Ranjeni specijalac iz Kabula uskoro u Hrvatskoj

 

Jedan od dvojice pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga ozlijeđenih 24. srpnja u terorističkom napadu u Afganistanu, nalazi se od 1. kolovoza 2019. na fizikalnoj terapiji u američkoj vojnoj bolnici „Landstuhl Regional Medical Center“ u Landstuhlu, pokraj vojne baze u Ramsteinu. Teže ozlijeđeni pripadnik ZSS-a uspješno se oporavlja, te se očekuje njegov skori povratak u Hrvatsku.

Danas ga je u bolnici u Landstuhlu posjetio ministar obrane RH Damir Krstičević u pratnji načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova, zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Perice Turalije i savjetnika načelnika GS za zdravstvo, brigadnog generala Borisa Zdilara. „Drago mi je što se uspješno oporavljaš i vjerujem da ćeš se uskoro vratiti u Hrvatsku. Hvala ti na doprinosu i sudjelovanju u misiji u Afganistanu te profesionalnosti u odrađivanju zadaća. Želimo ti što skoriji povratak kući gdje ćeš uvijek imati potporu u Hrvatskoj vojsci“, rekao je ministar Krstičević, prenijevši hrvatskom vojniku da mu što brži oporavak žele i premijer Plenković te predsjednica RH Grabar Kitarović.

Kao što smo već pisali, radi se o pripadniku Specijalnih snaga ozlijeđenom u terorističkom napadu u Kabulu 24. srpnja ove godine, kada se bombaš samoubojica zaletio u vozilo kojim su se 3 hrvatska vojnika vozila na svakodnevni zadatak. Pritom je vrlo teško ozlijeđen skupnik Josip Briški, koji je nedugo nakon napada preminuo od težina ozlijeda, dok su dvojica ozlijeđenih  medicinski zbrinuta u Afganistanu – jedan je prevezen u američku vojnu bazu i bolnicu u Bagramu, dok je drugi ostao u Kabulu. Ovaj lakše ozlijeđeni pripadnik ZSS-a zadobio je ozlijedu ruke, te je ubrzo prebačen u Hrvatsku, dok je teže ozlijeđeni – s frakturom natkoljenice i komplikacijama od tzv. blast ozlijede – savezničkim prijevozom prebačen u njemačku bolnicu u Landstuhlu.

Sva trojica napadnutih vojnika odlikovana su hrvatskim vojnim odličjima – poginuli skupnik Josip Briški odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a ozlijeđeni desetnik I.D. i skupnik I.N. – Redom hrvatskog trolista.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.