Slovačka nabavlja F-16 Viper

 

Vijeće sigurnosti i Vlada Republike Slovačke danas su donijeli službenu odluku o nabavi aviona F-16 Block 70/72 od Sjedinjenih Američkih Država za zaštitu suverenosti svog zračnog prostora i kao podršku operacijama kopnenih snaga, objavilo je danas Ministarstvo obrane Republike Slovačke. „Sa stajališta modernizacije Oružanih snaga – to je povijesno najveći projekt“, kaže se u priopćenju. „Na temelju podrobnih analiza odabrali smo najbolje rješenje, jer su to najmodernije mašine koje nemaju konkurenciju u pogledu cijene, kvalitete i sposobnosti, i jer si ih kao država možemo priuštiti“, rekao je ministar obrane Peter Gajdoš, zahvalivši se ujedno američkoj i švedskoj vladi na ozbiljnim ponudama i pregovorima.

Slovačka je za zamjenu postojećih aviona MiG-29 birala između američkih F-16 Blok 70/72 i švedskih JAS-39 C/D Gripena. U današnjem priopćenju slovačkog Ministarstva obrane oštro su se obrecnuli na kritičare ovog odabira: „Američka ponuda je bila povoljnija za Slovačku Republiku u svim parametrima, i shodno tome Ministarstvo odbija spekulacije da je razlog odabira aviona F-16 kasnija isporuka i produžavanje ovisnosti o ruskoj tehnologiji. ‘Dok je ugovor s američkom Vladom spreman za potpisivanje, švedska je strana insistirala na pregovorima o pojedinostima tek nakon što Vlada donese odluku o kupovini,’ pojasnio je šef Odjela za obranu. Osim toga, da je prihvaćena švedska ponuda, dio robe bio bi nabavljen od treće strane, što bi također odgodilo isporuku“, tvrdi se u priopćenju slovačkog Ministarstva obrane. Odluka je pala na američku ponudu nakon što je spomenuti Odjel za obranu usporedio cijenu, naoružanje, troškove obuke pilota i drugog osoblja, logistiku, pripremu infrastrukture, vrijeme isporuke i druge operativne troškove do 2040. godine.


Baš kao i u hrvatskom slučaju, a u skladu s pravilima poslovanja u Švedskoj, početna švedska ponuda nije bila ponuda švedske države, već švedske kompanije SAAB kao proizvođača Gripena. Osim toga, SAAB je samostalno predložio stvaranje 500 radnih mjesta u sklopu formiranja logističkog centra za Središnju Europu za održavanje 100 aviona JAS-39 u Slovačkoj. S druge strane, američka ponuda garantirala je uključivanje slovačke industrije u logistički proces. Slovačka tvrtka LOTN (Letecké opravovne Trenčín) već je u pregovorima s američkom kompanijom Lockheed Martin o detaljima buduće suradnje. Slovaci očekuju da bi ova suradnja mogla imati potencijala ne samo za Slovačku Republiku, nego i za cijelu Središnju Europu, te da bi pomogla stabilizirati i dalje razvijati poslovanje državne kompanije LOTN. Slovačka se nada da bi, kao prvi europski korisnik aviona F-16 Blok 70/72, mogla biti predvodnik u osiguravanju logističkih usluga za ostale europske korisnike ovog aviona, ili čak u nekoj mjeri i novog F-35.

Sukladno današnjoj odluci Vlade, Slovačka će od SAD-a nabaviti 14 novih aviona F-16, a u paket vrijedan oko 1,58 milijardi eura ulazi i naoružanje, obuka pilota i logističke usluge u trajanju od 2 godine. Isporuka prvog zrakoplova F-16 Blok 70/72 bi trebala uslijediti unutar 36 mjeseci od potpisivanja ugovora, a zadnjeg – u roku od 48 mjeseci.

Zanimljivo je da se u dokumentu Ministarstva obrane Slovačke, u kojem se objašnjavaju razlozi i tijek donošenja odluke o nabavi novih borbenih zrakoplova, navodi i da se ovime ističe doprinos Slovačke sigurnosti Saveznika, kao i ulazak te države u obitelj korisnika borbenih zrakoplova F-16, koju čine Poljska, Belgija, Danska, Grčka, Nizozemska, Norveška, Portugal, Turska, SAD i uskoro Hrvatska.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.