U Afganistanu nagrađen narednik OS RH

 

Iz dalekog Afganistana tek je danas do Hrvatske došla vijest o nagradi za narednika Leonarda Džinića iz sastava 7. HRVCON-a u misiji Resolute Support. Naime, tijekom listopada prošle godine narednik Džinić, kao savjetnik za C-IED (Combined Arms Advisor, Counter-Improvised Explosive Device) iz sastava Savjetničkog tima 7. HRVCON-a ANA RMTC izradio je i distribuirao priručnik džepnog formata o baratanju različitim improviziranim eksplozivnim sredstvima (tzv. C-IED Smart Book). Priručnik je izrađen na engleskom i Dari jeziku, te je primarno namijenjen instruktorima/obučavateljima temeljne vojne obuke u ANA RMTC-u (ANA Regional Military Center), iako se može koristiti i u postrojbama ANA-e kao C-IED priručnik za dočasnike i časnike.

Potreba za ovakvim jednim priručnikom ukazala se zbog promjena u taktici, tehnikama i postupcima primjene različitih improviziranih naprava, nedovoljne osviještenosti, ali i činjenice da su izvori informacija o C-IED-u raspršeni na nekoliko strana. Pripadnici Savjetničkog tima 7. HRVCON-a prepoznali su nekoliko područja djelovanja u kojima je moguće ostvariti određena poboljšanja u organizaciji života i rada ANA RMTC, kao i obuke pripadnika afganistanske vojske, a jedno od područja je upravo svjesnost i borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava. U tom kontekstu došlo je do ideje da se izradi jedan ovakav sabrani priručnik, kojeg je i zapovjednik 209. korpusa Afganistanske vojske ocijenio vrlo korisnim, te će biti podijeljen časnicima i dočasnicima 209. korpusa ANA-e.

Voditelj savjetničkog tima 7. HRVCON-a pukovnik Mario Raguž predložio je nadređenom zapovjedniku hrvatskog Savjetničkog tima, njemačkom brigadiru Christophu Boeckeru (senior advisor ANA Hybrid Advisory Team), da se trud i požrtvovnost narednika Leonarda Džinića prikladno nagradi. Brigadir Boecker predložio je hrvatskog narednika za nagradu COIN Resolute Support Mission, koju mu je 20. siječnja uručio britanski general Richard Cripwell, zamjenik zapovjednika misije Resolute Support. Naredniku Džiniću ovo nije prvo sudjelovanje u NATO-misiji u Afganistanu – u istoj ulozi savjetnika u savjetničkom timu bio je i 2015. godine, u sklopu 3. HRVCON-a unutar misije Resolute Support.

Inače, u sklopu promo-aktivnosti misije Resolute Support u Afganistanu, NATO je jučer objavio i kratak filmić o pukovniku OS RH dr. Šimi Kevriću, koji je kao medicinski savjetnik trenutno po drugi put u NATO-misiji podno Hindukuša.
——————————-

——————————-

*Photo: pk Damir Šlat

**Video: NATO/Resolute Support

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.