Napadnuti hrvatski vojnici u Kabulu

 

U napadu bombaša samoubojice u Kabulu teško su stradala 3 hrvatska vojnika – pripadnici specijalnih snaga, objavilo je Ministarstvo obrane RH na jutrošnjoj izvanrednoj pressici.

Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom vlade, oni su upoznati s ovim događajima“, izvijestio je ministar Krstičević.

Naš tim specijalnih snaga broji 23 pripadnika. Njihova zadaća u Afganistanu je savjetovati njihovo središte za specijalnu policiju, savjetovati menadžment afganistanskog središta za obuku specijalne policije i ostala administrativna pitanja vezana za obuku. Oni su jutros krenuli na zadaću sa 5 neborbenih oklopnih vozila. Neborbena su, ali oklopljena po najvišim standardima za neborbena vozila. U svakom vozilu su bila tri pripadnika Oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu gdje je bio plan da se dva vozila odvoje i otiđu kamp pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika. Tri vozila su nastavila put prema kampu“, izvijestio je brigadni general Krešo Tuškan.

U 8.45 sati, na putu od kampa KAIA (HKIA) do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozljeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke, ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći“, rečeno je na pressici te dodali da je sada u tijeku provođenje očevida.

Uskoro opširnije…

Portal UrduPoint.com objavio je vijest o napadu na NATO vozilo, uz napomenu da „nema žrtava među koalicijskim snagama“. Napad se dogodio u dijelu Kabula koji se zove Tarakhil, točnije u istočnom Tarakhilu. Riječ je o kraju na sjeveroistoku Kabula, na prometnicam koje od baze „Camp Gibson“ (u kojoj su bili smješteni hrvatski instruktori) prolaze uz sjevernu stranu Međunarodne zračne luke Hamid Kharzai (HKIA), i vode u tzv. „Camp Lion“, inače veliko obučno središte afganistanske Specijalne policije. Glasnogovornik NATO operacije „Resolute Support“ izjavio je da je jutros u Kabulu „koalicijsko vozilo pogođeno eksplozivnim sredstvom“, te da nema smrtno stradalih. Nažalost, iza podneva su se stvari promijenile, te su iz Ministarstva obrane stigle i loše vijesti.

Trojici ozlijeđenih hrvatskih vojnika – dvojici skupnika i jednom desetniku – ovo je bila prva međunarodna misija. Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik bio je 1992. godište, i iz Sesveta, dok su druga dvojica rođeni 1987. i 1992. godine, s područja Osijeka i Vinkovaca. Najstariji od njih je pripadnik OS RH posljednjih 12 godine, a ostala dvojica – 5 godina. Svi su oni dio 10. HRVCON-a u operaciji „Resolute Support“, a njih je ukupno 104 pod zapovjedništvom brigadira Dragiše Konse iz Zagreba put Afganistana ispraćeno 1. ožujka ove godine. Pri tome, MORH je danas objavio kako je brojno stanje kontingenta u 2019. godini iznosilo 99 pripadnika OS RH, što se doduše razlikuje od NATO izvora koji za stanje Hrvatskog kontingenta u lipnju 2019. navode broj od 106 pripadnika. Kako bilo da bilo, iza podneva su se o napadu oglasili i Talibani – čije je preuzimanje odgovornosti za ovu „mučeničku“ akciju spominjalo smrt te ranjavanje eksplozivom „velikog broja pripadnika CIA-e“.

Otvarajući današnju, 170. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je napad bombaša samoubojice u Afganistanu u kojem su teško ozlijeđena tri hrvatska vojnika. „Osuđujemo ovaj napad koji se dogodio. Naši časnici Hrvatske vojske su u kontaktu s obiteljima ozlijeđenih hrvatskih vojnika, njima se pruža medicinska pomoć i podrška“, kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da se radi o prvom napadu ovakve vrste i ovakvih razmjera u 16-godišnjoj prisutnosti pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu. Dodao je da je u Afganistanu trenutno 99 hrvatskih vojnika te da dosad nije zabilježen ovakav napad s ovakvim posljedicama.

Plenković je poručio da će Vlada nastaviti izvještavati hrvatsku javnost o zdravstvenom stanju ozlijeđenih vojnika, a kada liječnička procjena bude takva, radit će se na što skorijem povratku ovih vojnika u Hrvatsku. Ministar obrane i časnici Hrvatske vojske bit će u daljnjem kontaktu s obiteljima trojice vojnika, a razgovarali su i s generalom Austinom Scott Millerom, zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“.

Prema navodima Ministarstva obrane, objavljenim iza 17 sati, dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji „Resolute Support“ u Afganistanu, stabilno su i izvan životne opasnosti. Također, u tijeku su intenzivne pripreme za transport poginulog pripadnika OS RH i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku. Tijekom sutrašnjeg dana će put Afganistana krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga predvođen brigadnim generalom Pericom Turalijom, zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga, kako bi posjetili ozlijeđene pripadnike, pružili podršku ostalim pripadnicima HRVCON-a, te pomogli u organiziranju izvanrednog transporta u domovinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.