uspostaviti nova, civilna misija. No kako stoje stvari na terenu, malo je vjerojatno da će misiji „Resolute Support“ uskoro doći kraj. O tome će se zasigurno ozbiljno razgovarati i na predstojećem NATO-summitu u Varšavi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.