FP Air Wing Balkh – novi dio 11. HRVCON-a u Afganistanu

 

„Advisor Force Protection AIR WING BALKH“ nova je sastavnica 11. HRVCON-a u NATO misiji „Resolute Support“ u Afganistanu. Proizašla je iz zahtjeva za savjetovanje, sigurnost i zaštitu zrakoplovnih savjetnika koalicijskih snaga prilikom mentoriranja i obuke Afganistanskih zračnih snaga i pomoćnog osoblja. Savjetovanje i zaštita provodi se na uzletno-sletnoj stazi Air Wing Balkh tijekom pretpoletnog pregleda zrakoplova prije odlaska na letačke zadaće, te nakon završetka letačkih noćnih zadaća na prostoru Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever (TAAC-N, Train Advise and Assist Command – North).

Svakodnevni odlazak na zadaću po složenim vremenskim uvjetima kakvi vladaju u u Afganistanu, te korištenje cjelokupne zaštitne opreme, iziskuje izuzetnu tjelesnu spremnost i obučenost hrvatskih pripadnika. Za svaku zadaću koju provode prolazi se cjelokupni postupak pripreme u kojoj se pomno razrađuje detalje i simulira sve moguće situacije. Naši pripadnici dnevno znaju biti angažirani i po 10 sati, s punom borbenom opremom, kako bi zaštitili sebe i osobe koje štite te mentoriraju. Oprema je prilagođena njihovim taktičkim potrebema za rad u teškim meteo-uvjetima.

Kompleksni meteo-uvjeti u Afganistanu

„Guardian Angels“, pripadnici HKoV-a, u protekla dva mjeseca ostvarili su izuzetnu suradnju s pripadnicima Afganistanskog ratnog zrakoplovstva, a kod ostalih kolega, pripadnika NATO članica na prostoru zračne luke Mazār-e Sharīf (oko 9 km istočno od grada), zaslužili su poštovanje i pohvale za svoje dosadašnje obnašanja dužnosti. Svojim radom i posvećenosti zadaćama pripadnici FP Air Wing Balkh 11. HRVCON usmeno su pohvaljeni od strane HQ AIR WING BALKH i ključnog osoblja TAAC-N. Zapovjednik 11. HRVCON-a, brigadir Dragan Basić, i prvi dočasnik, čn Marko Stjepanović, posjetili su jučer, 28. studenog, zapovjedništvo FP Air Wing Balkh. Tom prilikom zapovjednik Force protection elemenata za Air Wing Balkh brifirao je zapovjednika o organizaciji, zadaćama i izazovima s kojima se suočavaju postrojbe, izrazivši pritom zadovoljstvo radom, profesionalnim odnosom i vojničkim izgledom pripadnika 11. HRVCON-a u sastavu FP Air Wing Balkh.

Ispraćaj 11. HRVCON-a (Photo: MORH/M.Čobanović)

11. HRVCON ispraćen je u misiju „Resolute Support“ 4. rujna ove godine – broji ukupno 110 pripadnika, od čega je 7 žena. U sklopu 11. HRVCON-a je i 38 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, i to 27 pripadnika Vojske Crne Gore, 7 Vojske Sjeverne Makedonije, te po 2 pripadnika OS Albanije i OS BiH. Kako je bilo najavljeno na ispraćaju u vojarni na Plesu, pripadnike 11. HRVCON-a čekalo je raspoređivanje u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever (TAAC-N, Train Advise and Assist Command – North) u Mazār-e Sharīfu, te u Zapovjedništvu misije RS (HQ RS) u Kabulu. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašaju i dužnost savjetnika za pripadnike Afganistanske vojske, policije te specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, kao i medicinske te vojno-policijske dužnosti. Ocjenjivanje nove sastavnice „Force Protection AIR WING BALKH“ 11. HRVCON-a za misiju „Resolute Support“ provedeno je tijekom vježbe „MIR 19/2“, održane u srpnju ove godine na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina.

 

* Izvor: OS RH/11. HRVCON

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.