Bugarska: pregovori o kupovini F-16

 

Jučerašnjim odlaskom bugarske delegacije u Washington započela je zadnja faza pregovora o kupovini aviona F-16 za potrebe Ratnog zrakoplovstva Bugarske. Delegacija je sastavljena od predstavnika Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, kao i stručnjaka iz Ratnog zrakoplovstva, a predvode je zamjenik ministra obrane Atanas Zapryanov i zapovjednik Zrakoplovstva general Tsanko Stoykov. Bugarska planira kupiti 8 višenamjenskih aviona F-16 Block 70, za što je spremna izdvojiti između 771 i 925 milijuna eura.

Smjernice su vrlo jasne – držati se cijene koju je odredila Narodna skupština, bez smanjenja sposobnosti aviona koje želimo kupiti“, izjavio je prije odlaska delegacije u SAD bugarski ministar obrane Krasimir Karakachanov, koji je o modernizaciji zrakoplovstva prošloga tjedna razgovarao i sa svojim hrvatskim kolegom, Damir Krstičevićem. Karakachanov je jučer najavio da će bugarska delegacija u Washingtonu morati insistirati na tome da se puna cijena ne plati odjednom, i to odmah: „Želimo platiti u nekoliko jednakih rata, kako si ne bismo otežali situaciju plaćanjem odjednom. Vidjeli ste da se premijer izjasnio o tome s koliko novca raspolažemo i koliko smo rezervirali, ali je bolje rasporediti ga u nekoliko rata, kako ne bismo otežali provedbu drugih projekata ili održavanje postojeće opreme“. Početkom godine, Narodna skupština Republike Bugarske ovlastila je Vijeće ministara za pregovore s američkom Vladom o kupovini novog borbenog zrakoplova F-16 Block 70, proizvođača Lockheed Martin Corporation.

Drugi veliki zadatak bugarske delegacije bit će podizanje dodatne vrijednosti posla kroz industrijsku suradnju, te formiranje obučnog centra za pilote u Zrakoplovnoj bazi Dolna Mitropolia u Plevenskoj oblasti. Tamo se već nalazi obučno središte bugarskog Ratnog zrakoplovstva, za kojeg je najavljena skorašnja rekonstrukcija.

Stvari se kreću u pravom smjeru. Morat ćemo biti brži, ali kako kažem – u skladu s mogućnostima. U usporedbi s prethodnim godinama, ipak se rade neki značajni pomaci“, rekao je Karakachanov. Nada se da će se delegacija iz SAD-a vratiti s dobrim vijestima, te da će se ugovor o kupovini F-16 potpisati u lipnju ili srpnju ove godine. Prije mjesec dana, SAD su objavile kako su spremne isporučiti Bugarskoj 8 lovaca u roku od 2 godine od potpisivanja ugovora.

O bugarskoj namjeri kupovine novih borbenih zrakoplova F-16 oglasio se i američki veleposlanik u Bugarskoj, Eric Rubin. Sudjelujući na konferenciji pod nazivom „Bugarska politika u euro-atlantskoj realnosti“, Rubin je rekao da će Bugarska dobiti najnapredniji borbeni avion za najbolju moguću cijenu: „Uzevši u obzir cijeli paket, vidjet ćete da su SAD posvećene podršci bugarskoj vojsci i zrakoplovstvu. Mislim da je cijena razumna. Jasno mi je da je riječ o visokoj cijenu, ali mi ćemo osigurati podršku bugarskim potrebama, i to je realnost. Uvjeravam vas da će Bugarska imati najnapredniji borbeni avion kada se sklopi posao. To će unaprijediti bugarsku i NATO sigurnost, i time ćemo postati strateški partneri“, rekao je Rubin. Bugarski ministar obrane Karakachanov početkom godine je potvrdio neslužbene glasine o tome da je američka ponuda premašila gornju cjenovnu granicu za nešto manje od 300 milijuna bugarskih leva. On je tada bio uvjeren da se cijena za 8 američkih lovaca može promijeniti tijekom pregovora, koji su simbolično započeti na ministarskoj razini sredinom veljače u Bruxellesu, a trebali bi se završiti upravo ovih dana u SAD-u.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.