Slovačka potpisala ugovor za F-16V

 

Kako je u srijedu, 12. prosinca, priopćilo Ministarstvo obrane Republike Slovačke, najveći modernizacijski projekt slovačkih Oružanih snaga krenuo je u provedbu. Ministar obrane Slovačke Peter Gajdoš, uz prisustvo premijera Petra Pellegrinija, potpisao je u prostorijama Vlade Republike Slovačke ugovor o kupovini zrakoplova F-16V Blok 70/72, kao i vezani ugovor o industrijskoj suradnji između slovačkog Ministarstva obrane te proizvođača zrakoplova – poduzeća Lockheed Martin. Cilj ovog ugovora o industrijskoj suradnji je razvoj zrakoplovne industrije u Slovačkoj, te postupno prenošenje servisnih poslova u okvir sposobnosti slovačke obrambene industrije.

Ovo je povijesni trenutak za Slovačku, a moja zahvalnost za to ide Vladi Republike Slovačke koja se složila s predloženim rješenjima i prihvatila najbolja rješenja po pitanju budućnosti našeg zračnog prostora s gledišta kvalitete i cijene“, rekao je slovački ministar obrane Peter Gajdoš.

Predsjednik Vlade Republike Slovačke Peter Pellegrini istaknuo je važnost potpisanog ugovora. “Ovo je izniman trenutak u povijesti Slovačke republike budući se ovdje radi o investiciji opsega većeg od 1,6 milijarde eura. To je čin kojim Slovačka republika oglašava svoju privrženost izdvajanjima za opremanje vojnom opremom i dostizanje zadanog cilja od 2% BDP-a, te je riječ o činu koji će i ubuduće garantirati suverenitet i zaštitu zračnog prostora Slovačke republike. Republika Slovačka želi poslati jasan znak da svoje buduće mjesto i nadalje vidi u Europskoj uniji te Sjevernoatlantskom savezu,” rekao je Pellegrini.

Dio potpisanog ugovora je i sveobuhvatna obuka 22 pilota i 160 pripadnika tehničkog osoblja, kao i 2-godišnja logistička potpora, sve od započinjanja provedbe letova novih zrakoplova u Republici Slovačkoj.

Tri zasebna Pisma ponude i prihvaćanja, odnosno Letter of offer and acceptance (LOA), potrebna za pristupanje u američki program FMS bila su potpisana temeljem odgovarajućeg odobrenja Ministarstva financija Republike Slovačke. Ona uključuju kupovinu 14 komada zrakoplova F-16, pripadajuće naoružanje, logističku potporu, te obuku letačkog i tehničkog osoblja. Zrakoplovstvo će prve nove letjelice preuzeti u zadnjem kvartalu 2022. godine, a isporuka će biti dovršena do kraja 2023. godine. Ukupno, riječ je o 12 zrakoplova jednosjeda, i još 2 dvosjeda. Ove letjelice su u cijelosti kompatibilne s NATO sustavima, i imat će najmoderniju opremu koja je u ponudi za taj tip letjelica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.