Bugarska: previsoka cijena za F-16?

 

Nedavni posjet bugarske delegacije Washingtonu, radi pregovora o kupovini F-16, nije prošao onako kako su Bugari očekivali – uspješno postignutim dogovorom o sklopljenom poslu. Gostujući prošloga tjedna na Bugarskom nacionalnom radiju, ministar obrane Krasimir Karakachanov je priznao da im neke ponuđene cijene nisu po volji, zbog čega će se pregovori nastaviti.

„Cijena za dio usluga je neprihvatljiva u ovom trenutku. Ako ne možemo postići željenu cijenu, imamo pravo predložiti parlamentu da okonča projekt, ili da nastavimo pregovore s nekim od ostalih sudionika. Bugarska ima mogućnosti, ali one nisu neograničene. Moramo uzeti u obzir cijenu, paket usluga i rok plaćanja. Nećemo prihvatiti bilo koju cijenu koju oni zatraže od nas. Ne očekujemo za ništa dobiti nešto, ali želimo normalne cijene u skladu s cijenama za druge zemlje, npr. Slovačku“,

rekao je Karakachanov. Podsjetimo, Slovačka je prošle godine potpisala sa SAD-om ugovor za kupovinu 14 aviona F-16 Block 70/72 u vrijednosti od oko 1,59 milijardi eura (1,78 milijardi USD).

Karakachanov je u razgovoru za BNR odbio izreći cijenu koju je tražila američka strana, ali je jasno naznačio i poručio SAD-u s kime bi bugarski dužnosnici mogli razgovarati ako aktualni pregovori propadnu.

„Ako ništa ne postignemo, možemo tražiti od Narodne skupštine dopuštenje da započnemo razgovore s drugim zemljama – Švedskom i Italijom. Mi možemo odstupit od  cijene, ali u prihvatljivim granicama“,

izjavio je bugarski ministar obrane. Bugarska se već prije odlučila za Gripen, ali se potom – navodno zbog američkog pritiska – predomislila, poništila odluku i krenula u novu nabavu. SAAB se tada ponovno javio s ponudom aviona JAS-39 Gripen i bogatom gospodarskom suradnjom, a na bugarsku odluku da se pregovori nastave sa SAD-om o kupovini F-16 Švedi su izrazili svoje „veliko razočarenje i zabrinutost“.  Italija je na prošlogodišnji bugarski RfP odgovorila ponudom polovnih aviona Eurofighter Typhoon, Tranche 1, iz sastava Talijanskih zračnih snaga, uz mogućnost isporuke i novih Eurofightera na dodatno traženje Bugarske. U talijansku ponudu bila je uključena i obuka, naoružanje, te 3-godišnje održavanje.

Na izjavu ministra obrane Krasimira Karakachanova o mogućoj propasti pregovora sa SAD-om reagiralo je Atlantsko vijeće Bugarske. U jučer (ponedjeljak, 20. svibnja) izdanom priopćenju stoji da su se „izboru F-16 uvijek protivili oni čimbenici u Bugarskoj koji rade za ruske interese. Oni neće prestati tražiti načine za propast tog posla, i od sada će koncentrirati sve svoje snage da sabotiraju proces“. Kao najveći izazov Atlantsko vijeće Bugarske vidi odgađanje pregovora zbog predstojećih ljetnih praznika, ali „ostajemo optimisti, iako smo sve više i više zabrinuti zbog smjera ovog procesa i mogućnosti da on propadne. Od sada, ni vlada ni pregovarački tim nema previše vremena. Međutim, imaju nekoliko mogućnosti koje bi mogli primijeniti. To je pitanje političke volje, određene strateške vizije i osjećaja odgovornosti. Tamo gdje postoji volja, postoji i način. Ako toga nema, izgovori će biti brojni“.

Nova runda pregovora između Bugarske i Sjedinjenih Američkih Država o nabavi borbenih aviona F-16 trebala bi se nastaviti sljedećeg mjeseca u Bruxellesu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.